Hoće li se izabrani dužnosnici odreći 20% plaće?

Zastupnici Kluba zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su u proceduru Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije virusa Covid-19.
Kako su obrazložili, ovim lex specialis prijedlogom predviđeno je obavezno izdvajanje 20 posto ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih dužnosnici i savjetnika u institucijama BiH, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne financiraju iz proračuna.
Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje sredstava, te da ih usmjeri za borbu protiv pandemije Covid-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica.
– Vijeće ministara je obavezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku sredstava najmanje jedanput mjesečno – stoji u prijedlogu.
Predlagači zakona naglašavaju da se prijedlogom zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja za potrebe koje nisu povezane s borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i mirovinskih fondova.
Zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plaća za vrijeme trajanja mandata.
– Tu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju – smatraju predlagači.

error: Content is protected !!