Inicijativa građanki i građana Mostara posjetila parlamente

Inicijativa građanki i građana Mostara, koja okuplja žene iz svih političkih stranaka Mostara, u utorka je posjetila Sarajevo i institucije u kojima se donose najviše zakonodavne odluke, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Parlament Bosne i Hercegovine.

Posjet je organiziran u okviru projekta ”Za jaču ulogu žena u lokalnim vijećima”, koji pod pokroviteljstvom Veleposlanstava SAD-a realizira Inicijativa građanki/na Mostar.

Domaćini posjeta bile su parlamentarke iz Kluba parlamentarki u Parlamentu FBiH, predvođene Kenelom Zuko, a u Parlamentarnoj skupštini BiH zastupnici Saša Magazinović i Martin Raguž.

Programu su se pridružile aktivistice iz Foruma žena SDP BiH Kantona Sarajevo, kao i dio bivših parlamentarki, osnivačica Kluba parlamentarki.

Članice mostarske udruge razgovarale su s parlamentarcima i parlamentarkama o načinu djelovanja, ali i poteškoćama s kojima se suočavaju žene, zastupnice u Federalnom parlamentu, pitanjima na kojima sa više ili manje uspjeha rade te izgledima za brže rješavanje gorućih pitanja na kojima se godinama radi.

Razgovaralo se i o mogućnosti ujednačavanja porodiljnih naknada, usvajanju Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, nasljeđivanju supružnika iz izvanbračnih zajednica te mnogim drugim pitanjima.

”Ono što smo željele istaknuti ovim projektom i na što smo željele skrenuti pažnju je činjenica da se na mjestima donošenja odluka mora čuti i glas žena. Mnogobrojna su pitanja o kojima žene imaju i moraju imati zajednički stav bez obzira kojoj političkoj partiji pripadale”, izjavila je predsjednica Inicijativa građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir -Škoro.

Jedna od osnivačica Kluba parlamentarki Besima Borić podsjetila je da se navršilo pet godina od formiranja tog kluba i skrenula pažnju da je takav način organiziranja rijetkost u političkoj praksi, ali značajan kao mogućnost da se pokaže da žene iz različitih stranaka mogu raditi na zajednički odabranim temama s ciljem integriranja ravnopravnosti spolova u sve zakone, rezolucije i sva akta u nadležnosti Parlamenta FBiH, priopćeno je iz mostarske udruge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!