Inzko razgovarao s predstavnicima akademske zajednice SAD

Na kraju boravka u Washingtonu, a prije podnošenja polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer se sastao s profesorom Danielom Serwerom i doktorom Mikeom Haltzelom s Fakulteta za napredne međunarodne studije pri Univerzitetu Johns Hopkins, koji s pažnjom prate društvene i političke tokove u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je govorio o stalnom osporavanju temelja Daytonskog mirovnog sporazuma, nepostojanju osjećaja za hitnost djelovanja, neprovođenju niza sudskih odluka koje već dugo čekaju na izvršenje, uključujući i presudu u predmetu Sejdić-Finci, retorici podjela koja se čuje od nekih zvaničnika i generalnoj paralizi političkih procesa u zemlji – priopćeno je iz OHR-a.

 – Prošlo je godinu dana od općih izbora 2018., a vlasti još uvijek nisu formirane na svim nivoima. Taj zastoj negativno utiče na generalni razvoj situacije, a što je rezultiralo, kako je navedeno i u nedavnom izvještaju Svjetske banke, ubrzanim odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine – rekao je visoki predstavnik. 

error: Content is protected !!