IZBORI U HRVATSKOJ: Počela registracija birača u BiH

Registracija birača, državljana Hrvatske, koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu, počela je jučer te traje do 24. lipnja.

S tim u svezi, Veleposlanstvo Hrvatske u BiH poziva državljane Hrvatske koji žele glasovati na biračkim mjestima u navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima da se registruju. Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u toj zemlji i koji nisu podnijeli zahtjev za e-ličnu kartu moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, naopominju iz Veleposlanstva RH u BiH.

Po službenoj dužnosti će biti registrirani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-losobnu kartu. Nadlje se pojašnjava i da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu kartu s prebivalištem u BiH, svoje pravo mogu ostvariti na dan održavanja izbora temeljem potvrde koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH. Birači koji žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, tj. u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta registracije birači mogu podnijeti osobno, poštom, faxom ili e-mailom najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH ili nadležnom uredu uprave u Hrvatskoj, ako će na dan izbora boraviti u toj zemlji. Zahtjevi moraju biti vlastoručno potpisani i dostavljeni uz presliku važeće osobne karte ili putovnice.

Veleposlanstvo Hrvatske u BiH ističe da se zahtjeve može dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH i na internet stranici Ministarstva uprave Hrvatske /uprava.gov.hr/. Popunjen zahtjev potrebno je dostaviti osobno ili e-mailom na adresu Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, Ul. maršala Tita br. 28 ili na e.mail /[email protected]/, u Veleposlanstvo u Banja Luci u Ul. Milana Kranovića br.1 ili e-mailom /[email protected]/, kao i na adresu konzulata u Tuzli u Ul. Kazan mahala br.1 ili na e-mail /[email protected]/. Zahtjeve se može dostaviti i na adresu konzulata u Livnu u Ul. Trg žitarnica bb ili e-mailom /[email protected]/, te u Vitezu, Poslovni centar broj 96 ili elektronskom poštom /[email protected]/.

Predsjednik Hrvatske donio je 20. svibnja odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će na biračkim mjestima u Hrvatskoj biti održani 5. srpnja, dok će na biračkim mjestima u sjedištima DPK-a Hrvatske u inozemstvu biti omogućeno glasanje 4. i 5. srpnja.

error: Content is protected !!