Iran obogatio uran na 4,5 posto

Iran obogaćuje uran na 4,5%, premašivši limit od 3,67 % definiran sporazumom s nuklearnim silama, objavila je međunarodna agencija za atomsku energiju državama članicama na izvanrednom sastanku upravno odbora iza zatvorenih vrata u srijedu, rekli su diplomati upoznati s događajem.

Agencija je u ponedjeljak objavila da je Iran premašio limit od 3,67 posto, drugo kršenje nakon sporazuma 2015. u dva tjedna.

Iranski glasnogovornik rekao je u ponedjeljak da je prijeđeno 4,5 %, objavila je poludržavna agencija ISNA.

IAEA je 1. srpnja provjerila da su iranske zalihe obogaćenog urana 205 kilograma, više od maksimalno dopuštenih 201,8 kilograma u skladu sa sporazumom.

Na sastanku u srijedu, dužnosnici IAEA rekli su da su iranske zalihe obogaćenog urana sada 213,5 kilograma.

Obje brojke provjerene su u utorak, rekla su četvorica diplomata.

Provjera razine obogaćenja u ponedjeljak je obavljena upotrebom online monitora obogaćenosti, koji izvješćuju u realnom vremenu.

Rekli su da je prijavljena razina u srijedu međutim rezultat analize uzoraka.

Zasad nije jasno jesu li testirani uzorci uzeti u ponedjeljak ili utorak.

Povećanje razine obogaćenja još uvijek je daleko ispod 20 % što je Iran  imao prije nuklearnog sporazuma i oko 90 posto je potrebno da se napravi oružje od urana.

SAD je na sastanku IAEA u srijedu ocijenio da iranska kršenja nuklearnog dogovora predstavljaju pokušaj ucjene  kojim se žele iznuditi ustupci međunarodne zajednice.

“Nema vjerodostojnog razloga za iransko proširenje nuklearnog programa i nema drukčijeg načina da se to protumači nego kao grub i proziran pokušaj iznude plaćanja međunarodne zajednice” navodi se u američkom stajalištu na hitnoj sjednici upravnog odbora IAEA.

One thought on “Iran obogatio uran na 4,5 posto

 • srpanj 10, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  “SAD je na sastanku IAEA u srijedu ocijenio da iranska kršenja nuklearnog dogovora predstavljaju pokušaj ucjene kojim se žele iznuditi ustupci međunarodne zajednice.”

  Pitanje za pripametnog novinara,autora ovog teksta:
  Koje godine se Amerika povukla iz JCPOA (Iranski nuklearni sporazum kojeg su potpisale Njemačka,Francuska,Engleska,Amerika i Rusija)?
  Dakle Amerika se jednostrano povukla,udarili Iranu sankcije,plijene im tankere po međunarodnim vodama a sada ih optužuju da se ne drže tog sporazuma? Licemjerno?!
  Novinarčiću,ako dobiješ koji dolar za širenje propagande,pokušaj bar da istražiš malo,da ne bude očito!
  Iran nikada nije krenuo u RAT,pogotovo ne na drugi kraj svijeta!
  Stidi se,bar malo…

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!