Incidenti na izborima za predsjednika SDP-a BiH

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odvijaju se na fer i korektan način, a kao i u svakom sličnom procesu ima prigovora i žalbi – izjavila je danas predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH Mira Grgić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Pravo glasa ima više od 45.000 članova stranke koji glasaju po principu jedan član – jedan glas, a kandidati za predsjednika stranke su Nermin Nikšić, Edin Delić, te Svetozar Pudarić.

– Jutros u 7 sati otvoreno je 177 biračkih mjesta i što se toga tiče nije bilo većih problema. Birački proces u svim organizacijama vode općinske izborne komisije i birački odbori, a svi kandidati su imali pravo imenovanja posmatrača – navela je Grgić dodajući da je kandidat za predsjednika SDP-a Edin Delić imenovao 119 posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača.

Što se tiče izlaznosti, CIK SDP-a prikuplja podatke i danas u 14.30 sati ta komisija će imati sjednicu i precizne podatke o izlaznosti do 14 sati.  

– Jutros je izlaznost bila prilična i nadamo se da će do kraja izbornog dana, odnosno do 19 sati, dostići izlaznost sa prošlih izbora koja je bila 75 posto – dodala je Grgić.  

Navela je da, kako je to očekivano i normalno, ima prigovora i žalbi, poput onih da su prijavljeni jedni posmatrači, a pojavili se drugi, te da blizu biračkih mjesta ima određenih lobiranja.

Istakla je jednu zanimljivu činjenicu da je u jednoj sredini član druge stranke pokušao da se učlani u SDP. da bi mogao glasati.

“Članovi drugih stranaka se miješaju u izborni proces. Neki mediji također stvaraju sliku o neregularnosti, a u jednoj sredini se član SDA pokašao učlaniti u SDP da bi imao pravo glasa”, izjavila je Grgić. 

 – Centralna izborna komisija ima mnogo više informacija o izbornom procesu nego što misle oni koji pokušavaju objasniti šta se gdje dešava. Vjerujte da će se mnogi postidjeti kada objavimo neke detalje, šta je ko pokušavao uraditi – kazala je Grgić napominjući da izborni proces u cjelini protiče na demokratičan i pošten način.

Grgić nije imala komentar na već objavljene pritužbe kandidata Edina Delića koji je kazao da je u Bratuncu došlo i do fizičkog napada na posmatrača.

“Dokumentovali smo niz neprvilnosti CIK-u, koji ima zasjedanje u 13:00. Sačekat ćemo da vidimo kako će reagovati Komisija. Najozbiljniji incident desio se u Bratuncu, gdje je došlo i do fizičkog napada na posmatrača te je napadač zatvorio biračko mjesto, sa očitom namjerom da se ‘iza zatvorenih vrata’ izrežira rezultat”- ističe Delić.

U Zvorniku je posmatrač Svetozara Pudarića, a kako Delić saopćava i tamo je incidentna situacija.

“U Doboju je bilo više primjedbi o ograničavanju pristupa posmatračima, ali se ne radi o incidentima koji se po ozbiljnosti mogu dovesti u ravan sa onim u Bratuncu.
Registriran je niz kašnjenja u početku izbornog procesa, te niz manjih incidenata na biračkim mjestima koje posmatrači nastoje otkloniti na licu mjesta. Raduje me da se najveći broj članova biračkih odbora ponašaju profesionalno i veoma odgovorno – čak i u sredinama za koje smo znali da će biti prostor visokog rizika za kredibilitet izbornog procesa”, poručio je.

Delić naglašava da ocjene o devijacijama nisu generalne i ne odnose se na grupe, već se uvijek radi o neodgovornim pojedincima. 

“U ovom trenutku skupljamo sve informacije o tom slučaju, a kasnije CIK ima sjednicu gdje ćemo sve razmotriti. Mi želimo da sa kandidatom koji pobijedi gradimo još uspješniji SDP.” – rekla je Grgić komentirajući ove navode.

error: Content is protected !!