IVANIĆ: RS bi otvaranjem Daytonskog sporazuma mogla samo izgubiti

SARAJEVO – U razgovoru za portal Vijesti.ba, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić je, govoreći o aktivaciji MAP-a za BiH, podsjetio da je MAP odobren u u doba Milorada Dodika te je pitanje vremena kada će biti aktiviran.

“Odluku o tome donose NATO članice i mi na to apsolutno više ne možemo utjecati. Ako one ostanu pri stavu koji su definirali o imovini, aktivacije MAP-a neće biti još nekoliko godina. Ako promijene stav, onda će, naravno, sami donijeti odluku kako hoće i bez ispunjavanja uvjeta da se MAP aktivira. Dakle, to je izvan naše moći“, kazao je Ivanić uz opasku da je teško očekivati da će itko iz RS-a podržati punopravno članstvo BiH u NATO-u dok Srbija ne bude tamo.

Utjecaj Rusije

U osvrtu na navode o utjecaju Rusije, kazao je da, iskreno, osobno taj utjecaj ne vidi. “Mislim da Rusija ima svoj politički cilj, a to je Daytonski sporazum. Rusija je pokazala da u punom smislu poštuje ono što je Dayton definirao. Veliki neka svoje odnose međusobno rješavaju bez uvlačenja nas u tu igru“, poručuje sugovornik Vijesti.ba.

Zamoljen da pojasni svoju ocjenu da predsjednik RS-a Dodik taj entitet vodi putem rizika, član Predsjedništva BiH iz RS-a navodi da je u pitanju retorika koja stalno otvara nove teme.

“Dodik kaže da je zagovornik trećeg entiteta u BiH, što znači raspakiranje Daytonskog sporazuma. Po mom dubokom uvjerenju, to je rizično. Ne vidim niti jedan razlog zašto bismo ulazili u tu vrstu rizika, tim prije što za takvo što u ovom trenutku ne postoji objektivna potreba, barem kada je interes RS-a u pitanju. Jednako tako, ne mislim da imamo potrebu  svakog dana ulaziti u sukob s nekim i zato sam rekao da RS treba ući u mirnije vode. Trenutno u BiH dominiraju sukobi na relaciji Bošnjaci – Hrvati u svezi Izbornog zakona i trećeg entiteta no ne vidim nijednog razloga da mi ulazimo u te sukobe. Ne vidim što bi RS otvaranjem Daytonskog sporazuma mogla dobiti u ovom političkom trenutku. Mogla bi samo izgubiti“, obrazložio je Ivanić.

Izborni zakon

U dijelu razgovora o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, Ivanić je ocijenio da će biti jako teško provesti izbore, posebno u FBiH, bez izmjena tog zakona.

“Ako ostane ovako, RS će imati konstituirane institucije, a FBiH te razina BiH praktično nijednu. Zato sam i rekao da je kriza puno teža i ozbiljnija no što se čini. U pitanju su dva koncepta. S jedne strane, koncept koji pobjedničkoj stranci unutar hrvatskog korpusa jamči ulazak u vlast u svakom slučaju, a s druge osjećaj stranaka u Sarajevu da je to pravo veta, koje oni ne žele dati niti jednoj od stranaka. Mislim da je teško doći do kompromisa i vjerojatno će netko nekada nešto morati presijeći. Ne mislim da je zrelo da se to desi prije izbora“, istaknuo je on uz opasku da dio političkih aktera priziva međunarodne institucije da tu uđu jer ne žele ponijeti rizik dogovora ili nekog mogućeg kompromisa, pa čeka da to urade stranci.

Na pitanje je li mu prihvatljivo da OHR nametne rješenja za Izborni zakon BiH, Ivanić je istaknuo da se uvijek protivio nametanjima rješenja jer drži da je to obveza domaćih političara.

“Svjestan sam da mnogi to tumače kao neko teško i superosjetljivo pitanje, no ja ne mislim da je toliko osjetljivo. Mišljenja sam da je daleko bolje da to sami uradimo“, rekao je za Vijesti.ba, među ostalim, Mladen Ivanić.

 

 

error: Content is protected !!