HUMAC SLAVIO SVETOG ANTU: ‘Gdje ima vjere i molitve, tamo se čuda događaju’ (FOTO)

Župa Humac je u četvrtak proslavila blagdan sv. Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana.

Već od radih jutarnjih sati u humačko svetište slijevale su se rijeke hodočasnika iz cijele Bosne i Hercegovine i obližnje Dalmacije, iskazujući ljubav prema omiljenom svecu, propovjedniku i moćnom zagovorniku kod Boga.

Misna slavlja služena su od 5 sati ujutro, a svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je msgr. Zdenko Križić, biskup gospićko senjski te večernju misu dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Kroz svoju propovijed msgr. Zdenko Križić stavio je poseban naglasak na život u vjeri, ljubavi i molitvi.

„Tamo gdje ima vjere i molitve, gdje ima ljubavi i služenja, tamo se događaju čuda. To vrijedi i za naše vrijeme. Mnogi ljudi, doduše, očekuju neka čuda i misle da bi onda postali veliki vjernici. To ne stoji, vjera ne dolazi od čuda, nego su čuda nagrada za vjeru. Tko očekuje čudo da bi povjerovao, neće povjerovati nikada. Znamo iz evanđelja kako Isus u nekim mjestima nije učinio puno čuda zbog nevjere naroda, zato Isus nije tražio toliko od svojih učenika da čine čuda, nego prije svega da ljube i služe, a onda će Bog po njima činiti čuda. Glavno obilježje Isusova učenika mora biti ljubav prema Bogu i bližnjima. To je znak raspoznavanja Isusova učenika, što je sveti Ante dobro razumio. U njegovu životu Isus je bio prepoznatljiv“, kazao je, između ostalog, msgr. Križić.

Na kraju misnog slavlja, koje su svojim pjevanjem uveličali domaćini, mješoviti župni zbor „Sv. Ante“, okupljenim vjernicima je upućena zahvala za sudjelovanje na devetnicama, odnosno duhovnoj pripremi za jučerašnju svečanu proslavu.

U sklopu devetnica održan je koncert duhovne glazbe, kao i akcija dobrovoljnog darivanja krvi tijekom koje je prikupljeno 67 doza ove dragocjene tekućine.

Piše: Antonela Marinović Musa

error: Content is protected !!