‘HRISTOS SE RODI, OVO JE PLJAČKA’: Veskoviću osam godina zatvora

Vesković je proglašen krivim za učešće u pljačkama transporta Pavlović banke u kolovozu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odneseno oko 1,8 milijuna maraka, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 milijuna maraka u studenom 2005. u naselju Lukavica

SARAJEVO – Sud BiH, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje donio je presudu kojom je Milosav Vesković (41), član grupe Darka Eleza, osuđenoj u predmetu “Lutka”, proglašen krivim za organizirani kriminal u vezi sa razbojništvom, te osuđen na osam godina zatvora.

Vesković je proglašen krivim za učešće u pljačkama transporta Pavlović banke u kolovozu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odneseno oko 1,8 milijuna maraka, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 milijuna maraka u studenom 2005. u naselju Lukavica.

U izrečenu kaznu zatvora Veskoviću se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. svibnja prošle godine kada je iz Hrvatske izručen Bosni i Hercegovini.

Vesković je ranije, podsjećamo, izdvojen iz predmeta “Lutka” jer je više godina bio nedostupan bh. tijelima gonjenja, prenosi Faktor.

Ovoj grupi se sudilo zbog više ubojstava, razbojništava, pranja novca, pokušaja ubojstva i drugih djela počinjenih od 2005. godine. Predmet u odnosu na njega i još neke pripadnike grupe razdvojen je ranije u odnosu na proces koji se u Sudu BiH vodio protiv Bojana Cvijana i još 12 osoba, koje su pravomoćno osuđene na skoro 100 godina zatvora.

Vesković je uhićen u Hrvatskoj, zajedno sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca. Za njim je potjernicu tada raspisala i Bosna i Hercegovina, ali i Austrija zbog sumnje da je da je kao član bande “Pink Panther”, prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 milijuna eura.

Prošle godine je dobrovoljno pristao na izručenje BiH. On je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, zbog brojnih pljački benzinskih crpki. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca.

Vesković i njegova grupa dovodili su se u vezu sa jednom od najpoznatijih pljački u Srbiji, kada je na Badnje večer 2004. godine grupa lopova upala u ekspozituru jedne banke u Zemunu uz povike: “Hristos se rodi, ovo je pljačka” i ukrali čak 150.000 eura.

Presudom se Vesković obvezuje da solidarno, zajedno sa osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, platiti oštećenoj Pavlović Internacional banci iznos od 1.789.539,67 maraka na ime naknade štete nastale izvršenjem kaznenog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 2. lipnja 2016. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!