Iz Tuzle ispraćena tijela ubijenih bratunačkih civila

Učenici tuzlanskih srednjih škola, rodbina i brojni prijatelji ispratili su danas povorku s tijelima sedam ubijenih bratunačkih civila, kojima će sutra na mezarju Veljaci kod Bratunca biti klanjana kolektivna dženaza.

Kolona vozila, koja je krenula iz Komemorativnog centra Tuzla prolazeći kroz ovaj grad, ispraćena je tišinom i učenjem Fatihe građana koji su zaustavljali vozila i odavali počast stradalim civilima.

Na tabutima su ispraćena tijela sedam žrtava: Rešada Salihovića, Rame Hasanovića, Šahbaza Sinanovića, Mirsada Memića, Šabana Salkića i Samira Ibiševića, ubijenih tokom etničkog čišćenja Bratunca 1992. godine, te tijelo dva dana stare bebe Emira Suljića.

Emir je stradao nakon prijevremenog rođenja, kada ga je majka pod teškim stresom, usljed straha od granatiranja i neprestanih napada pješadije Vojske RS i JNA na civile u podnožju planine Udrč, rodila u sedmom mjesecu trudnoće.

Nedostatak osnovnih medicinskih potrepština i mogućnosti da se djetetu pomogne doveli su do njegove smrti. Njegovo tijelo će biti sahranjeno nekompletno.

U popodnevnim satima Bošnjaci Bratunca dočekali su tijela žrtava na mezarju Veljaci.

Jedanaesta kolektivna dženaza bit će klanjana za osam žrtava. Tijelo Zaima Husejnovića ukopano je ranije pod oznakom N.N., a u međuvremenu je izvršena njegova identifikacija, piše BMG.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!