Iran: Beč “posljednja šansa” za spašavanje nuklearnog sporazuma

Iran je rekao da je skup u Beču na kojemu će se okupiti preostale potpisnice nuklearnog sporazuma “posljednja šansa” da se sporazum spasi, nakon američkog povlačenja prošle godine te upozorio da Teheran neće prihvatiti “umjetna” rješenja za američke sankcije.

Iran prijeti da će prijeći maksimalnu količinu obogaćenog urana dopuštena sporazumom, u znak osvete za američke gospodarske sankcije nametnute prošle godine, prenosi Hina.

Samo nekoliko dana dijeli ih od tog ograničenja, a prekoračenje bi moglo dokrajčiti nuklearni sporazum.

Viši iranski dužnosnici i preostale potpisnice sastaju se s nakanom da sporazum sačuvaju.

Međutim s europskim silama ograničenima u svojoj sposobnosti da iransko gospodarstvo zaštite od američkih sankcija, nije jasno što mogu učiniti da pruže veliku ekonomsku dobit koju Teheran želi.

Jučer je iranska novinska agencija Fars citirala glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Abasa Musavija koji je rekao:”Mislim da bi ovaj susret mogao biti posljednja šansa da se preostale strane … okupe i vide kako mogu ispuniti svoje obveze prema Iranu”.

Musavi je rekao da unatoč potpori iranskom stajalištu u nekoliko izjava, preostale potpisnice – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija – nisu uspjele ništa poduzeti.

Fars također navodi zamjenika ministra vanjskih poslova Abasa Arakčija, koji je u Beču, a koji je rekao da Iranu ponestaje “strateškog strpljenja”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!