Iako je obećana plaća od tisuću maraka, 432.030 zaposlenih prima prosječnu plaću ispod 700 maraka

Iako su političari iz Bosne i Hercegovine obećavali kako ćemo u 2020. godinu ući s plaćama od 500 ili više eura (tisuću maraka) to će se teško dogoditi jer je prosječna plaća u studenom iznosila 928 maraka i manja je za četiri marke u odnosu na mjesec ranije.

Naravno, statistika je kao bikini – mnogo otkriva, ali skriva ono najvažnije – pa tako i ova plaća je samo sam za najveći broj običnih smrtnika čemu svjedoči sljedeći podatak – od 825.466 zaposlenih njih 432.030 prima prosječnu plaću ispod 700 maraka. Dakle, plaću do 928 maraka “nabiju” basnoslovna primanja bh. političara koji, ukoliko uzmemo standard bh. naroda i žitelja, imaju ponajveća primanja u svijetu.

Nikoga to previše i ne zanima pa tako mogu davati bilo kakva obećanja koja nikada neće ispuniti bez ikakvih posljedica. Jer kada se vidi da su lagali, za to će okriviti sve druge kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

Standard žitelja

Najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za studeni 2019. iznosila je spomenutih 928 maraka, što pokazuje nominalan rast za 2,4 posto u odnosu na prosinac 2018.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za studeni 2019. u odnosu na studeni 2018. nominalno je viša za 3,2 posto. Međutim, ukoliko stavi gledamo po djelatnostima 166.275 zaposlenih u prerađivačkoj industriji prima prosječnu plaću od 706 maraka, 153.502 zaposlenih u djelatnostima trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala ima plaću 696 maraka, 40.253 radnika u građevinarstvu 637 maraka, 15.911 zaposlenih u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 641 marku itd.

Dakle, ukoliko u jednom četveročlanom domaćinstvu rade suprug i supruga njihova primanja jedva mogu pokriti polovicu prosječne potrošačke košare koja iznosi oko dvije tisuću maraka. Ukoliko znamo ove podatke, kao i visinu mirovina, koga još može iznenaditi istraživanja koja pokazuju dam oko 20 posto žitelja živi ispod granice siromaštva. Čak i kada bilježimo rast, on je premali, drugi rastu više i počinju s više osnovice pa tako i tada još više zaostajemo za regijom i cijelom Europom.

Standard političara

A do kuda seže bezobrazluk naših političkih elita zorno se vidjelo na prošlotjednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Naime, kada treba zadržati privilegije i uvesti nove, oni koji se u javnosti predstavljaju kao “ljuti neprijatelji” i neprikosnoveni zaštitnici naroda postaju poput braće.

Naime, na toj sjednici nije prihvaćen prijedlog zastupnika Damira Arnauta da se maksimalne otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH smanje sa 35 na 10 tisuća maraka jer je 20 zastupnika glasalo protiv. Pojašnjenja radi, zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u visini svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.

Sam Arnaut je za Klix.ba rekao kako je degutantno da u ovoj zemlji uopće postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35 tisuća maraka uredu, a kamoli da se radi o pola Parlamenta.

– Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti bijeli kruh, povećati plaće i proširiti privilegije, kazao je Arnaut. Tako po aktualnom zakonskom rješenju, pojedini dužnosnici dobiju otpremninu koliko jednom umirovljeniku bude isplaćeno mirovina za osam godina.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!