Iranski ministar otputovao u New York, prije odlaska napao SAD

Iranski šef diplomacije Muhamed Džavad Zarif koji je otputovao u New York na Opću skupštinu UN-a zajedno s predsjednikom Hasanom Rohanijem pošto su dobili vizu usprkos ranijim nedoumicama, osporio je američki plan stvaranja koalicije za “mirno rješenje” na Bliskom istoku i podsjetio na brojne iranske diplomatske inicijative.

Sjedinjene Države u četvrtak su objavile da uspostavljaju koaliciju za odvraćanje iranskih prijetnji nakon što su u subotu dronovima napadnuta naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. “Koalicija za mirno rješenje?” napisao je Zarif na Twitteru i nabrojao osam iranskih diplomatskih inicijativa od 1985., uključujući mirovni plan za Jemen iz 2015. te regionalni pakt o nenapadanju predložen ranije ove godine, prenosi Hina.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je optužio Iran za napad dronovima na saudijska naftna postrojenja i nazvao ga iranskim “ratnim činom”, no u četvrtak je ublažio retoriku kazavši da SAD želi stvoriti “koaliciju s ciljem postizanja mira i mirnog rješenja”. U drugom tvitu, prije polaska u New York, Zarif je optužio SAD da cijeni naftu više nego ljude na Bliskom istoku.

Zarif je otputovao u New York, prenijela je iranska televizija pošto je SAD izdao vizu njemu i predsjedniku Irana Hasanu Rohaniju, rekao je Alireza Mirjusefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u.

“Ministar vanjskih poslova Zarif putuje u New York rano u petak kako bi prisustvovao 74. sjednici Opće skupštine UN-a”, napisao je na Twitteru glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

error: Content is protected !!