Iz SDP-a traže hitno usvajanje 11 mjera za spas radnika i gospodarstva

Socijaldemokratska partija BiH poziva Vlade na svim razinama da žurno i bez odlaganja pošalju u nadležne parlamente set zakona u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa COVID-19 na ekonomiju.

“Pogubljenost nositelja izvršne vlasti i neizvjesnost u mjerama koje demonstriraju proteklih tjedana je najgori mogući pratitelj krize koju imamo, jer dodatno usložnjava ionako teško zdravstveno i socijalno stanje žitelja”, navode iz SDP-a.

Bezbroj je prijedloga koji su se u posljednjih desetak dana dobronamjerno pojavili u javnosti od svih zainteresiranih, polazeći od obrtnika, sindikata, poslodavaca, stručne javnosti, pa i opozicije, gdje je više nego jasno kako se u istima nalaze dobra i kvalitetna rješenja.

“Dok ostale države donose rekordne financijske programe podrške gospodarstvu, naše vlade na svim razinama nonšalantno i neodlučno prilaze ovom problemu, kao da će se sve riješiti samo od sebe. Politički fokus vladajućih stranaka treba biti na brzim i efikasnim rješenjima, a ne na gašenju parlamenata, čime se bave posljednjih dana”, priopćeno je iz SDP-a.

Iz ove stranke podsjećaju vlade da su u skladu sa svojim nadležnostima, a u interesu radnika i privrede, dužne hitno usvojiti – Rebalanse budžeta u cilju agregacije svih sredstava na jednu stavku “pomoć gospodarstvu”; Izmjene Zakona o PDV-u; Stavljanje van snage izmjena Zakona o trošarinama iz veljače 2018. i ukidanje trošarina od 0,15 maraka po litru goriva, kojim se gospodarstvo i žitelji oslobađaju troškova od više od 200 milijuna maraka na godišnjoj razini; Zakon o moratoriju kreditnih obaveza na 12 mjeseci; Mjera za sufinanciranje doprinosa/minimalne plaće; Žurno utvrđivanje minimalne plaće na razini od 60 posto prosjeka plaće iz prethodne godine ili oko 570 maraka (sada su u FBiH 406 maraka, a u RS 520 maraka); Mjera oslobađanje od poreza na dobit/akontacija; Mjera za povećane subvencije poljoprivredi; Mjera povrat/ukidanje parafiskalnih nameta za 2020.; Osiguranje potrebnih kreditnih linija za gospodarstvo na bazi subvencioniranja kamata; Osiguranje potrebne razine kredita u aranžmanima sa MMF, Svjetskom bankom i EBRD, kao i grantova od EU i drugih donatora koji bi, zajedno sa fiskalnim mjerama osigurali u BiH i entitetima obim državnih intervencija od oko osam posto BDP-a.

“Ovo je samo pregled žurnih kratkoročnih mjera koje za cilj imaju spriječiti kolaps i anarhiju u koju definitivno srljamo, ako sve ovo ubrzo ne realiziramo. Moramo zaustaviti epidemiju otkaza koja je počela, te na taj način unijeti toliko potrebni mir u kuće žitelja, kada su u pitanju njihove strepnje oko plaća i kredita. Na taj način ćemo sebi dati dovoljno vremena da zajednički napravimo dvogodišnji plan socijalizacije svih štetnih efekata COVID-a 19 kroz ozbiljne financijske aranžmane sa svjetskim financijskim institucijama”, smatraju u SDP-u.

error: Content is protected !!