Inspektori osuđeni zbog dilanja droge pušteni iz zatvora

Nekadašnji policijski inspektori iz Banje Luke Ognjen Stijak i Srđan Radulović pušteni su iz zatvora, nakon što im je Ustavni sud BiH poništio pravomoćnu presudu kojom su bili osuđeni na pet i deset i pol godina zatvora kao pripadnici organizirane grupe koja je prodavala heroin i marihuanu, potvrdio je odvjetnik Milan Romanić.

– Na slobodu su pušteni u utorak, nakon što su tri godine proveli u zatvoru. U njihovom slučaju bit će organizirano ponovno suđenje, rekao je Romanić, koji je odvjetnik Radulovića.

On tvrdi da su se u ovom slučaju Okružni sud Banja Luka i Vrhovni sud RS-a “pokazali kao nestručni i da malo vode računa o ljudskim pravima”.

U odluci Ustavnog suda BiH, koja je donesena u ožujku ove godine, navedeno je da se poništava presuda Raduloviću i Stijaku, jer im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Presudom Vrhovnog suda RS-a iz ožujka 2016. godine, bivši inspektori CJS-a Banja Luka Srđan Radulović, Marko Kovačević, Ognjen Stijak, Darko Babić, Gavrilo Šiniković i Vladimir Marčeta proglašeni su krivim za organiziranu trgovinu drogom i pravomoćno osuđeni na ukupno 23 i pol godine zatvora.

Kako je navedeno u toj presudi, oni su, teško zloupotrijebivši položaj, u namjeri eliminiranja konkurencije u prodaji droge, među dilerima nalazili osobe koje će za njih raditi, a one koji na to nisu pristajali fizički i psihički su zlostavljali, od njih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falsificirali isprave prilikom pretresa… Pritom su koristili sva raspoloživa ovlaštenja koja su imali, kao i infrastrukturu MUP-a RS-a.

Radulović je označen kao vođa te grupe i bio je osuđen je na 11 godina zatvora, dok je Stijak bio osuđen na pet godina i pet mjeseci. Istom presudom, Marko Kovačević osuđen je na šest godina, Dario Babić je dobio deset mjeseci, a Gavrilo Šiniković sedam mjeseci zatvora.

Vrhovni sud RS-a je dužan u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijestiti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja donesene odluke.

error: Content is protected !!