Hrvatska na granici s BiH postavila ogradu

Republika Hrvatska u petak je ujutro postavila ogradu, odnosno pomičnu barijeru, nadomak Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu BiH, objavio je portal Klix.ba za koju je obrazloženo da je razlog jačanje granice zbog migrantske krize.

Ograda je postavljena na teritoriju Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo. Hrvatski graničari time će dodatno ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu na tlo te zemlje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH za Klix.ba je potvrđeno da su na GP Ličko Petrovo Selo postavljene pomične fizičke barijere (ograde). “Obzirom da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)“, navodi se u odgovoru te napominje i da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano da graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

“Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina“, rečeno je za navedeni portal i najavljeno da će ih biti postavljeno još ukaže li se potreba temeljem analize rizika migrantske krize.

error: Content is protected !!