Ivanić predsjednik RS-a, Dodik u Predsjedništvu BiH?

Naši banjolučki izvori kažu da je izvjesno da će Dodik biti kandidat SNSD za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda iako to sada izgleda nestvarno jer on ne priznaje državu BiH, smatra je državom koja neće opstati, a Sarajevo je, sam kaže, za njega inozemstvo i uopće ga ne zanima

Iako je do općih izbora ostala „rijeka vremena“ i zbog situacije u Europi, na Balkanu i u samoj Bosni i Hercegovini može se dogoditi svega i svačega uključujući i u ovom trenutku nezamislivi obrati, političke stranke krenule su u ofenzivu kako bi osigurale što više glasova birača.

Za sada se to radi smišljenom radikalizacijom biračkih tijela na nacionalističkoj osnovi, a u kombinaciji s tim slijedi faza u kojoj će se upaliti motori „stranačkih kombajna“ koji će rezati sve koji podignu glave.

Oporba šuti

Posebno je zanimljiva situacija u Republici Srpskoj gdje se iza zatvorenih vrata najjačih stranaka prave kadrovske kombinatorike. Prema onome što se događa, kako kažu naši izvori iz Banjaluke, nekih velikih promjena neće biti – novih imena nema i u igri su uglavnom ona koja se na političkoj sceni vrte već godinama i desetljećima. Oni dodaju da će  biti najviše rokada „istrošenih političara i dužnosnika“ na najvišim državnim i entitetskim funkcijama.

Glavni šef Republike Srpske Milorad Dodik već uvelike šalje otvorene poruke da će na općim izborima 2018. godine bukvalno pomesti sve protivnike, prije svih SDS što po njemu znači da će on osobno i SNSD zadržati vlast u RS-u i postati ključni faktor na državnoj razini. U prijevodu, SNSD će biti vodeća stranka u Parlamentu BiH i dat će sve ministre iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara, a zauzet će i poziciju predsjedatelja Vijeća ministara?

Dodik: Politika je politika i njegova računica je da bi mu položaj člana Predsjedništva BiH osigurao političku kontrolu nad državom i kako bi se RS što više i lakše primakla glavnom cilju – osamostaljenju i nezavisnosti.

Iz oporbe u RS-u, koja se prilično pogubila i nepodnošljivo je mlaka, bar za sada javno ne reagiraju da Dodikov plan. Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, tek s vremena na vrijeme krene u udar na SNSD, a razlog njegove „tišine“ vjerojatno treba tražiti i u činjenici da će u svibnju biti održan kongres SDS-a i već ima priča da bi on mogao biti zamijenjen na predsjedničkom položaju.

Kako stvari stoje, SDS i njegovo najuže rukovodstvo uglavnom sa strane promatraju Dodikovu paradu i prijetnje. Tko iz vrha te stranke namjerno taktizira zbog vlastitog komoditeta i buduće političke karijere brzo će se otkriti. Nepobitno je da stranka stoji na leđima i radu državnih ministara Mirka Šarovića i Dragana Mektića koji se ne ustručavaju stvari nazvati pravim imenom i udariti gdje je najtvrđe u Republici Srpskoj i BiH. Njih dvojica u javnosti kotiraju kao dva najbolja državna ministara i kost su u grlu Milorada Dodika koji je već svom najužem timu izdao naredbu da „kako god znaju i umiju razvale Mektića i Šarovića“.

Ključno je pitanje kakva je dalja politička karijera Milorada Dodika? Bio je godinama premijer RS-a, dva puta je pobijedio na izborima za predsjednika RS-a i na toj funkciji može ostati do izbora 2018. Po mnogim ocjenama u Banjaluci, mogao bi se vratiti na premijerski položaj, ali ga to ne zanima jer podrazumijeva preuzimanje konkretne i operativne odgovornosti za lošu političku i ekonomsku situaciju u entitetu. S pozicije predsjednika RS-a odgovornost uvijek može prebaciti na Vladu Republike Srpske bez obzira što premijerka Željka Cvijanović i svi ministri odredba ne povlače nikakve poteze bez njegove suglasnosti.

Kontrola nad državom

Naši banjolučki izvori kažu da je izvjesno da će Dodik biti kandidat SNSD za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda iako to sada izgleda nestvarno jer on ne priznaje državu BiH, smatra je državom koja neće opstati, a Sarajevo je, sam kaže, za njega inozemstvo i uopće ga ne zanima. Međutim, politika je politika i njegova računica je da bi mu položaj člana Predsjedništva BiH osigurao političku kontrolu nad državom i kako bi se RS što više i lakše primakla glavnom cilju – osamostaljenju i nezavisnosti. Ekonomske poluge kontrole nad državom osigurao bi preko svojih ljudi u Vijeću ministara. Sve to zajedno donijelo bi mu poziciju ključnog faktora odlučivanja u BiH i budućnosti BiH.

Tko bi u tom slučaju preuzeo predsjednički položaj u Republici Srpskoj. Dodik bi na toj funkciji najradije vidio Mladena Ivanića, počasnog predsjednika PDP-a i aktualnog člana Predsjedništva BiH. Ivanić je s tim upoznat, ali kao vješt političar izbjegava da progovori i riječ na tu temu.

Dodikov problem je što ne bi mogao kompletno rukovodstvo SNSD-a uvjeriti, narediti mu i natjerati ga da stane iza Ivanića jer koliko god on to prikrivao, u toj stranci bujaju otpori prema politici koju Dodik vodi. Kamen oko vrata su mu američke sankcije, činjenica da je zaratio sa zapadom, da je svjestan da Rusi imaju granicu do koje će stajati iza njega. Ako bi sve to nekako izgladio ostaju mu kao problem Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH u dva mandata i aktualni potpredsjednik SNSD-a i Igor Radojičić, bivši predsjednik Narodne skupštine RS i aktualni gradonačelnik Banjaluke.

Ivanić: Tko bi u tom slučaju preuzeo predsjednički položaj u Republici Srpskoj. Dodik bi na toj funkciji najradije vidio Mladena Ivanića, počasnog predsjednika PDP-a i aktualnog člana Predsjedništva BiH. Ivanić je s tim upoznat, ali kao vješt političar izbjegava da progovori i riječ na tu temu.

Radmanovića i Radojičića osim čvrstog prijateljstva vezuje i zajednički politički rad i jedan iza drugog stalo stoje, a u stranci imaju visok ugled i autoritet. Kada je Dodik prošle godine prekrižio Radojičića jer mu je svojim stavovima i javnom istupima „išao uz nos“, intervenirao je Radmanović i sve riješio i Radojičić je ostao jaki čovjek.

Nebojša Radmanović ima namjeru i cilj da Dodika naslijedi na funkciji predsjednika RS-a i u tome ima podršku golemog dijela stranačkog vrha i članstva. Između njih dvojice odnosi su odavno zahladili iako jedan drugoj javno hvale. U banjolučkim političkim krugovima bliskim vrhu SNSD-a može se čuti da Radmanović, a zna se da se kroje planovi za njegovu diskreditaciju, neće popustiti i da će se boriti da Radojičić bude kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH.

To Dodiku stvara migrene posebno zbog toga što je gradonačelnik Radojičić oštro krenuo u raščišćavanje situacije u Banjaluci i što je otvoreno krenuo s protjerivanjem građevinske mafije u tom gradu ne uvažavajući Dodikove poslovno-prijateljske veze s nekim „moćnicima u biznisu“ i  otvoreno juriša na njih.

Dobro upućeni u prilike u SNSD-u kažu da upravo zbog svega Dodik gura Ivanića za budućeg predsjednika RS kako bi preko njega „nokautirao“ Radmanovića i razvalio Savez za promjene kojeg predvodi SDS.


Piše: M. Osmović, [email protected]

error: Content is protected !!