I formalno okončan postupak usvajanja Proračuna za tekuću godinu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je na žurnoj sjednici razmatrao Izvješće Zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamenta BiH o postizanju istovjetnog teksta Zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za tekuću, 2020. godinu. Izvješće Zajedničkog povjerenstva usvojeno je jednoglasno, čime je BiH konačno dobila Proraču za 2020. godinu.

Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Zajedničkog povjerenstva, navela je da je time konačno označen kraj agonije dok je Zlatko Miletić rekao da nije szglasan sa stavom Povjrenstva, iako će glasati za Proračun.

“Trebali smo imati osjećaj za građane koji su suočeni s migrantskom krizom. Mogli smo prihvatiti i taj amandman. Usvajanjem ovih amnadmana mi smo građane ponizili. Ako je istina da će se kupiti dva ‘Audija’ za ne znam koga, to je sramota. Dajte, molim vas, da, ako već nismo sada, za sljedeću godinu suosjećamo s građanima, da pokažemo empatiju. Porežite nas sviju, dajte da pomognemo ljudima koji su u egzistencijalnoj potrebi, pomozimo firme“, apelirao je Miletić dok je Asim Sarajlić (SDA) podsjetio na mukotrpan pu put koji je doveo do usvajanja Proračuna.

“Nema idealnih rješenja. Ali ovo danas je iskorak. Društvo pati, borimo se s kornom, migrantskom krizom. Kada su brojke intenzivnije i smrt uzima maha, moramo preći preko nekih stvari i gledati širu sliku“, kazao je Sarajlić.

S druge strane, Denis Bećirović (SDP BiH), ukazao je da su rješnja u Proračunu loša, kao i poruke koje su time poslane.

“Amandmani koje je HDZ BiH uložio dodatno su otežali stvari. Ali, od lošeg Proračuna gori je neusvojeni Proračun“, kazao je Bećirović.

Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je, pak, da je Proračun vraćen u zakonske okvire. Ona je iskazala i nadu da će se tijekom ove godine imati priliku raspravljati o nacrtu Proračuna za narednu, 2021. godinu.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta BiH je usvojio Izvješće Zajedničkog povjerenstva koje je usuglasilo tekst Zakona o Proračun a nakon što su tekst Zakona dva doma Parlamenta ranije usvojila s različitim amandmanima. Proračun za 2020. godinu iznosi 1,8 milijardi KM, od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, što je u odnosu na Proračun za 2019. više za 30.000.000 KM ili za 3%, a ostatak na financiranje duga BiH. Za održavanje lokalnih izbora u BiH ove godine, Proračunom je planirano 4.227.000 KM.

Nezadovoljstvo Proračunom prisutno je još otkako je dokument zvanično upućen u parlamentarnu proceduru. Predsjedništvo BiH je, kada im je dostavljen nacrt, interveniralo da se izbaci stavku kojom bi se omogućilo da se za rukovodstva oba doma Parlamenta BiH izdvoji 754.000 KM, uz ostalo i za obnovu voznog parka. U HDZ-u BiH i SNSD-u su smatrali da je intervencija bila protuzakonita. Taj novac je, u konačnici, postao sastavni dio Proračuna. S druge strane, amandman zastupnika A-SDA Jasmina Emrića da se u Proračunu  450.000 KM predvidi za saniranje posljedica migrantske krize u USŽ usvojio je Zastupnički dom, ali je amandmanima izaslanika iz HDZ-a BiH ta intencija osujećena na sjednicama Doma naroda BiH i Zajedničkog povjerenstva.

Komšić: Nisu nas uspjeli spriječiti da održimo izbore, no nije kraj udarima na državu

U povodom konačnog usvajanja Proračuna BiH za ovu godinu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić priopćio je da se usvajanje Proračuna nekome može učiniti kao neka redovna procedura, a što možda jest normalna stvar u državama poput Njemačke. “Ali Njemačka nema političke stranke koje ju pokušavaju rušiti. Bili su nam u pitanju izbori. Velika je snaga uložena da dođe do odgađanja izbora i da se u pitanje dovede funkcionalnost BiH, ali opet im nije uspjelo. Imat ćemo izbore, ali neka nitko ne misli da će se na ovome završiti udari na BiH…Mi ćemo raditi svoj posao. Protivnici države neka nastave povlačiti svoje poteze, mi ćemo imati odgovor svaki put“, poručio je Komšić.

HDZ BiH: Jamstvo prijeko potrebne stabilnosti, ostale nelegalne procese i institucije vratiti u okvire legalnosti

Istim povodom je HDZ BiH priopćio da se pokušaje nezakonskih intervencija u Proračun nije smjelo dopustiti, bez obzira na pokušaje pojedinih političkih opcija da se takvo što institucionalno provuče. U ovoj stranci su stava da usvajanje usuglašenog Proračuna u oba doma Parlamenta BiH jamči prijeko potrebnu financijsku stabilnost i funkcioniranje državne razine i njenih institucija. “Inzistiranje na zakonski utemeljenom proračunu je dokaz vladavine prava i poštivanje zakonskih normi koje jasno propisuju procedure usvajanja Proračuna…Nadamo se da će usvajanje Proračuna unijeti novu dinamiku u trenucima raznih izazova s kojima se suočavamo. Pomoć državne razine ne smije izostati ni u jednome trenutku prema nižim razinama obzirom na teret epidemije koji upravo najniže razine vlasti najviše i podnose“, navode iz HDZ-a BiH te pozivaju stranke koje čine izvršnu vlast na državnoj razini da konačno iskažu spremnost i odgovornost da se i ostale, kako se navodi, zakonski neutemeljene institucije i procese vrati u legalne pravne i zakonske okvire. “Ne smijemo i nećemo dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju SIP-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces u ovoj godini niti u svim budućim razdobljima“, poruka je HDZ-a BiH.

Predsjednik SIP-a BiH Bakalar: Velika vijest za građane i demokraciju

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Željko Bakalar izjavio je Srni da je usvajanje Zakona o proračunu institucija BiH velika vijest za SIP BiH, za građane i za demokraciju u BiH.

“Sada je iznimno bitno kada će zakon biti objavljen u ‘Službenom glasniku BiH’ i kada će stupiti na snagu, kako bismo što prije imali operativna sredstva za organizaciju izbora“, rekao je Bakalar te najavio da će, iako je svaki dan za organizaciju izbora važan, SIP BiH uložiti sve snage u realizaciju predviđene dinamike te se svi mogu nadati da će izbori biti održani na zakazani dan, 15. studenoga.

error: Content is protected !!