Hoće li se ‘Rođeni’ uspjeti prilagoditi domaćinskom Cityju?

Ekipa Tuzla Cityja je u dosadašnjem dijelu sezone osvojila 34 boda, gledajući samo stadion Tušanj 23, pa možemo slobodno ustvrditi kako se ipak dobrim dijelom radi o domaćinskoj ekipi – dakle Veležu u petak neće biti lako? Ne nužno, jer ne treba zaboraviti da su Rođeni jesenas na strani uzeli par velikih pobjeda.
Od Tuzle su samo više bodova kao domaćini osvojili Borac i Sarajevo. U posljednja tri prvenstvena susreta ekipa trenera Elvira Baljića upisala je tri pobjede, ali minimalne. S druge strane, Velež je u prvom dijelu sezone pokazao da može i da zna igrati u gostima, što uostalom potvrđuje i tabela. Rođeni su drugi po broju osvojenih bodova na gostujućim terenima, Željezničar je prvi s 16, Velež drugi s 14.
U pet posljednjih gostovanja iz prvog dijela, Velež se u Mostar vratio s 10 bodova, jedini poraz je bio onaj minimalni na Pecari, koji se uz malo sreće vrlo lako mogao izbjeći. Pokazao je Velež da se zna prilagoditi protivniku, da može igrati otvoreno, ali manje gledljivo, zatvoreno, što se vidjelo u susretima protiv Radnika i Željezničara. U takvim situacijama ekipa je pokazala kompaktnost, čvrstinu, igrači iz ofanzive, Fajić, Brandao, vrlo su dobro ispunjavali taktičke zamisli, znali su se vratiti i pomoći svojim suigračima. Također, Ćosića smo već nekoliko puta gledali na desnom boku, odakle neugodnim ulascima u sredinu, kada su Rođeni u posjedu lopte, prerasta u konstantnu prijetnju za rivale. Novak Pršeš i starosjedilac Vehabović izuzetno su bitni za visok presing, a kada im pomažu Fajić, Brandao, Ovčina ili Cvijanović, onda protivnik može biti u problemima, posebno u situacijama kada se Velež brani. Naravno, sada neće biti Fajića, ali realno s Cvijanovićem i Ovčinom iza leđa Brandaa, ne bi trebalo biti problema.
Tuzla City je svakako u problemu jer zbog kartona će nedostajati veznjaci Hasanović i Hadžanović pa je za očekivati da starteri budu Sesar i Maksimović. Ali zato zadnja linija Veleža mora itekako obratiti pažnju na brze, neugodne Sarčevića i Kulovića, ali i igrača koji bi trebao zamijeniti kartoniranog Badjija. Tuzla City jeste kvalitetna ekipa, iskusna, ali ne prebrza i to svakako to odgovara Veležu. Ako Velež na sredini dobije bitku, onda ima svoje šanse u petak na Tušnju uzeti puni plijen. F. I.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!