Iako je najavljeno da će stupiti na snagu 1. srpnja, branitelji još čekaju na Zakon…

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić ustvrdio je na tribini SDA održanoj 7. lipnja u Goraždu “da će Zakon o demobiliranim braniteljima biti operativan za mjesec dana”, te dodao su konačno stekli mogućnost da definitivno riješe pitanje demobiliranih branitelja, podsjeća Istinomjer.

– Na vas će snažno djelovati ovaj zakon gdje Federacija ubacuje novih 50 milijuna maraka – rekao je tada Novalić.

Također, iz Ministarstva financija FBiH najavljeno je da bi provedba Zakona o pravima demobiliranih branitelja trebala početi od 1. srpnja ove godine, jer će, kako navode, rebalans proračuna biti gotov do kraja tekućeg mjeseca.

Kako bi bila osigurana sredstva za provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica “u ukupnom iznosu od 25 milijuna KM u 2019. godini”, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 27. lipnja ove godine, utvrdila “Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH”, te ga uputila u parlamentarnu proceduru.

S obzirom da je Zakon o pravima boraca FBiH još uvijek u parlamentarnoj proceduri  samim tim nije operativan.

Podsjetimo, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je prije nekoliko mjeseci pojasnio da je ovaj Zakon provodiv i da predviđa određena prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

– Izdvojio bih pravo na zdravstveno osiguranje, liječenje, prednost u zapošljavanju, pravo na egzistencijalnu naknadu za demobilirane branitelje koji su stariji od 57 godina života, a nemaju mirovinu ili plaću, imaju najmanje 12 mjeseci sudjelovanja u oružanih snagama i imaju najmanje 12 mjeseci provedenih na birou. Za njih je i uspostavljena ta egzistencijalna naknada u visini 5 KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama – kazao je Bukvarević.

Ovom zakonu definirano je da je obaveza Vlade da uspostavi isplatni koeficijent u slučaju da bude više aplikanata nego što ima raspoloživih sredstava.

B.K.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!