Inzko: Entiteti nemaju pravo da se otcijepe, to bi bilo prekoračenje crvene linije

“Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum desio ne bi imao zakonske validnosti”, kazao je u razgovoru za N1 Valentin Inzko povodm političke situacije u BiH.

“Mi ćemo insistirati da se Dejtonski ugovor poštuje. Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet BiH, tu je i Ustav BiH. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe”, kazao je Inzko.

“Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija kao u Hrvatskoj što imamo među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to BiH koja vuče svoje teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se mijenjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje”, dodao je Inzko.

“Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum desio ne bi imao zakonske validnosti”, istakao je.

Kazao je da je svjestan da su neki građani razočarani jer “ne nastupa tvrđe”.

“Znam da su neki građani razočarani što ja ne nastupam tvrđe, sjećaju se Ashdowna. Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija. Dobijam puno pisama, posebno iz USK jedna gospođa mi se obratila koja pita treba li da se odseli kod svog sina u Tirol. Rekao sam joj da situacija jeste nestabilna politički, ali je stabilna sigurnosno i da se ne seli kod sina”.

“Svaki rat je počeo riječima. Što se tiče stranih sudija, to je izvorni Dejton koji su svi potpisali. Zašto bi mi imali nešto protiv nekog stranca, svi žele u EU. Nedavno je bio tu gospodin Priebe, uradio je analizu u pravosuđu, i on je stranac i uradio je to za našu korist, da bi nam pomogao”.

Inzko je kazao da bi se ukidanjem stranih sudija promijenio balans.

“Ako bi se sudije ukinule, balans ne bi bio isti i morao bi se mijenjati Dejton. Došlo bi do Dejtona 2”.

Korištenje bonskih ovlasti?

“Imao sam veliku želju. Ja bih želio da bude 40 posto žena u politici. Taj zakon su primili domaći političari i nikad ga nisu primjenili. One bi mijenjale stvari, nisu toliko nacionalistički orijentisane i one bi mijenjale stvari”.

5 thoughts on “Inzko: Entiteti nemaju pravo da se otcijepe, to bi bilo prekoračenje crvene linije

 • veljača 17, 2020 at 7:22 pm
  Permalink

  Inzik ne kenjaj.

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 11:55 pm
  Permalink

  Nisu imale ni Socijalisticke Rebublike bivse SFRJ clanice UN pa FASISTI sa Zapada priznase separatisticke teroristicke pokrete kao nezavisne drzave.
  Smrt Fasizmu i BIH.

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 11:57 pm
  Permalink

  HB je volja Hrvata za slobodom i opstankom na ovim prostorima.
  Nikada necemo pristati na Gradjansku-islamsku Bosnu”

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 11:58 pm
  Permalink

  € 25.000 je plata ovoga Klovna zapadnog kojeg narod placa.

  Reply
 • veljača 18, 2020 at 2:40 am
  Permalink

  Gavrilo iz Mladjahne Bosne,kao i ostali “sportski’ komentatori sa ovog portala, ili rodjeni u ratu ili poracu, rekoh necu ti odgovarati na tvoje nebulozne komentare, ali, ovoga puta moram, prije no sto se latis oruzja i krenes u odbranu tvoje RS i tvog vozda koji te opjlackao kao i tvoje sunarodnjake, da ste postali kao pokisli misevi poslije”snjezne oluje”, da li mislis provesti najbolje godine svog “mladjahnog zivota’ u rovovima u nekoj vukojebini ili piti u kaficu sa svojim “prijateljima” Ivanom, Hasanom ili Svetozarom ili ces kao i neki od mijih moji prijatelja provesti u “Munchen Bojnoj” i busati se u domoljubna prsa i siriti mrznju dok sam ja proveo moje najbolje godine zivota po ‘ebenim cukama od dubrovacke, stolacke,donjovakufske, glamocke bojisnice branece domove “velikih” domoljuba koji su bili istih misljenja kao ti i misliti da je rat racunalska igra. Ne moras odgovoriti, ali cu te sad’ ravno “prekomandovati” u svedsku,dansku, njemacku ili ti luksembursku otadzbinsku “oslobodilacku” brigadu za odbranu “historijskih” ognjista, ‘ebo te onaj koji te napravi tako ludoga! Sad’, ne bih samo zadrzao strance po Ustavnim sudovima, visoke predstavnike koji zaradjuju na hajvanima, nego bih Vam postaviio i predsjednika Drzave stranca i sve ostale pozicije, a Vama bih dao da obnasate funkcije predsjednika “vozaca” na kantama za smece i ostalim “visokopozicijskim’ polozajima za nekvalicifirane osobe!Kakav narod, takva Vam Drzava!U zdravlju zivjeli stari dubrovcani tisucu ljeta!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!