IMA SE, MOŽE SE: ‘To nije nikakva tajna, mi kad nešto kupimo mi se time i hvalimo’

Vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu. Njih četrnaestero imaju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000 KM. Uz to, desetero ih je uspjelo uštedjeti 730.000 maraka

Suci i tužitelji godinama odbijaju objaviti podatke o svojoj imovini. Uz brojne opstrukcije, otpore i negodovanja, Centar za istraživačko novinarstvo ih je prikupio i objavio. Formirana je baza podataka koja sadrži biografije, podatke o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima za 29 sudija i tužitelja.

Suci, tužitelji  te članovi njihovih obitelji, čiji se podaci trenutno nalaze u bazi, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regiji. Njih četrnaestero imaju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000 KM. Uz to, desetero ih je uspjelo uštedjeti 730.000 KM.

Nisu željeli otkriti koliko zarađuju i što posjeduju

Podaci su potkrijepljeni sa više od 120 zvaničnih dokumenata. Dvanaest sudaca i tužitelja nisu željeli dati dodatne podatke o svojoj imovini, a institucije su ignorirale zahtjeve novinara CIN-a da dostave biografije i podatke o plaćama pa su pojedini profili u bazi za sada nepotpuni.

U bazi su, između ostalog, podaci o predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milanu Tegeltiji, potpredsjednicama Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiteljima.

Novinari CIN-a su istražili imovinu pojedinih sudaca i tužitelja protiv kojih se trenutno vode krivični postupci. Jedan od njih, sarajevski županijski tužitelj Džemal Karić, vlasnik je trosobnog stana u glavnom gradu BiH, a prilikom pretresa njegovog sefa u banci pronađeno je i zaplijenjeno 340.000 KM gotovine.

Značajnu imovinu posjeduju sarajevska sutkinja Adisa Zahiragić i njena obitelj. Zahiragići su vlasnici pet stanova u Sarajevu i jednog u Neumu, a imaju i vikendicu, tri garaže i apartman na Bjelašnici.

„Primanja koja smo ostvarivali suprug i ja bila su visoka godinama“, objasnila je Zahiragić.

Među imućnijima je i republička javna tužiteljica Dragica Glušac.

Ona je vlasnica dva stana i poslovnog prostora u Banjoj Luci, te apartmana u Herceg Novom, dok joj sin i kćerka posjeduju još tri nekretnine u Banjoj Luci i stan u Novom Sadu. Glušac je većinu nekretnina kupila u vrijeme kada je bila odvjetnica, te kaže da nema šta da krije.

„To nikakva nije tajna. Mi kad nešto kupimo, mi se čak i hvalimo jer mi imamo jako velike plaće“, rekla je za CIN.

U javnom interesu je da informacije budu objavljene

Osim nositelja pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTV, u bazi su i podaci o četvero sudaca ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti.
Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju i karijeri, nekretninama, automobilima, ušteđevini i kreditima. Na raspolaganju su i informacije o tužbama, sudskim i disciplinskim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv sudaca i tužitelja.
Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali dokumente iz zemljišnih knjiga, registara poduzeća te podatke o plaćama i naknadama iz pravosudnih institucija, kao i krivične prijave, optužnice i presude.
Prema Zakonu o VSTV-u, suci i tužitelji svake godine podnose ovom vijeću financijske izvještaje u kojima navode šta su tokom godine radili i koliko novca su za to primili. Izvještaji uključuju informacije o bračnim drugovima i djeci s kojom žive. Ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti. 
CIN je 2015. godine zatražio ove izvještaje, ali VSTV ih je odbio dostaviti, uz obrazloženje da bi time mogla biti povrijeđena privatnost ovih osoba. U Agenciji za zaštitu osobnih  podataka BiH su ovo smatrali zloupotrebom prava, navodeći da se institucije neosnovano pozivaju na zaštitu ličnih podataka i donose proizvoljne odluke te da bi trebale cijeniti javni interes i objaviti ove informacije. CIN će u narednom periodu bazu dopunjavati novim profilima sudaca i tužitelja.

Stan ovdje, kuća tamo, vikendica onamo…

Prema objavljenim podacima, aktuelna sutkinja u Sudu BiH i bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva ŽS Dalida Burzić u Sudu BiH mjesečno prima 3.800 KM. Ona je u Tužiteljstvu ŽS imala veća primanja, odnosno 3.952 KM mjesečne plaće. Od nekretnina posjeduje stan u Sarajevu vrijedan 100.000 KM, a i kreditno je zadužena (58.559 KM + 11.757 KM). 
Tužitelj u Tužiteljstvu BiH Dubravko Čampara prima 4.300 KM mjesečne plaće, a u bazi podataka navedeno je da njegova supruga Maida ima 3.000 KM plaće. Čampara je zajedno sa suprugom vlasnik dva stana u Sarajevu i to stana od 86 m2 (vrijedan 180.000 KM) i garsonijere od 26 m2 (vrijedne 80.000 KM). 
Supruga Maida posjeduje vikendicu i zemljište od 868 m2 u Trnovu (vrijednost 60.000 KM) i garažu u Sarajevu (vrijednost 15.000 KM). Kako je navedeno, Čamparina majka Rabija Čampara vlasnica je stana od 57 m2 u Sarajevu, garaže od 12 m2 u Sarajevu, vikendice i zemljišta od 479 m2 u Neumu i garsonijere od 20 m2 u Sarajevu. Dubravko Čampara nije kreditno zadužen. 
Bivši glavni tužitelj TužiteljstvaBiH Goran Salihović trenutno kao državni tužitelj prima 4.800 KM plaće, dok je za vrijeme obnašanja dužnosti glavnog državnog tužitelja primao 5.200 KM mjesečno. 
Vlasnik je stana od 71 m2 u Sarajevu čija je vrijednost 105.000 KM te stana u Tuzli od 88 m2 za koji nije navedena vrijednost. Njegova majka Eleonora Salihović posjeduje stan od 58 m2 u Lukavcu i vikendicu i zemljište od 1.120 m2 također u Lukavcu. Goran Salihović kreditno je zadužen 5.000 KM. B. K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!