INTERVJU RUŽICA BOŠKOVIĆ Dječji osmijeh i pljesak su potvrda što lutka i glumci znače u životu i odgoju najmlađih

Uspjeli smo ostvariti sve što smo planirali, a što je vezano za proslavu i obilježavanje 65. obljetnice Lutkarskoga kazališta Mostar

14. studenoga započela je Međunarodna lutkarska revija kojom Lutkarsko kazalište Mostar obilježava 65. rođendan. Bio je to povod da za razgovor zamolimo ravnateljicu kazališta, Ružicu Bošković.

Dugo su trajale pripreme za veliku obljetnicu, razgovarali smo o njima još u siječnju 2017. Podsjetimo se, što je sve trebalo uraditi, kakve ste planove imali?

– Da, imali smo mnogo planova. Evo već sada mogu reći, uspjeli smo ostvariti sve što smo planirali a što je vezano za proslavu i obilježavanje 65. obljetnice Lutkarskoga kazališta Mostar. Svečano smo 14. studenoga otvorili Međunarodnu lutkarsku reviju, izdali fotomonografiju Šareni lutkarski vremeplov (2007.-2017.) te otvorili izložbu lutaka iz fundusa Lutkarskoga kazališta Mostar koju su pripremile naše kolegice Ivana i Jadranka. Svi koji su mogućnosti neka nam dođu u Gornju galeriju kraljice Katarine u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača i pogledaju zaista bogatu izložbu do 24.11.2017. Još prošle godine uz pomoć Grada Mostara i tvrtke Telemach uredili smo prilaz i park ispred Kazališta. Zahvaljujući sredstvima koja su nam osigurali Grad Mostar i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske 2016. godine započeli smo s projektom “Dječji osmijeh”. Uredili smo dvoranu, izmijenili otvore, postavili termo fasadu i uredili sustav grijanja, hlađenja i ventilacije u dvorani i objektu. Naša dvorana uvijek je bila prvi korak najmlađih gledatelja u svijet kazališta i zbog toga svoju ulogu ozbiljno shvaćamo. A ona nije samo umjetnička, nego i odgojna.

Kako su pripreme tekle? Bilo je nezgoda tehničke prirode?

– Moglo bi se reći da je sve išlo dobrim tijekom. Naravno bilo je i poteškoća i neplaniranih događaja, ali našli smo načine da se nosimo s njima i mislim da smo uspjeli u tome. Radnicima je vrijeme poprilično išlo na ruku pa su mogli prema planu većinu radova završiti. Uistinu me raduje da su najveći zahvati što se tiče projekta “Dječji osmijeh” gotovi, a ostale radove koje trebamo obaviti, koji su puno jednostavniji, ostavit ćemo za poslije Revije. Svima koji su radili na našemu objektu zahvaljujemo na profesionalnosti.

Što nam je donijela Revija, koji teatri i koje predstave dolaze u naš grad?

– Na ovoj Međunarodnoj lutkarskoj reviji ugostit ćemo šest kazališta! To su naši dragi prijatelji: Pozorište mladih Sarajevo s predstavom “Mali Muk”, Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac s predstavom “Najbolji prijatelji”, Hrvatsko kazalište Pečuh s predstavom “Guliver među lutkama”, Pozorište za decu Kragujevac s predstavom „Basne iz senke“ , Dječje pozorište Republike Srpske Banja Luka s predstavom „Folklorna magija“ i Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s predstavom „Deveta ovčica“- sve vrhunski umjetnici i lutkari kojima ovim putem zahvaljujem na dolasku u naš grad i naše Kazalište.

U kakvom  stanju je danas dvorana i općenito prostor kazališta?

– Godinama smo strpljivo radili u teškim uvjetima, u ekstremnoj hladnoći i vrućini, te smo probe, sastanke, šminkanje, kostimiranje, sve ono što čini sastavni dio kazališnoga posla organizirali u jednoj prostoriji. Bez obzira na sve ove poteškoće uspjeli smo biti na raspolaganju našoj publici. Trud i zalaganje nagrađivani su time da su gotovo sve predstave za građanstvo redovito bile rasprodane. Projekt “Dječji osmijeh” je veliki pothvat za naše malo Kazalište kojim smo dobili predvorje za publiku, glumci će dobiti svoju garderobu, a u čitavom prostoru postići će se temperaturni komfor i ušteda električne energije jer smo promijenili otvore, stavili termo fasadu i dobili novi način grijanja. Uljepšavanje našega dvorišta s parkom našim gostima i mališanima mnogo znači. Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ovako velikoga i vrijednoga projekta i radujemo se novim predstavama i druženjima u obnovljenom Lutkarskom kazalištu Mostar.

Kako je, usporedo s pripremama, tekao svakodnevni rad teatra?

– Ove godine nismo imali mogućnost započeti sezonu 2017./2018. u rujnu u našoj dvorani, ali početak sezone je obilježen na prvi dan školske godine s dvije izvedbe predstave “Zmaj i princeze” u osnovnim školama u Mostaru, a na početku listopada sudjelovali smo na 18. Lutfestu u Sarajevu gdje smo dobili specijalnu nagradu za njegovanje teatra za najmlađe gledatelje za predstavu “Bajka o sreći”. Obrazloženje nagrade bilo je: Razvijanje i njegovanje kazališne umjetnosti za djecu najmlađeg uzrasta kroz jednostavne i edukativne sadržaje. Uistinu smo sretni što smo postigli ovakav uspjeh iako nismo u našem domu mogli raditi. Uspjeli smo još i otići u Brčko gdje smo u okviru pratećeg programa 34. Susreta kazališta BiH u Brčkom u objektima vrtića “Naša djeca” odigrali tri predstave “Tvrdoglavko”. Zahvaljujem ravnatelju Ivanu Vukoji i kolegama iz Hrvatskoga narodnog kazališta Mostar koji su nam u protekla dva mjeseca pružili svoj dom za probe kad nam je bilo najpotrebnije. Moram također spomenuti i gospodina Dragana Komadinu koji je rado prihvatio predstaviti našu Fotomonografiju na otvaranju 65. obljetnice Lutkarskoga kazališta.

Je li bilo premijernih predstava u 2017. godini?

– Željela bih prvotno spomenuti kako smo u ovih posljednjih 10 godina izveli 14 premijernih predstava.. doživjela Pojedine predstave doživjele su 200, pa i 300 izvedbi, dok je predstava “Tigrić” u studenom 2016. doživjela 400. reprizu. Ovo su uistinu impresivne brojke! A u 2017. godini izveli smo premijeru predstave “Ružno mače” u ožujku 2017. Predstava je nakon toga gostovala u Sarajevu na 3. FEDU – Festivalu dječje umjetnosti i 26. SLUKU – Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske.

Koliki je i kakav odziv publike, mališana i roditelja?

– Zadovoljni smo odzivom publike na našim redovnim terminima. Naša dvorana je često premala za sve naše malene posjetitelje no trudimo se ugostiti sve koji žele gledati naše predstave i ovim putem im zahvaljujem na podršci i strpljenju, te ih molim da uvijek dođu pola sata prije predstave kako bi se bez problema smjestili.

Tko sve pruža financijsku potporu radu teatra?

– Naš Osnivač je Grad Mostar koji nam pruža stalnu potporu da održimo rad. Nadamo se da će ta potpora iz godine u godinu rasti i rasti kako bismo proširili kolektiv, kazalište još više osuvremenili i prilagodili za publiku i radili nove zanimljive projekte na radost nas i naše publike. Ovaj veliki projekt – 65 godina Lutkarskoga kazališta Mostar pomoglo je Federalno ministarstvo kulture i sporta uz Grad Mostar , što nam je uistinu puno značilo, a to je bio jedan od mnogih projekata koje sam pisala i prijavila. Svi ovi projekti su vrlo zahtjevni i neizvjesni do kraja ali su nam jedini put za naša  ostvarenja.

Kakvi su Vaši planovi za 2018. godinu?

– Do kraja sezone 2017./2018. planiramo premijeru nove predstave, no budući da su pregovori za suradnje još uvijek u tijeku ne bih odavala detalje.

Pozovite naše čitatelje na predstave!

– Naš najveći dar i potvrda da nismo uzaludno uložili toliki trud svih ovih godina su naši posjetitelji i redoviti gosti, mališani i njihovi roditelji koje moram spomenuti i posebno im se zahvaliti. Njihov osmijeh i pljesak je potvrda što lutka pa tako i glumci znače u životu i odgoju djeteta. Ovo je jedinstvena prigoda u Mostaru za vidjeti predstave iz daleka, predstave s mnoštvom poruka, s različitim vrstama lutaka… Pozivam sve ljubitelje lutkarstva i lutkarske umjetnosti da ovih dana posjete Mostar i budu nam dragi gosti.

Razgovarala:Vesna Hlavaček, [email protected]

error: Content is protected !!