Indonezija zaplijenila rekordnih 1,6 tona kristal metamfetamina

Indonezija je zaplijenila rekordnih 1.6 tona kristal metamfetamina s broda kod sjevernog otoka Batam u utorak, saopćio je zvaničnik za borbu protiv narkotika Sulistiandriatmoko, u drugoj velikoj zaplijeni droge u ovom mjesecu.

Vlada predsjednika Joko Widodoa bori se da prekine rastuću potrošnju kristal metamfetamina i ostalih narkortika. Nije, međutim, izbio krvavi rat s narko kartelima kao na susjednim Filipinima, gdje je na hiljade ljudi ubijeno u operacijama protiv trgovaca drogom.

Indonezija ima jedan od najstrožih svjetskih zakona protiv narkotika, a trgovina drogom je kažnjiva smrću.

– Procjenjuje se da je zaplijenjeno 1,6 tona, i to je rekordna zapljena za nas – kazao je Sulistiandriatmoko, dodajući da su detalji porijekla i destinacije droge još pod istragom.

Ured UN-a za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) procjenjuje da je vrijednost trgovine  metamfetaminom i heroinom u 2013. godini  iznosila 13 milijardi dolara.

U ovom su mjesecu indonezijske vlasti zaplijenile više od tone kristal metamfetamina, poznatog u lokalnom žargonu kao “shabu-shabu”, također u Batamu, industrijskom središtu nedaleko od Singapura.

Budi Waseso, čelnik antinarkotičke agencije, izjavio je da su vlasti djelovale po dojavi kineskih i tajlandskih vlasti i da je isporuka droge stigla iz Mijanmara u plovilu koje je izgledalo kao ribarska brodica.

Mijanmar je dio takozvanog “Zlatnog trougla” skupa s Tajlandom i Laosom, u kome cvijeta proizvodnja i trgovina drogom, prenosi Reuters.

error: Content is protected !!