Iranske snage ispalile 20 projektila na izraelske ciljeve na Golanskoj visoravni

TEHERAN – Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su oko 20 projektila ili raketa na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, izjavio je glasnogovornik izraelskih vojnih snaga pukovnik Jonathan Conricus.

Conricus je izvijestio i da je Izrael presreo “nekoliko” raketa te da nije bilo izvještaja o žrtvama. Također, rekao je kako se niskima procjenjuju štete na izraelskim položajima. Istaknuo je i da je Izrael uzvratio za taj napad, bez iznošenja detalja. “Mi smo se osvetili, ali nemam nikakvih detalja o tome”, rekao je.

Nakon što je uočio “neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kako ih je opisala izraelska vojska, Izrael je u utorak naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da “otključaju i urede skloništa” za zaštitu u slučaju bombardiranja.

Izraelske rakete tijekom napada pogodile su u Siriji nekoliko mjesta protuzračne obrane, radarsko mjesto i skladište streljiva, izvijestili sjučer sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija Sana izvijestila je da je sirijska zračna obrana oborila desetke izraelskih raketa, ali i da su neke od njih uspjele pogoditi mjesta protuzračne obrane, radar i skladište streljiva. Dodala je i da su neke od izraelskih raketa srušene južno od grada Homsa.

“Stanje je vrlo alarmantno”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Izrael i Iran na smanjenje napetosti nakon međusobnih raketiranja u noći na četvrtak, a isto je učinila i službena Moskva prenose agencije AFP i Reuters.

Predsjednik Macron “poziva na deeskalaciju”, objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron “o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom” Angelom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu gdje će mu ona uručiti europsku nagradu Karlo Veliki.

Rusija je zabrinuta zbog rasta vojnih napetosti između Izraela i Irana u Siriji i poziva ih na deeskalaciju, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Mihail Bogdanov, prenosi Hina.

‘Mora se raditi na deeskalaciji napetosti’

“To je vrlo alarmantno, izaziva zabrinutost. Mora se raditi na deeskalaciji napetosti”, rekao je Bogdanov kako ga citira agencija Tass.

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bliskom istoku.

Rusija je u međuvremenu objavila da je čvrsto predana nastavku produbljivanja odnosa s Iranom unatoč Trumpovoj odluci o povlačenju iz sporazuma.

IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA: EU NE MOŽE SPASITI NUKLEARNI SPORAZUM

Europske zemlje ne mogu spasiti nuklearni sporazum s Iranom nakon odluke SAD-a o povlačenju, rekao je dozapovjednik Iranske revolucionarne garde (IRGC), prenose mediji u četvrtak.

“Europa ne može djelovati neovisno u vezi s nuklearnim sporazumom”, rekao je brigadni general Hosein Salami, objavila je poluslužbena novinska agencija Fars, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka rekle da ostaju predane sporazumu.

“Neprijatelji Irana ne traže vojni sukob. Oni žele gospodarskom izolacijom izvršiti pritisak na našu zemlju…  Jedini način da se suprotstavimo tim neprijateljima je otpor, ne diplomacija”, rekao je Salami, prenosi Hina.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u utorak da će Teheran ostati u sporazumu unatoč tome što je Donald Trump odlučio da se SAD povlači iz njega. On je međutim dodao kako misli da Europa ima samo “ograničenu mogućnost” da sačuva sporazum.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u srijedu je izazvao sumnju u sposobnost europskih potpisnica da jamče iranske interese dodajući: “Ne vjerujem tim zemljama također”.

Trump je u utorak također rekao da će oživjeti američke ekonomske sankcije protiv Irana. One će kazniti strane tvrtke koje posluju s Teheranom i zatim potkopati ono što je nazvao “strašnim, jednostranim dogovorom koji nikad i nije trebao biti sklopljen”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!