Italija prešla 10.000 mrtvih, u Španjolskoj za 24 sata umrlo 832 ljudi

Španjolska će od nedjelje obustaviti sve gospodarske aktivnosti osim onih nužnih u pokušaju suzbijanja koronavirusa koji je samo u subotu usmrtio 832 osobe, a ukupno 5.700, najavio je premijer Pedro Sánchez.

Ostat će otvorene zdravstvene službe, policija, vatrogasci, mediji, trgovine s hranom, ljekarne, kiosci, banke i benzinske postaje. 

„Svi radnici u aktivnostima koje nisu ključne morat će ostati iduća dva tjedna doma. Tijekom tog razdoblja normalno će primati plaću. Kada završi ovo izvanredno stanje nadoknadit će to u dogovoru s poslodavcima. Raditi dnevno pola sata više, sat vremena, vikendom…do 31. prosinca“, objasnio je Sánchez na konferenciji za medije.

Među dopuštenim aktivnostima bit će proizvodnja hrane, distribucija struje i plina.

Mjeru će u nedjelju potvrditi vlada na izvanrednom sastanku te će biti na snazi od ponedjeljka 30. ožujka do 9. travnja tijekom Uskrsnih blagdana.

„Cilj nam je dodatno smanjiti kretanje stanovništva“, rekao je Sánchez. „To su iznimno teške mjere, no društvo je spremno za njih“, dodao je.

Oko 47 milijuna stanovnika od 14. ožujka u svojim je domovima, a dosad su smjeli izlaziti na posao, što će sada biti obustavljeno.

Odluka je donesena na najteži dan od izbijanja krize jer su u subotu u Španjolskoj, u samo jednom danu, preminule 832 osobe. Broj umrlih je tako dosegnuo 5.690 čime je Španjolska druga zemlja na svijetu prema broju preminulih iza Italije koja ima 9.134 žrtve.

U Španjolskoj je u subotu broj novooboljelih porastao 13 posto u odnosu na dan ranije, na ukupno 72.250 osoba. Od tog broja oporavilo se 12.285.

Španjolska je četvrta zemlja na svijetu prema broju oboljelih.

Italija broji više od 10.000 mrtvih

U Italija je ukupno od koronavirusa preminulo 10.023 ljudi.

U posljednja 24 sata preminulo je 889 osoba, što je u odnosu na jučer rast u ukupnom broju zaraženih od 9,73 posto.

Zabilježeno je 5974 novih slučajeva, što je rast u ukupnom broju zaraženih od 9,73 u odnosu na jučer. Ukupno je 92.472 zaraženih, a trenutno je pozitivno 70.065 osoba.

Iako brojke i dalje izgledaju zastrašujuće, što se postotnog dnevnog rasta tiče to je znatno manje nego prošlog tjedna. Broj novih umrlih se smanjio u odnosu na jučer.

Podsjetimo, jučer je u Italiji preminulo 969 ljudi.

Broj novih zaraženih se povećao, no ne puno usporedimo li s brojem jučer. Danas je šezdesetak novozaraženih više u odnosu na broj novozaraženih jučer.

Postotak zaraze usporava

Dobra je, dakle, vijest da postotak zaraze usporava: +8,3 posto u četvrtak, +7,4 posto u petak i +6,9 posto u subotu, prenosi agencija France Presse.

Lombardija, najtragičnija talijanska regija po broju zaraženih i umrlih od Covida-19, potvrdila je u subotu 542 smrti, a nacionalna vlada razmatra produljenje mjera zabrane kretanja do sredine travnja.

Broj potvrđenih smrti u toj sjevernoj pokrajini, industrijskom i financijskom središtu Italije, narastao je na 5944, prema službenom izvoru koji prenosi Reuters. Broj potvrđenih zaraženih u Lombardiji popeo se na 39.415, rekao je isti izvor, no točni podaci tek će biti objavljeni.

Pokrajina Emilia-Romagna druga je u Italiji najteže pogođena s više od 1300 umrlih i više od 12.000 zaraženih, prema podacima Civilne zaštite. 

U petak je broj umrlih u Italiji od koronavirusa iznosio 9134, što je najviše u svijetu. 

Prva zemlja na zapadu koja je uvela stroge mjere kretanja kada je prije pet tjedana konstatirala zarazu, Italija je zabranila sve aktivnosti koje nisu nužne do 3. travnja. 

Kako piše dnevni list Corriere della Sera, vlada u Rimu razmatra produljiti te mjere do 18. travnja, ali bi mogla ublažiti neka ograničenja za industrijski sektor.

Ministrica obrazovanja Lucia Azzolina već je najavila da će zatvaranje svih obrazovnih institucija koje je počelo 5. ožujka biti produljeno i nakon 3. travnja.

error: Content is protected !!