Hoće li se Vlada FBiH formirati bez izmjena Izbornog zakona?

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu biti održan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH.

Kako je najavljeno, neke od tema razgovora bit će formiranje novog saziva Vlade Federacije BiH te izmjene Izbornog zakona BiH. Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjetuje formiranje Vlade Federacije BiH izmjenom Izbornog zakona BiH, iako izborno zakonodavstvo nije nadležnost entiteta, već državnih institucija.

Teško do dogovora

Ranije su lider SDA Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić tvrdili da će inzistirati da se nove sazive Vijeća ministara BiH te Vlade Federacije BiH formira paralelno. No, proces imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH već je deblokiran, dok nema nikakvih naznaka o formiranju novog saziva Vlade FBiH.

S obzirom na dijametralno suprotne stavove dvije ključne stranke, SDA i HDZ-a BiH, upitno je kada će se odblokirati proces formiranja Vlade FBiH. Čak što više, vrlo je vjerojatno da, ukoliko jedan od političkih lidera, dakle ili Bakir Izetbegović ili Dragan Čović, ne popusti u svojim stavovima, sadašnji saziv Vlade FBiH poživi još dosta dugo. Jasno, međunarodna zajednica vrši pritisak na spomenutu dvojicu da što prije riješe to pitanje, ali zasada ne izgleda da je taj pritisak urodio plodom.

U međuvremenu su novom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji dostavljena imena kandidata iz RS te stranaka okupljenih oko HNS-a BiH za ministre i njihove zamjenike, dok se još čeka na imena kandidata SDA i koalicijskih partnera. Prema pisanju pojedinih analitičara moguće je da SDA odugovlači s ‘imenima’ za Vijeće ministara BiH dok se s HDZ-om ne dogovori početak procesa formiranja Vlade FBiH bez žurne izmjene Izbornog zakona.

Suprotni stavovi

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić nedavno je ponovio da je HNS BiH sačinio prijedloge za Predsjedništvo BiH, Mostar i Dom naroda.

“Suština je da su oni sukladni načelima Daytona, legitimnog predstavljanja. Ja osobno i mi u HNS-u imamo razumijevanja za određene zabrinutosti druge strane, posebice smatram da kod Bošnjaka postoji rezerva, jer bitne županije ne bi imale predstavnike iz reda Bošnjaka. Mi nećemo izlaziti s novim prijedlozima, ali ćemo sve postojeće staviti na stol u razgovorima. Tražit ćemo očitovanja i druge prijedloge kako bi došlo do konsenzusa“, naveo je Ljubić.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić za petak je najavio i pregovore s SDA i DF-om.

Prije nekoliko dana zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjacizjavio jekako očekuje daHDZ BiH pristupiti imenovanju predsjednika FBiH, što je osnovni preduvjet kako bi se pokrenuo proces imenovanja Vlade FBiH. 

Stranka demokratske akcije ima spremnog kandidata za potpredsjednika FBiH, drugi uvjeti su ispunjeni i očekujemo da HDZ BiH, bez ikakvih nepotrebnih uvjetovanja, a pogotovo bez uvjetovanja koji nemaju veze s Vladom FBiH, predloži predsjednika FBiH i da na taj način započne proces imenovanja Vlade FBiH, kazao je Genjac.

Ono što je posve jasno iz istupa ključnih političkih aktera Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, bez spremnosti na kompromis i odricanje s obje strane dogovora neće biti niti oko jednog spornog pitanja – Izbornog zakona, Vlada FBiH, izbora u Mostaru…

J. S.

error: Content is protected !!