IVONA ŠIMUNOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Umjesto upiranja prstom preuzmite odgovornost i reagirajte!

Nasilje među vršnjacima je pojam s kojim se svakodnevno susrećemo i koji nam se na prvi pogled čini vrlo jednostavnim. Nažalost, o njemu se ne govoridovoljno, iako, u posljednje vrijeme, poprima sve veće razmjere. Zbog toga smo vam, dragi čitatelji, odlučili približiti ovu temu kroz razgovor s Ivonom Šimunović, psihoterapeutkinjom i savjetnicom u radu s ljudskim resursima.

Vršnjačko nasilje u školama je problem s kojim se udruženo moraju boriti svi – učitelji, stručni suradnici, roditelji… U kojoj mjeri je važna njihova uloga?

-Važno je pitati dijete s iskrenim zanimanjem kako je, a ne samo koliko je dobilo iz testa. Iako će često odmahnuti rukom, posebno adolescenti, svako dijete treba brigu roditelja. Kada nam dijete priča i povjerava svoje probleme, trebamo ga slušati i doživjeti ozbiljno. Mnogi odrasli teško podnose dječje suze i patnju, imaju potrebu brzo riješiti uzrok problema na način na koji oni misle da bi bilo najbolje, kako bi dijete bilo sretno. Tako znaju često reći: „Nemoj plakati, sve će biti u redu. Samo ugasi mobitel ako te gnjave. Neka ti na jedno uho uđe, a na drugo izađe!”.  Ništa od navedenog ne pomaže djetetu, dapače, stvara mu osjećaj srama i potiče dodatno povlačenje. A ako ne slušamo male probleme svoje djece, neće nam ih povjeriti ni jednog dana kada budu veliki. Najbolje je pustiti dijete da govori što se događa i kako mu je, da ga roditelji saslušaju i zagrle. Tek kada se dijete isplakalo ili na drugi način „izbacilo“ svojeemocije, može se prijeći na zajedničko traženje rješenja. Djeca uče najviše iz primjera svojih roditelja, a i empatija je nešto što se treba naučiti. Roditelji koji sustavno empatijski odgovaraju na emocije djeteta, umjesto da ih omalovažavaju ili čak budu nasilni prema djetetu kad mu je teško, imaju veće mogućnosti za odgoj empatične djece, one koja ne samo da neće činiti bullying, nego će i kao „promatrači“, odnosno svjedoci nasilja, reagirati odgovorno te potražiti pomoć.

S djetetom je ključno graditi odnos povjerenja i sigurnosti od najranije dobi. Na koji način?

-Posljedice ponašanja ne smijemo miješati s nasiljem niti se usmjeravati samo na negativna ponašanja. Posljedica ponašanja je i pohvala, potkrjepljenje, roditeljska pažnja koja se poklanja djetetu kada god se ponaša na način koji roditelji očekuju, kako smatraju da bi se dijete trebalo ponašati, slijedeći njihov primjer, u skladu s jasnim i nedvosmislenim pravilima. Kada dođe do nepoželjnih ponašanja, tada su posljedice također važne, ali bitno je da dijete ne izgubi ljubav i sigurnost roditelja ako je pogriješilo. Mogu mu se uskratiti određene povlastice na temelju čega će znati kako se ubuduće treba ponašati. Djeca koja odrastaju u odnosu s roditeljima na opisani način, neće biti imuna na vršnjačko nasilje ili druge probleme koji se javljaju u tijeku odrastanja.

Kako osigurati učenicima / djeci atmosferu u kojoj bez straha mogu prijaviti nasilje i povjeriti se roditeljima?

-Roditelji ne mogu zauvijek imati kontrolu nad svime što se događa u životu djeteta kako bi ga štitili. Upravo zbog toga odnos povjerenja i sigurnosti razvija se od najranije dobi, kako bi se dijete povjerilo bez straha onda kada je to potrebno. Važno je i da roditelji imaju kontinuiran odnos s djelatnicima u školi kako bi na vrijeme izmijenili bitne informacije, a koje se ne tiču samo školskog uspjeha, „borbe“ za ocjene i bodove.

Nije svaki vršnjački sukob bullying ili nasilje. U čemu je razlika?

-Odrasli bi trebali pustiti djecu da svoje vršnjačke sukobe, koji su normalan dio odrastanja, rješavaju oslanjajući se na sebe i svoja viđenja, eventualno uz vodstvo odraslih. To djecu uči strategijama rješavanja problema, komunikaciji, suočavanju s neugodnim emocijama i pruža im osjećaj vlastite kompetentnosti za daljnji život, nasuprot osjećaju bespomoćnosti i potpunom oslanjanju na vodstvo i upute drugih. Ono što, pak, najjasnije razlikuje vršnjačke sukobe i nasilje je odnos moći. Dok u uobičajenom sukobu obje strane imaju otprilike podjednaku moć (tjelesnu, statusnu…), u nasilju je jednastrana primjetno moćnija. Nadalje, vršnjački sukob obično ima neki konkretan razlog ili povod, primjerice sukob oko toga tko je na redu u nekoj igri, a time ima i rješenje. Nasilje nema konkretan uzrok koji može dovesti do rješenja, čini da se jedna strana osjeća loše, što ponekad samo po sebi postaje cilj. Konačno, razlika je u posljedicama. Dok je za vršnjačke sukobe uobičajeno da se razriješe, da se djeca već sutra normalno igraju i druže, da upadnu u sukob s nekim drugim i slično, dok su njihove emocije tuge i ljutnje kratke i prolazne, kod nasilja se jedna strana sustavno osjeća posramljeno, prestrašeno i usamljeno, što se odražava na njeno funkcioniranje. Kada se dijete povjeri o bullyingu, roditelji se često osjećaju uplašeno i ljuto. Za razgovor s djetetom o ovoj temi vrijede sva ista pravila, kao i za razgovor o bilo kojem drugom problemu koja su ranije navedena, uz jednu iznimku – zaključak razgovora će biti da će se roditelji aktivno uključiti i zaštititi dijete od nasilja. Važno je, stoga, jasno i aktivno djelovati odmah kad se pojavi nasilje, koliko god se banalno činilo.

Roditeljima žrtava, ali i roditeljima počinitelja nasilja treba pomoć i podrška. Kakva je praksa u takvim slučajevima?

-Škole i sve druge institucije, naravno, trebaju postupati po zakonu i protokolima u ovakvim situacijama te uključiti nadležne službe. Čini se da stalno izlaze novi protokoli i smjernice, no vrijeme je da se riječi pretoče u djela – svuda, stalno i sustavno. To se u praksi ponekad ne događa, no umjesto upiranja prstom u škole, svatko od nas može preuzeti odgovornost i reagirati. Ako vidi dijete koje pati, ima informaciju o tome, a nezadovoljan je odgovorom institucija, može im se obratiti više puta. Načina uvijek ima, iako je puno teže ako sve institucije zadužene za skrb i zaštitu djece ne djeluju koordinirano i sukladno pravilima.

Osim žrtava, posljedice imaju i počinitelji nasilja.

-Najčešće posljedice za djecu žrtve su narušena slika o sebi, nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja, osjećaj bespomoćnosti, intenzivna ljutnja i tuga, destruktivno  i autodestruktivno ponašanje, odnosno samoozljeđivanje, suicidalnost, razna rizična ponašanja, zlouporaba psihoaktivnih tvari, anksioznost, depresivnost… Ove su posljedice posebno izražene ako je bullying dugotrajan i kroničan te ako dijete ne dobije pomoć od odraslih koji znaju za bullying, što uključuje roditelje, ali i stručnjake.Kada uđemo dublje u pojedinu priču, jasno se može vidjeti da su znakovi nasilja postojali godinama ranije. Djetetu počinitelju nasilja može nedostajati ljubavi, pažnje, može biti i samo žrtva ili svjedok nasilja u obitelji ili negdje drugdje, može imati loše razvijene socijalne vještine i tako dalje. Dakle, osim sankcije za nasilno ponašanje, uvijek i bez iznimke moramo se zapitati što je u pozadini nasilnog ponašanja. Od vrlo rane dobi važno je razgovarati o nasilju te u slučaju pojave odmah prekinuti druge aktivnosti i posvetiti se rješenju problema. Primjerice, zna se dogoditi da se u slučaju teškog nasilja u školi djecu tjera na ispričavanje, rukovanje,ispitivanje pred počiniteljem, što je površno i prividno rješava problem. U stvarnosti ga može samo produbiti, jer djeca gube povjerenja u nas odrasle da ćemo im zaista pomoći. Istraživanja pokazuju da se to i događa, da primjerice manje od petine djece potraži pomoć nastavnika i stručnog suradnika u slučaju nasilja u školi, tako da je ključno raditi na povjerenju, ali i opravdavanju tog povjerenja.

Razgovarala: Antonela Marinović Musa

[email protected]

16 thoughts on “IVONA ŠIMUNOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Umjesto upiranja prstom preuzmite odgovornost i reagirajte!

 • ožujak 5, 2020 at 8:39 am
  Permalink

  Appreciation to my father who shared with me regarding this website,
  this website is truly amazing.

  Reply
  • ožujak 7, 2020 at 7:48 am
   Permalink

   Prvo treba ocistiti dlacicu od svih ovih prljavi partija divest mladi kadar skolovani PA uciti djecu daje Muslima hrvatu srbin covjek iste krvi. Kako I sta djeca da uce cetnik ustasa kandahar I ostale gluposti.

   Reply
 • ožujak 5, 2020 at 8:59 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very
  soon!

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:11 am
  Permalink

  Aw, this was a really good post. Taking the time and actual effort to make a
  good article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to
  get nearly anything done.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:12 am
  Permalink

  cock ring
  There are also many people who do not feel like our
  culture options for gender, male and female, fit who
  they feel themselves to be. In short, while most people are raised
  either as a boy or as a girl, there are plenty of people for whom
  “boy” or “girl” is not the most accurate description, in some cases for their
  biology, in other cases for what they feel themselves to be inside.
  Malcolm is a successful professional in the computer industry who lives in Boston with a couple of cats and a long time girlfriend who helped to edit this article.

  adult store However this makes perfect sense as I
  do have a nice booty and big thighs for my size. Otherwise
  I do like how they fit. They fit like hipsters.
  Be extremely careful when and if you must clean this product.

  Since the feathers are attached to the metal and a huge
  portion of the product, one must be aware that getting lubricant or water on this material will ruin the feathers, thereby losing the
  one feature which help to make this uniquely different.
  If you must clean the metal or rubber be very cautious; spray some toy cleaner on a dry
  cloth and carefully wipe down what needs to be cleaned, while making sure not to get the feathers
  wet. adult store

  cock ring The Silicone Lasso functions extremely well
  as a cock ring restricting blood flow out of the cock to maintain a very solid erection. I found it worked better for me if I slipped it over my cock and balls and tightened it
  around the base of my cock behind my balls.
  The slide that is used to tighten and loosen the Lasso is the only mechanical part and functions very well
  at keeping the lasso tight even during the roughest sex.
  I notice you’ve said in another post that you’re only 13 in that case, you’re still going through puberty, and it’s
  not unusual or abnormal if you haven’t started ejaculating yet.”Do not be daunted by the enormity of the world’s grief. Do justly, now. Love mercy, now. cock ring

  dildo Before I went on the pill, as well, around midcycle I’d have incredible mood swings. I would get depressed, and found it incredibly hard to cope with since I had no reason to be depressed : I think it may be linked to ovulation, actually. Now that I’m on the pill, it’s gone away.. The panty condom? well, that’s devised and approved by some Colombian scientists. Let’s stick with that. You can either be part of the problem or part of the solution, but in the end, being part of the problem is much more fun.Love Scarleteen? By donating just $1, you can help keep us around.Posts: 12677 From: Los Angeles, CA. dildo

  strap on Interesting. I rarely wear a plug during sex. First off, “sex” is often my man in my tail end, so a plug certainly wouldn be an option there, but when he is in me vaginally, I prefer a dildo or some kind of long, thin vibrating toy in my rear, as he can feel the vibrations through my vaginal wall and consequently I cum much harder as well. Then what is private? hot tub are often outdoors, and they are often used by groups of people.1 in 3 sexually active people will be exposed to a STD by the time they turn 24.quote:Originally posted by Gumdrop Girl:then what is private? hot tub are often outdoors, and they are often used by groups of people.i think it’s a toss up, shared spaces need to be respected (and kept clean, as in the cases of people masturbating in the bathroom and such), and outdoor masturbation is a risky venture anyway that can get pretty embarrassing (and possibly litigious) if caught. Why is it disrespectful. I don’t really fully understand it. strap on

  sex shop This lack of faith in the other person may come from a reasonable place, but sometimes it doesn’t sometimes it comes from you, not from them. It’s very frequently the result of insecurity; a lack of belief in your own worth outside of fulfilling a certain role, or feeling like you are not worth anything unless you provide /something/ (like sex, or constant phonecalls, etc). But you can beat this insecurity! Don your Superhero cape (or skip the cape, if you don’t want to get sucked into jet engines) and battle that Boss so you can have happier, healthier relationships.. sex shop

  dildos They’re not a review, and should be based on the facts that appear on product packaging or the product page, not opinion. They would primarily be used to give people an overview that helps them decide if they want to look into a product more closely. Someone seeing a Slideshow on Facebook or Joe’s Blog, for example, should be able to tell if that is something they want to come to our site and read reviews about.. The rules cut to the heart of how the for profits do business or don’t. Industry leaders say the sector is well run and regulated quite enough already. They complain of death by a thousand anecdotes via a series of recent press accounts that highlight disgruntled former students and employees. dildos

  penis pump Jazz and ballet, to be precise, but any dancing makes me happy. I think the best thing about being involved in the arts is all the people you meet and how openminded they are. The worst thing? A lot of it is so demanding and your dreams are shot down before you even start (like, being a dancer. The bird that adorns this toy is nothing short of perfect for G Spot stimulation thanks to the curve of the beak and the angle of the toy just below the bird. He also makes your clit sing with joy when you use him for external clitoral stimulation. His little beak is slick and smooth, which is ideal for gentle yet firm stimulation.. penis pump

  adult stores near me I agree with the “No Crying” rule. It appears most of the time, that the models know what they are getting into and are enjoying themselves. I don like to see people crying during sex, it upsets me (and BDSM doesn Go figure.) Luckily, there isn a lot of it in the clips we seen.. She wanted this surgery. I tried to make both those things happen for her. She made it clear she wanted it done quickly, and this was the only place I found that met her time constraints.. She is only several inches smaller than I am and its a perfect fit. I keep trying to get her to hold onto the window sill above our bed while she straddles my head. With all of her clothes on and have her watch people walk by or drive by and I amShe is only several inches smaller than I am and its a perfect fit. adult stores near me

  cock ring Okay back onto what that girl being officially banned:Though money will never help her overcome the scars she suffered, it can help her go to a private school (because no doubt everyone knows who she is in her town) where she can start over once again and won’t be alienated. So I back her fully in her quest to make them pay (literally) and publicly apologize for their actoins. I tend to believe that if people saw each other’s bodies as normal and natural, there would be a lot less unnecessary sexualisation of body parts such sexualisation would only occur within an appropriate context.. cock ring

  sex toys Pampered. The Precious Metal Gems Vibrator will fill your desire for luxury without the worry of breaking the bank. This Vibe is a hard plastic with the look of real metal. Mr. Wang insisted that China had made considerable strides in opening up its health, agriculture and shipping sectors to international competition. He noted that the United States and the European Union had higher tariffs than China on some imports of shirts and dairy products. This kit takes five batteries total, one AA battery in the pocket rocket, two AAA batteries in the bullet vibrator, and two AA batteries in the traditional vibrator. Batteries were easy to insert or remove. I did find that the pocket rocket battery compartment was accidentally opened more often than I am comfortable with, because the off button is between “on” and “off” and I’d often unseal
  it without realizing, so when I stored it, it came apart sex
  toys.

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:26 am
  Permalink

  [url=http://lisinopriltab.com/]buy lisinopril[/url] [url=http://zoloftgen.com/]zoloft 150 mg[/url] [url=http://metformingluc.com/]can i buy metformin from canada[/url] [url=http://lexapro10.com/]60mg lexapro[/url]

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:32 am
  Permalink

  Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and come with
  almost all vital infos. I’d like to see more posts like this .

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:34 am
  Permalink

  [url=http://cipro360.com/]cipro india[/url] [url=http://kamagraxr.com/]kamagra online[/url] [url=http://wellbutrinlab.com/]cost of wellbutrin 150 mg[/url] [url=http://retinaotc.com/]retin a 0.05[/url] [url=http://albuterolsale.com/]albuterol online[/url] [url=http://advair1.com/]advair diskus 250/50[/url] [url=http://indocinmed.com/]indomethacin 25 mg[/url]

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:37 am
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:41 am
  Permalink

  I comment each time I like a article on a site or I have something to valuable to contribute to the conversation. Usually it is
  triggered by the fire displayed in the post I read. And on this article
  IVONA ŠIMUNOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Umjesto upiranja prstom preuzmite
  odgovornost i reagirajte! – Dnevni list.

  I was actually excited enough to leave a leave a responsea response 😛 I actually do have a couple of questions for you if it’s okay.

  Is it just me or do some of these comments appear like they are
  left by brain dead individuals? 😛 And, if you are posting on other places, I would like to follow you.
  Could you make a list every one of your social sites like your
  twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Reply
 • ožujak 5, 2020 at 9:43 am
  Permalink

  [url=http://lisinopriltab.com/]buy lisinopril[/url] [url=http://tretinoinsale.com/]where to buy tretinoin cream[/url] [url=http://kamagraxr.com/]buy kamagra[/url] [url=http://wellbutrinlab.com/]wellbutrin 500mg[/url] [url=http://diflucanmed.com/]how to get diflucan[/url]

  Reply
 • ožujak 24, 2020 at 12:51 pm
  Permalink

  This website online is mostly a stroll-by way of for the entire info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll positively uncover it.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!