INSPEKCIJA UTVRDILA NEPRAVILNOSTI NA UBORKU: Mostarcima prijeti epidemiološka katastrofa!

Na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom danas u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažira akreditovanu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen, piše BHRT.

Na sastanku u Sarajevu objavljeno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.

Ministrica okoliša i turizma FBIH Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju.

Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epdemiološke katastrofe. Učesnici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su protestovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalnog odlaganje, ugrade pročistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!