INTERVJU Dr. sc. Vjekoslav Vuković: Gospodarstvo nema granice, nema barijere

Dr. sc. Vjekoslav Vuković, aktualni predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u intervjuu za Dnevni list govori o ulozi predsjednika i o tome što gospodarstvenici mogu očekivati od njega, što je do sada urađeno, planovima i aktivnostima  Komore za 2020. godinu.

Između ostalog, s Vukovićem smo razgovarali o nezaobilaznoj temi, digitalizaciji komorskog sustava ali i bh. društva, kao i o važnosti izlaska na druga tržišta. Osvrnuli smo se i na pad izvoza a povećanje uvoza i glavnim uzrocima toga.

Funkciju potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) preuzeli ste 1. srpnja 2018. godine. Što se od tada do danas promijenilo? Koliko ste zadovoljni urađenim poslom?

-Moramo kazati da smo, doista, zadovoljni! Znate kako je to kad uđe nova energija, snaga, onda uvijek neke male promjene budu tu, iako se Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i do sada dosta zalagala za naše gospodarstvo. Kada govorim o nekim od noviteta, govorim o velikom broju međunarodnih sporazuma koje potpisujemo s komorama u inozemstvu, jačanju naše suradnju prema Europskoj uniji i aktivnom sudjelovanju u svim međunarodnim  asocijacijama kao što je Komorski međunarodni investicijski forum, Eurokomora i dr. Također, radimo na nekim procesima kao što su oglašavanje i pojeftinjenje poslovanja, zalažemo se za transparentnost u javnim nabavkama, borbu protiv korupcije i digitalizaciju svih poslovnih procesa koliko to možemo, a sve u interesu našeg gospodarstva. Kroz sve ove procese kontinuirano radimo na smanjenju nameta. Osim toga, kontinuirano apeliramo da se ti nameti moraju ili zaustaviti ili smanjivati, a vidjet ćemo što će vrijeme ispred nas donijeti po tom pitanju.

Vijeća ministara BiH je formirano, što očekujete od nove vlasti i koliko je važno formiranje vlasti na svim nivoima za razvoj gospodarstva?

-Jako je važno i dobro što imamo uspostavu vlasti na razini BiH i nadamo se da će to uskoro biti i na drugim razinama unutar BiH tamo gdje ona nije formirana. Govorimo o činjenicama da sve politike u BiH, sve političke elite, moraju kao prioritet svojih programa rada postaviti gospodarstvo. Kad stavite gospodarstvo kao prioritet jedne zemlje, automatizmom vam se pozitivno rješavaju i drugi procesi, recimo ubrzavanje administrativnih postupaka koji su do sada bili dugotrajni ili određenih pravosudnih procesa koji su također bili dugotrajni. Naravno, rješavamo se problema javnih nabavki kada je u pitanju njihova transparentnost, govorimo o borbi protiv nameta. Zatim, dolazimo u fazu da govorimo o borbi protiv korupcije itd. Dakle, ukoliko stavite gospodarstvo u fokus razvoja jedne zemlje, automatizmom pokrivate sve druge oblasti. To je jednostavno nešto čemu se moramo okrenuti, a što je dio naših euroatlantskih integracija kojima stremimo.

Komora je krenula u priču o važnosti procesa digitalizacije BiH. Prepoznajući važnost uvođenja digitalnih tehnologija u cjelokupno bh. društvo, Komora je pripremila ediciju ‘Digitalna transformacija Bosne i Hercegovine’ koju čine 13 studija o određenim oblastima. Što to konkretno znači?

-Mi smo, u biti, pioniri u BiH koji su javno i transparentno počeli govoriti o digitalizaciji u našoj zemlji koja nas dovodi u fazu jedne paperless tehnologije, smanjenja onih silnih ovjeravanja dokumenata, traženja dokumentacije po BiH koja je apsolutno nepotrebna i koju zapadni svijet gotovo da ne poznaje. Ulazimo u digitalizaciju komorskih usluga tako da naše usluge ne budu dostupne samo onome tko pokuca na vrata Vanjskotrgovinske komore nego da budu na adresama 32 tisuće kompanija koje mi predstavljamo.  U tom kontekstu, i Vanjskotrgovinska komora BiH je krenula u vlastitu digitalizaciju, što znači da uvodimo dokument menadžment sustav i proračun kontrolu financiranja digitalizacije naših usluga prema gospodarstvenicima i prema drugim tijelima u BiH. Jasno je da smo došli do ovih 13 studija koji govore o investicijskom potencijalu u BiH kada je u pitanju digitalni svijet. Otvorili su se veliki prostori i nadamo se da će studije prepoznati kako gospodarstvenici tako i tijela vlasti i da ćemo ih moći prezentirati međunarodnom diplomatskom koru te zajedničkim snagama povući sredstva iz određenih europskih fondova koji govore u prilog digitalizaciji, odnosno pojednostavljenju i ubrzavanju poslovanja u BiH.

Što gospodarstvenici mogu očekivati od Vas? Čemu ćete posvetiti najviše pozornosti?  Koji  su Vaši prioriteti i ciljevi koje želite postići za vrijeme trajanja Vašeg mandata kao predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH?

-Mi smo, zapravo, donijeli novi program rada koji je dosta ambiciozan. Dakle, mi govorimo o kontinuiranom predstavljanju i zastupanju bh. gospodarstva u zemlji i inozemstvu, o edukaciji naših ljudi i gospodarstvenika o novim trendovima koji se dešavaju na svjetskoj razini u poslovanju. Govorimo, također, o digitalizaciji i novim makroekonomskim analizama koje moraju biti dostupne svima kako bi donosili adekvatne poslovne odluke. U našem programu rada govorimo i o medijskoj strategiji kako bi ne samo Vanjskotrgovinska komora nego svi gospodarstvenici i naše asocijacije pri VTK BiH imale prostor da ukažu na probleme s kojima se realno susreću, koristeći taj medijski prostor. Naravno, nemojmo zaboraviti da Komora kontinuirano radi na uvođenju novih usluga, a te usluge su zapravo ono što pomaže okvirima vlasti. Kada govorimo o okvirima vlasti, ministarstvima i različitim institucijama ponekad su te promjene, zahvati i određena zakonska rješenja jako spora. Vanjskotrgovinska komora BiH i komorski sustav putem svojih javnih usluga koje pruža je mnogo brža. Dakle, s gospodarstvenicima komuniciramo telefonski, elektroničkom poštom, svakodnevno smo na vezi s njima, imamo njihove probleme na stolu i pokušavamo da nađemo najbolja rješenje. Prema tome, naš program rada za narednu godinu je dosta ambiciozan, ali realno provediv i dat će neka konkretna rješenja. Upravo kroz taj program rada predvidjeli smo veliki broj inicijativa i prijedloga o kojima ćemo uskoro jasno i glasno razgovarati s Vijećem ministara i premijerom, odnosno ljudima koji su zaduženi za gospodarsko-ekonomska pitanja.

Nedavno ste bili na poslovnom forumu BiH – SR Njemačka. Točnije, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u suradnji s Gospodarskom komorom Muenchena i Gornje Bavarske (IHK), Predstavništvom njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini (AHK), HWK i Bavarskim ministarstvom ekonomskih poslova te Europske poduzetničke mreže, u Muenchenu je održan Poslovni forum bosanskohercegovačkih i njemačkih gospodarstvenika iz oblasti metalske, auto i elektroindustrije. Što to konkretno znači za bosanskohercegovačko gospodarstvo, odnosno u ovom slučaju metalnu, auto i elektroindustriju?

-Kao što ste i pitali, najvažnije je odrediti čemu posvetiti najviše pozornosti. Odgovor treba niti ne samo provedbi naših programa rada nego gospodarskoj diplomaciji u cijelosti. Sajmovi na koje naši gospodarstvenici i kompanije odlaze su zapravo tradicionalni pristup prezentiranja vlastitog proizvoda, branda, vrijednosti, know howa, radne snage, inovacija koje BiH može ponuditi. Promijenili smo format i krećemo sada ka većem broju manjih gospodarskih foruma po konkretnim oblastima. Tako smo, recimo, u Jordanu promovirali turizam, u Njemačkoj metalnu i elektroindustriju a u Crnoj Gori ćemo raditi isto za drvoprerađivačku i industriju namještaja. Upravo na takve forume dođu konkretne osobe koje žele poslovati s BiH i tu se održavaju konkretni B2B sastanci, razmjenjuju informacije i potencijali te pozivaju strani investitori da provjere stanje u BiH, izravno posjete kompanije i uvjere se u njihove potencijale i kapacitete. U Jordanu i Njemačkoj smo postigli izvanredne rezultate i vrlo smo ponosni na to. Već su određeni biznis planovi i projekti te pripremljeni pojedini ugovori koji spremno čekaju na stolovima naših kompanija.“

Kako ocjenjujete trendove u bh. vanjskotrgovinskoj razmjeni u 2019. godini? Koje su grane gospodarstva pokazale najveći potencijal i kakve rezultate vanjskotrgovinske razmjene očekujete u 2020. godini?

-Kada govorimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni u cijelosti, bilježimo pad izvoza, a porast uvoza u BiH je nešto što nam ne nudi nadu u optimizam. Međutim, ja sam po prirodi čovjek koji je realan i optimistično vjerujem da se ovo može poredati kako treba. Moram kazati da smo prošle godine imali obujam industrijske proizvodnje u porastu, međutim došlo je do pada prerađivačke industrije. A u prerađivačkoj industriji u BiH je naša najveća radna snaga. S druge strane, imamo pad industrijske proizvodnje, ali smo svjesni onoga što nam se nažalost dogodilo s Aluminijem. To je jedan gigant, srce industrijske proizvodnje koje je bilo u BiH. Svi moramo dati svoj maksimum da se on ponovo na bilo koji način pokrene i aktivira radnu snagu kako bi dao svoj doprinos industrijskoj proizvodnji. Na same trendove izvoza iz BiH utjecala su i određena dešavanja u Euro zoni poput Brexita ili zastoja u Njemačkoj automobilskoj industrijskoj proizvodnji uslijed koje je Njemačka izašla iz recesije, odnosno privremeno se promatrala recesionom no to doista nije. Uslijed navedenog, mi očekujemo ponovo vraćanje u stare okvire. Imali smo problem s promjenom talijanske fiskalne politike, političkom klimom u Francuskoj itd. Zašto govorim o drugim zemljama, a ne o BiH? Upravo zbog toga jer je 70% naše vanjskotrgovinske razmjene upravo sa zemljama EU. Svaki problem koji se dešava na tom terenu, realno se odrazi na BiH. Slijedom toga smo se okrenuli nekim novim tržištima i zbog toga spominjem Jordan i bliskoistočne zemlje u koje ćemo nastojati izvoziti našu robu koja do tada tamo nije bila prisutna. Mi moramo raditi, tragati za novim tržištima i ojačavati našu ulogu i intenzitet suradnje sa zemljama članicama EU, slijedom čega smo potpisali jako velik broj sporazuma. Evo, to je ono što sam zapravo radio proteklih godinu i pol dana.

Pored promocije bh. gospodarstva, jedan od zadataka Komore jeste da zastupa i štiti interese gospodarstvenika pred institucijama vlasti. Koje biste aktivnosti Komore posebno izdvojili kada je riječ o unapređenju poslovanja gospodarskih subjekata u 2020. godini?

-Kada govorimo o zastupanju i zaštiti interesa gospodarstvenika, u prošloj godini smo imali veliku borbu kada su u pitanju kvote za izvoz čelika i aluminija. Svjesni činjenice da smo uspjeli na određen način u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i drugim tijelima zaustaviti te negativne trendove prema BiH, kontinuirano, gospodarskom diplomacijom moramo i dalje raditi na tom polju. Svaki veleposlanik BiH, ma gdje bio, mora raditi u interesima gospodarstva BiH. Jer kako se jača gospodarstvo tako se jačaju i svi segmenti našeg društva, a ujedno posebno njegove određene grane. Unaprijediti poslovanje za 2020. godinu znači biti aktivan partner i sudionik pregovora s tijelima vlasti, davati kvalitetne ideje. Primjerice, nas u Vanjskotrgovinskoj komori često pitaju što mislimo o Zakonu o PDV-u. Ali mi ne možemo ulaziti u te puno veće makroekonomske analize na teritoriju cijele BiH, koje su zapravo i bankarske, komercijalno bankarske, ekonomske, gospodarske, industrijske itd. Mi nudimo konkretne zahvate.  Želimo da se, recimo, rok za plaćanje PDV-a produži s 10. u mjesecu do kraja mjeseca. To je već u Zakonu, da se skrati rok za povrat PDV-a na 30 dana. Želimo da našu granu turizma, koja je prošle godine bilježila preko 5 milijuna noćenja, stavimo kao izvozni proizvod i da razmislimo o sniženju stope PDV-a za turističke djelatnike, odnosno za razvoj turizma BiH, jer nije mala brojka imati 5 milijuna noćenja, a govorim o onim samo evidentiranim! Osim toga, tu su mlade start up kompanije iz IT sektora gdje imamo oko 16 tisuća zaposlenih i sprječavamo mlade da odlaze. Zašto mladim start up kompanijama ne damo godinu ili dvije grejs perioda promatranja, umjesto što im tri dana nakon što otvore svoju mladu kompaniju šaljemo inspekcije?! Moramo imati senzibilitet prema tome. S druge strane, kada govorimo o tome što će unaprijediti poslovanje u 2020. svi govore da je BiH, zapravo, zemlja sa jeftinom radnom snagom koju treba iskoristiti. Ja to ne gledam kao komparativnu prednost! Radna snaga u BiH ne smije biti jeftina, mora biti dobro plaćena, mora imati želju da ostane u BiH, da se ovdje razvija kako bismo zajedno iskoristili ogroman potencijal koji BiH nudi, posebno kada su u pitanju energetski sektor, obnovljivi izvori energije, turizam i IT sektor. Zadovoljan radnik jeste jednako uspješna BiH.“

Što će prema Vašem mišljenju obilježiti 2020. godinu kada su u pitanju aktivnosti Komore na međunarodnom planu?

-Kada je u pitanju Vanjskotrgovinska komora BiH, kao član Odbora direktora Eurokomore maksimalno ću se zalagati za promoviranje BiH, kao što sam radio i do sada. Zahvaljujući našoj poziciji i prisutnosti u Eurokomori uspjeli smo realizirati veliki broj međunarodnih sporazuma koji će donijeti dobro BiH. To se posebno pokazalo kada smo zahtijevali da nas se reprezentativno predstavlja u Bruxellesu o pitanjima čelika, aluminija itd. Uspjeli smo napraviti određene korake da gospodarska diplomacija, u kojoj svi zajedno radimo, stvori bolji ambijent. Ne smijemo govoriti o BiH kao o zemlji krize, zemlji migraciji i zemlji drugih problema. Svaka zemlja je jednako opterećena tim problemima. Kad govorimo sa investitorima u BiH uvijek kažemo da je BiH zemlja članica CEFTA-e, a to nije samo tržište od tri, tri i pol milijuna stanovnika, to je tržište od njih 20 milijuna. Prema tome, svi nas promatraju prema Sporazumu o slobodnoj trgovini i tome koliko imamo međunarodnih ugovora, međunarodnih sporazuma, kako ih provodimo i kako se ponašamo prema svom gospodarstvu. Naravno, mi smo svjesni činjenice kompleksnosti administrativnog ustrojstva BiH, ali u tim okvirima u kojima se moramo ponašati moramo dati sve od sebe da gospodarstvo bude nešto što nema granica i barijera.

Razgovarala: S. Dandić

[email protected]

49 thoughts on “INTERVJU Dr. sc. Vjekoslav Vuković: Gospodarstvo nema granice, nema barijere

 • siječanj 21, 2020 at 6:06 pm
  Permalink

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We could have a link exchange arrangement between us!

  Reply
 • siječanj 21, 2020 at 6:49 pm
  Permalink

  I think this website holds very superb written written content content.

  Reply
 • siječanj 21, 2020 at 7:34 pm
  Permalink

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • siječanj 25, 2020 at 5:49 am
  Permalink

  What i don’t understood is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

  Reply
 • siječanj 25, 2020 at 12:52 pm
  Permalink

  I do consider all the concepts you’ve presented on your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for starters. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • siječanj 25, 2020 at 8:07 pm
  Permalink

  Thank you for every other great article. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

  Reply
 • siječanj 28, 2020 at 4:32 pm
  Permalink

  Lovely blog! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • siječanj 28, 2020 at 8:18 pm
  Permalink

  I see something genuinely special in this web site.

  Reply
 • siječanj 30, 2020 at 11:48 pm
  Permalink

  I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i¦m glad to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much indubitably will make certain to do not forget this website and provides it a look on a continuing basis.

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 6:43 am
  Permalink

  It’s laborious to search out educated people on this topic, however you sound like you recognize what you’re speaking about! Thanks

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 10:15 am
  Permalink

  As soon as I observed this web site I went on reddit to share some of the love with them.

  Reply
 • veljača 19, 2020 at 10:39 am
  Permalink

  Precisely what I was searching for, appreciate it for putting up.

  Reply
 • veljača 19, 2020 at 8:10 pm
  Permalink

  I’ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • veljača 20, 2020 at 7:12 am
  Permalink

  I have learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to create this type of wonderful informative site.

  Reply
 • veljača 21, 2020 at 1:04 pm
  Permalink

  I am not real fantastic with English but I get hold this real leisurely to read .

  Reply
 • veljača 23, 2020 at 5:22 pm
  Permalink

  Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

  Reply
 • veljača 25, 2020 at 4:21 am
  Permalink

  I like this blog so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

  Reply
 • veljača 25, 2020 at 9:03 pm
  Permalink

  Its fantastic as your other articles : D, thankyou for putting up. “You can’t have everything. Where would you put it” by Steven Wright.

  Reply
 • ožujak 4, 2020 at 1:41 pm
  Permalink

  Hello! I simply wish to give a huge thumbs up for the great information you will have here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon.

  Reply
 • ožujak 4, 2020 at 7:46 pm
  Permalink

  Awsome article and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx 🙂

  Reply
 • ožujak 4, 2020 at 8:34 pm
  Permalink

  hello!,I like your writing so so much! share we communicate extra about your post on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to see you.

  Reply
 • ožujak 4, 2020 at 9:29 pm
  Permalink

  It¦s really a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 12:06 am
  Permalink

  We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with helpful information to work on. You’ve performed a formidable activity and our whole group will be grateful to you.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 12:07 am
  Permalink

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 1:47 am
  Permalink

  The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 7:46 am
  Permalink

  Hello there, You’ve done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:25 am
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:32 am
  Permalink

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 11:44 am
  Permalink

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 11:44 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 3:34 pm
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site offered us with useful info to paintings on. You have done a formidable job and our entire group shall be thankful to you.

  Reply
 • ožujak 6, 2020 at 8:04 am
  Permalink

  Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal manner? I’ve a challenge that I am simply now operating on, and I’ve been on the glance out for such info.

  Reply
 • ožujak 6, 2020 at 10:15 am
  Permalink

  obviously like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality however I¦ll definitely come again again.

  Reply
 • ožujak 6, 2020 at 11:29 am
  Permalink

  I just could not depart your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

  Reply
 • ožujak 17, 2020 at 2:10 pm
  Permalink

  Real nice style and design and wonderful content material, absolutely nothing else we need : D.

  Reply
 • ožujak 17, 2020 at 2:25 pm
  Permalink

  I as well as my pals were found to be reading through the excellent techniques located on your web blog while instantly got a horrible feeling I had not expressed respect to the web blog owner for them. These men happened to be totally excited to learn them and have in effect in reality been taking advantage of those things. Appreciate your turning out to be indeed accommodating and also for having some superior subject matter millions of individuals are really eager to discover. Our own sincere regret for not saying thanks to sooner.

  Reply
 • ožujak 17, 2020 at 2:37 pm
  Permalink

  Only a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding layout. “Justice is always violent to the party offending, for every man is innocent in his own eyes.” by Daniel Defoe.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!