Iran prijeti: Podižemo razinu obogaćivanja uranija

Iran je objavio kako podiže razinu obogaćenog uranija iznad razine od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma.

Teheran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je jučer glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, prenosi Hina.

Kako navodi agencija dpa, to je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je ranije prošlog tjedna Iran potvrdio da prelazi dogovorene limite od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog uranija.

Povećavanje između pet i 20 posto

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behrouz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana, navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana između pet i 20 posto.

Iranski dužnosnik za agenciju Reuters je u subotu najavio da Iran u nedjelju objavljuje podizanje razine obogaćivanja uranija na pet posto.

“Glavna objava sutra bit će podizanje razine obogaćivanja na pet posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma”, rekao je u subotu dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abbas Araqchi objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma, prenijela je Hina.

Istječe rok Europljanima

Tenzije između Teherana i Washingtona krenule su prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranij do 3,67 posto, što je znatno ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma.

Jučer je istekao rok koji je Iran dao europskim zemljama potpisnicama sporazuma da poštuju dogovoreno, nakon što je SAD samoinicijativno izašao iz sporazuma i uveo Teheranu sankcije.

Visoki savjetnik iranskog lidera Ali Akbar Velayati izjavio je u subotu kako je Iran spreman obogatiti uranij preko razine koja je predviđena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine s velikim silama.

Trump: Oprezno s prijetnjama

“Amerikanci izravno, a Europljani neizravno krše sporazum”, rekao je Velayati.

Velayati u video poruci navodi da je povećanje razine uranija jednoglasno dogovoreno.

“Pokazat ćemo reakciju eksponencijalno koliko god je kršili. Smanjujemo naše obveze onoliko koliko ih oni smanjuju. Ako se vrate ispunjavanju svojih obveza, i mi ćemo to učiniti”, kazao je Velayati.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran da bude “oprezan s prijetnjama”, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će Teheran povećati obogaćivanje uranija preko limita dozvoljenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

FRANCUSKA I IRAN POKUŠAT ĆE OBNOVITI DIJALOG OKO NUKLEARNOG SPORAZUMA

Francuska i Iran složili su se razmotriti mogućnosti za obnovu dijaloga kako bi se pokušao očuvati nuklearni sporazum Teherana s velikim silama, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je prekjučer svom iranskom kolegi Hasanu Rohaniju u jednosatnom telefonskom razgovoru izrazio duboku zabrinutost zbog opasnosti slabljenja nuklearnog sporazuma i posljedica koje će nužno uslijediti, objavila je Elizejska palača, prenosi Hina.

“Predsjednik Republike dogovorio se s iranskim kolegom da će do 15. srpnja razmotriti mogućnosti obnove dijaloga između dvije strane”, kaže se u priopćenju koje je objavio Macronov ured.

U priopćenju se dodaje da će Macron nastaviti razgovarati s iranskim vlastima i drugim uključenim stranama kako bi se “pokrenulo smanjivanje napetosti vezano za iransko nuklearno pitanje”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!