Islamisti u Somaliji ubili 300 osoba

U dvije odvojene eksplozije auto-bombi u Mogadišuu – najsmrtonosnijem napadu u Somaliji u proteklih 10 godina – živote je izgubilo 300 ljudi, potvrdio je državni dužnosnik.

Broj žrtava kontinuirano je rastao od subote kada su u gradu odjeknule dvije odvojene eksplozije na prometnim raskršćima u samom središtu grada.

“Potvrđeno je da je u eksplozijama poginulo 300 ljudi. Taj broj bi se mogao još dodatno povećati jer još uvijek tragamo za nestalima”, kazao je ravnatelj hitne pomoći Abdikadir Abdirahman, prenosi Hina. Aden Nur, liječnik u gradskoj bolnici Madina, kazao je da su zabilježili 258 mrtvih, dok ostala tijela leže u obližnjoj bolnici Osman Fiqi.

Liječnik Nur dodao je da je 160 tijela bilo potpuno neprepoznatljivo te su jučer pokopana. Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no somalski ministar informiranja sumnjiči islamiste skupine Al-Shabaab, povezane s al Qaedom. Ta skupina vodi pobunu protiv priznate vlade u Somaliji koju podupiru UN i Afrička unija, nastojeći nametnuti svoju, izrazito rigidnu interpretaciju islama.

Turska je u Mogadišu uputila pomoć u lijekovima i ostalom medicinskom materijalu, a stigli su i liječnički timovi. Neki od najteže ranjenih su zrakoplovom prebačeni u Tursku na daljnje liječenje.

error: Content is protected !!