‘INFORMATIZACIJA’ Od mostarske firme kupili tablete za općinske vijećnike po cijeni 100 KM većoj od realne!?

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je kako na natječaju mogu sudjelovati samo firme koje su „Microsoft gold partneri“, a to nije niti jedna lokalna IT firma. Ova klauzula je sama po sebi nelegalna jer se radi o pogodovanju, a i potpuno je besmislena, jer naručeni proizvodi i usluge uglavnom nisu Microsoftovi, čak se u specifikaciji nabavke tableta inzistira da se instalira konkurentski proizvod Android

Kao što je u općinskom proračunu planirano, na zadnjoj sjednici Općinskog Vijeća je i ostvareno, došlo je do realizacije takozvane „Informatizacije Općinskog vijeća“, piše tomislavcity.com

„Informatizacija OV“ odrađena je na način da je za vijećnike i suradnike nabavljeno 40 tablet računala i izrađena je web stranica namijenjena praćenju sjednica OV. Što znači, da će se materijali vijećnicima dostavljati u online verziji preko ove web stranice, na koju se vijećnici mogu logirati i tako doći do njima potrebnih materijala.

Na istoj toj web stranici http://sjednice.tomislavgrad.gov.ba mogu i svi zainteresirani pratiti rad OV, točke dnevnog reda, donesene odluke i ostale materijale o radu OV.

Za ovu nabavku, natječaj je pokrenut u travnju 2017., a završen je u svibnju 2017.

Ono što je odmah i kod samog planiranja ove nabavke bilo sumnjivo, je neprirodno velik planiran iznos, koji je u nabavci dodatno probijen. Sa planiranih 68.000 KM došlo se na 80.000 KM.

Nakon uviđaja u tendersku dokumentaciju, lako se može zaključiti da nešto nije uredu. U nastavku možete vidjeti i pokazatelje koji ukazuju na to:

Skrivanje natječaja!?

Kad se „štele“ natječaji, jedna od glavnih stvari je sakriti ga od očiju, što je u ovome slučaju i uspjelo, tako od domaćih informatičkih tvrtki nitko nije bio upoznat o ovoj nabavci. Istine radi, ovaj natječaj je bio objavljen u Službenom glasniku BiH i na općinskoj web stranici, ali ne i više. Ova nabavka, usuprot praksi, nije objavljena na lokalnim internet portalima i portalu javnih nabavki, a isto to vrijedi i za rezultate. Tako da lokalne IT tvrtke uglavnom nisu znale za ovaj natječaj, a sve i da jesu, ubačen je mehanizam da se eliminiraju s natječaja.

Sklanjanje nepoželjnih

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je kako na natječaju mogu sudjelovati samo firme koje su „Microsoft gold partneri“, a to nije niti jedna lokalna IT firma.

Ova klauzula je sama po sebi nelegalna jer se radi o pogodovanju, a i potpuno je besmislena, jer naručeni proizvodi i usluge uglavnom nisu Microsoftovi, čak se u specifikaciji nabavke tableta inzistira da se instalira konkurentski proizvod Android.

Ako je ovo neka „štela“ mogla bi biti loše odrađena „štela“, jer firma Arhinet d.o.o., koja je dobila posao, uopće nije Microsoftov partner a kamoli „Microsoft gold partner“ kako je traženo u dokumentaciji.

Izvor: https://www.microsoft.com/bs-ba/popis-partnera/partners.aspx

– Cijena nabavke

Nabavljena tablet računala Acer INCOMIA ONE 10, se uglavnom kreću u maloprodaji za jedan komad oko 310 KM, a općina Tomislavgrad ih je platila 409,50 KM/kom. I to na količinu od 40 komada!

Kad je riječ o nabavci programa stvar je još ekstremnija. Naručeni programi su manje više obična internet stranica sa mogućnosti gledanja i preuzimanja datoteka. U normalnim uvjetima, cijena ovakvih stranica kreće se od 2.000 KM do 4.000 KM, a Općina je ovu uslugu platila 46.800 KM s PDV-om.
Ista stvar vrijedi i za navodno održavanje, koje ovdje nije bilo skromno. Na stavke hostinga i održavanja, duvanjski porezni obveznici će izdvajati 500 KM, svaki mjesec, slijedeće 4 godine. Ukupno nevjerojatnih 24.000 KM.  Tako će nas ova nabavka ukupno koštati 79.630 KM + PDV, piše portal tomislvcity.com

– Pobjednik natječaja

Pobjednik ovog natječaja je Firma Arhinet d.o.o., a kako je bilo i za očekivati, radi se o firmi sa sjedištem u Mostaru, staroj tek dvije godine, s jednim uposlenim, bez telefona, faxa, web stranice, facebook stranice i sl. Jedini kontakt je mobilni telefon.

Na adresi firme koju smo posjetili, zatekli smo poslovni prostor u izradi.

– Najava natječaja

U najavama općinskih natječaja za 2017. navedeno je kako će biti konkurentski natječaj (tri ponude) a samo 7 dana nakon toga objavljen je otvoreni postupak javne nabave.

Nakon konzultacije sa više informatički tvrtki, došli smo do zaključka da je ova nabavka višestruko preplaćena, a natječaj nije odrađenu u skladu sa zakonom, zaključak je do kojeg dolazi tomislavcity.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!