INTERVJU S POVODOM Nives Skoko Žanić: Djelujemo zahvaljujući neslomljivoj volji, vjeri i želji za pomaganjem (FOTO)

U proteklih pet godina, Udruga je pomogla više od 3.750 osoba s područja cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su zbog zdravstvenih poteškoća bile primorane svoje liječenje nastaviti u bolnicama u Zagrebu.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnovana je 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, s ciljem pružanja informacijske, financijske i logističke pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb, kao i njihovim obiteljima.

Hvalevrijedne brojke i rezultati koji su ostvareni kroz pet godina djelovanja govore o jednoj plemenitoj priči protkanoj zajedništvom i velikom solidarnošću za najpotrebitije. O njima nas je informirala Nives Skoko Žanić, dopredsjednica HUMH, otkrivši nam detalje o budućim projektima, ali i o proslavi pete godišnjice postojanja Udruge.

S obzirom na doprinos i djelovanje velikog čovjeka i svećenika fra Mladena Hrkaća, kao i njegovo nesebično dugogodišnje pomaganje bližnjima, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ već pola desetljeća posvećena je istom cilju – pomoći onima koji su u potrebi. Kako su izgledali počeci djelovanja Udruge?

– Nevjerojatan je osjećaj iz sadašnje pozicije osvrnuti se na same početke. Na prve razgovore o potrebi i problemima s kojima se suočavaju naši sugrađani, koji zbog bolesti svojih članova obitelji moraju napustiti domove i započeti jednu novu svakodnevnicu u nepoznatim uvjetima. Na zajedničko čišćenje prvog stana kojeg smo dobili od našeg prijatelja i sadašnjeg trenera NK Lokomotive Maria Tokića, prve korisnike koje smo dočekali kao vlastite članove obitelji, prve probleme i prepreke za koje ni sada ne znam kako smo uspjeli prevladati.

Jedino oružje koje smo imali je bila nesalomljiva volja, vjera i želja za pomaganjem. Očito je da je to bilo i više nego dovoljno. Jer, danas je humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ jedina organizacija na ovim prostorima koja, uz sve vrste pomoći koje pruža, osigurava i cjelokupnu skrb za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe, ali i za osobe koje u određenoj fazi svog liječenja trebaju izolaciju, zahvaljujući potpuno prilagođenim stambenim prostorima za njihov smještaj i prilagođenom vozilu za njihov prijevoz.

Udruga u brojkama…

– U proteklih pet godina, Udruga je pomogla više od 3.750 osoba s područja cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su zbog zdravstvenih poteškoća bile primorane svoje liječenje nastaviti u bolnicama u Zagrebu. Korisnicima je u tom razdoblju osigurano 61.300 obroka, 20.100 noćenja, 2.200 besplatnih autobusnih karata, 49.400 l goriva te 183.000 km plaćene autocestarine. Ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez podrške mnogobrojnih donatora, njih više od 150.000.

U rad Udruge uključeno je više od 210 aktivnih volontera i 680 članova, koji čine istinsku pokretačku snagu naše plemenite priče. Brojka koju uvijek rado ističemo jer je riječ o temelju naše opstojnosti, je više od 4.000 osoba iz cijelog svijeta koje su nesebično i bez razmišljanja odlučile podržati rad Udruge svojim kontinuiranim simboličnim mjesečnim donacijama kroz model pomoći putem trajnog naloga.

Iza vas su brojne uspješne humanitarne akcije, donatorske večeri, glazbena i kulturna događanja…  Što biste posebno izdvojili?

– Zasigurno da jednu posebnu dimenziju imaju naša tradicionalna događanja kao što su kreativne božićne radionice „Ukrasimo božićno drvce dobrotom“, tradicionalni humanitarni koncerti duhovne glazbe „Pomozimo zajedno!“ te donatorske večere „Malo je puno!“ na kojima je „ulaz“ potpisivanje trajnog naloga na simbolični mjesečni iznos. Sve buduće aktivnosti i događanja u razdoblju pred nama će biti u znaku projekta „Dom fra Mladen Hrkać“, jer je riječ o jednom dugoročnom projektu koji zahtijeva višemilijunske izdatke. Jedan od najvećih događaja u ovoj godini će biti i humanitarna nogometna utakmica između GNK Dinamo i FSV Mainz 05, dok za kraj godine planiramo  dvije donatorske večere, jednu u Zagrebu i jednu u Mostaru.

Djelovanje HUMH zasigurno ne bi bilo moguće bez podrške mnogobrojnih volontera. Na koje načine pomažu potrebitima?

– Volonteri dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska, svakodnevno obilaze korisnike u bolnicama, pomažu u pripremi obroka i nose tople obroke u bolnice, provode različite radionice i terapije za djecu, pripremaju rođendanska iznenađenja, pomažu u organizaciji svih naših događanja… Jednostavno, žive i dišu ljubav prema bližnjemu u potrebi. Svi su oni složni u jednome, a to je da vrijeme koje odvajaju za druge najviše obogaćuje upravo njih same.

Rad Udruge je prepoznat i van Hrvatske i BiH. Dobitnici ste nagrade „Europski građanin 2016.“ za iznimna postignuća. Što Vama osobno znači ovo veliko priznanje?

– U proteklih pet godina svog djelovanja, Udruga je postigla izvanredne rezultate i ostvarila brojne projekte što je znatno doprinijelo unaprjeđenju pružanja socijalnih usluga. Dokaz tome su i brojne prestižne nagrade i priznanja među kojima posebno ističemo nagradu „Europski građanin 2016.“, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti. U veljači 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ je uručeno priznanje „Didak“ za područje humanitarnog djelovanja povodom obilježavanja 100. obljetnice akcije spašavanja gladne djece u kojoj je istaknutu ulogu imao fra Didak Buntić. Jedna od posljednjih nagrada, ali ništa manje važna, je nagrada „Večernjakov pečat 2016.“, koja je dodijeljena kolegi Ivanu Soldi, idejnom začetniku i predsjedniku Udruge.

U kolovozu protekle godine predstavljen je dokumentarni film „Druga obitelj“, redatelja Zdenka Jurilja, o radu i djelovanju HUMH te glazbeni spot za pjesmu „Pomozimo zajedno“. O kakvim je projektima riječ?

– Radi se o priči o stvarnim ljudskim sudbinama, bezizlaznim životnim situacijama i tragedijama, istinskoj ljudskosti i dobroti, entuazijazmu i volji koja ruši granice, priči bez ideoloških, vjerskih i nacionalnih sukoba i podjela. Zahvaljujući tome, svaki naš korisnik Udrugu doživljava svojim drugim domom i svojom drugom obitelji. Uz film, cilj je bio i kroz glazbu potaknuti građane na aktivno djelovanje i pomaganje te je tako nastala naša band aid pjesma „Pomozimo zajedno“ za čiji tekst i glazbu je zaslužan fra Marin Karačić. Ova svojevrsna himna Udruge poziva svakog čovjeka da osluškuje i prepoznaje potrebe ljudi koji se nalaze u teškim zdravstvenim situacijama daleko od svojih domova, ali i progovara o svemu dobrome što čovjek može napraviti za čovjeka.

U sklopu programa za petu godišnjicu djelovanja, u tijeku su pripreme za humanitarni koncert „Pomozimo zajedno!“. Svoj obol ovom glazbeno-duhovnom slavlju, koje će se održati 22. lipnja ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, dat će poznati glazbenici. Tko su oni?

– Tradicionalno obilježavamo naše godišnjice humanitarnim koncertima duhovne glazbe. Iza nas su dva takva u Zagrebu i jedan u Širokom Brijegu. Svoj obol ovom jedinstvenom glazbeno-duhovnom druženju će dati veliki prijatelji Udruge, koji nas prate već duže vrijeme kroz različite akcije, a to su: zbor Izvor, Ivana Husar Mlinac, Alan Hržica, Marija Husar Rimac, Đani Stipaničev, fra Marin Karačić i Lucija Zovko. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a svi koji žele, na samom mjestu događaja moći će dati svoje dobrovoljne priloge. Bitno je spomenuti i to kako će na dan održavanja koncerta biti upriličeno i svečano otvaranje novog uredskog prostora na adresi fra Didaka Buntića 72 (stadion Pecara), čije opremanje i uređenje je omogućeno zahvaljujući potpori i sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

„Dom fra Mladen Hrkać“

– Ovogodišnja proslava ljubavi, dobrote i pomaganja bližnjemu je u znaku proslave našeg malog jubileja, ali i u znaku velike prekretnice u radu i djelovanju Udruge. Naš san o gradnji vlastitog smještajnog objekta je postao stvarnost znatno prije nego smo to planirali i smatrali realnim. Humanitarni koncert duhovne glazbe „Pomozimo zajedno!“ je i prvi ovogodišnji događaj koji će biti u znaku projekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Riječ je o objektu u sklopu kojeg će Udruga nastaviti pružati sve vrste pomoći, ali za značajno veći broj osoba – do 220 osoba istovremeno.

“Dom fra Mladen Hrkać” sadržavat će 55 smještajnih jedinica različitih karaktera uključujući smještajne jedinice za osobe s invaliditetom, kao i za one kojima je potrebna izolacija i karantena. Projekt je trenutno u fazi raspisivanja Javnog natječaja za izradu idejnog rješenja za “Dom fra Mladen Hrkać”, čijim završetkom će završiti i prva faza projekta. U tijeku je i osnivanje Zaklade fra Mladen Hrkać, čija osnovna namjena će biti izgradnja, opremanje i održavanje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, s ciljem pomaganja što većem broju osoba sa zdravstvenim poteškoćama koje dolaze u Zagreb.

Kome se zainteresirani mogu obratiti ukoliko žele pomagati i volontirati u Udruzi?

– Svi koji žele postati dio naše obitelji kao volonteri ili pak trebaju našu pomoć, sve detaljnije informacije mogu pronaći na našoj službenoj Facebook i web stranici (www.humh.hr). Kontakt brojevi na koje nas možete dobiti su: 063 702 612 u Predstavništu Udruge u Širokom Brijegu te 099 5533 111 u Sjedištu Udruge u Zagrebu. Inače, prvi kontakt za osobe koje trebaju pomoć s područja Bosne i Hercegovine, prema našem pravilniku, su kolegice Kristina Rezić i Bojka Odak u Predstavništvu Udruge u Širokom Brijegu, koje će ih upoznati s daljnjim koracima i dati sve od sebe da dobiju svu pomoć koju trebaju.

Svjedočanstvo Mirne Brkić

Zovem se Mirna Brkić. Imam 22 godine i dolazim iz Širokog Brijega. Moja borba s dijagnozama počela je prije 3 i pol godine. Tad sam postala  korisnica humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”.

Kad pomislim na Udrugu i draga lica koja je čine, pokrene se tisuće emocija u meni. Nema tad mjesta sjećanjima na one teške bolničke trenutke. Oni ostaju u sjeni svega pozitivnog što sam doživjela. Jednom rečenicom ću izraziti sve što osjećam prema njima:,, Kada sam odlazila od kuće na liječenje u Zagreb, bilo mi je jako teško što sam morala ostaviti svoju obitelj. Te su se emocije ponovile kada sam odlazila iz Udruge kući”.

I, sada, pokušajte samo zamisliti koliko je velik i bogat njihov svijet u kojem svaki dan svojim djelima crtaju osmijehe na suznim licima.

Svjedočanstvo Alena Kurića

Moj sin Omar je rođen prije vremena, vjerojatno zbog problema s jetrom. Prvotno smo bili smješteni u bolnici u Mostaru, a onda su nas uputili na daljnje liječenje u Zagreb.

Kada smo smjestili dijete, otišao sam do HUMH. Mislio sam da ću tamo imati samo smještaj, ali nakon nekoliko dana sam uvidio da imam sve, isto kao kod kuće.

Sve pohvale za ovu Udrugu koja nam je stvarno puno pomogla. Ono što bih htio istaknuti je to da se nikad nije gledalo koje sam vjere. Kad ti netko kaže lijepu riječ u nekom drugom kraju, to puno znači, a pogotovo za nas koji smo se prvi put sreli s tim.

Dijete je malo i čeka nas još dosta druženja s doktorima. Bar nekih pet, šest godina ćemo morati biti njihovi pacijenti, tako da ću i dalje koristiti usluge humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Razgovarala: Antonela Marinović Musa, [email protected]

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravima. Zabranjeno preuzimanje i kopiranje bez suglasnosti Dnevnog lista.

 

 

error: Content is protected !!