Izetbegović i Dodik plešu po ‘crvenoj crti’

Ako Bakir Izetbegović povuče neki jednostrani potez oko MAP pograma, bez dogovora sa Srbima, to će, kako je poručio Milorad Dodik, značiti objavu raspada BiH. To se može dogoditi samo, ne daj bože, krvavim scenarijem, a možda ni tada.

Banjolučki biskup dr. Franjo Komarica je, nakog poduže medijske apstinencije, ‘progovorio’ i njegova poruka nije odisala vedrinom.

Kazao je kako u BiH može biti mira samo ako ima pravde, ali je s velikom dozom defetizma ustvrdio kako, nažalost, u našoj zemlji nema pravde. Pastir ono malo katolika  u sjeverozapadnom dijelu RS-a nije sakrio strah od mogućih nemira. 

Vrag bi mogao odnijeti šalu

Dvojica ključnih aktera zatezanja odnosa u BiH i, po mnogima, najteže krize od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Bakir Izetbegović šef SDA i Milorad Dodik čelnik SNSD-a i, uz to i predsjednik države, ovih dana plešu po rovitoj ‘crvenoj liniji’. Upinju se tko će kome više nauditi i prkositi. Međutim, iz nekih prouka se da naslutiti da bi vrag mogao odnijeti šalu.

Predsjedatelj Predsjedništva  BiH Milorad Dodik je vrlo robusno sasuo Izetbegoviću na njegove diskretne najave kako se razmišljalo da budući državni ministar obrane bošnjačke nacionalnosti ili netko drugi jednostrano dostavi u Bruxelles Godišnji nacionalni plan.

-Kada Izetbegović bez Srba i Srpske uradi bilo šta u vezi s članstvom BiH u NATO-u više neće biti BiH Prvi put kada ovo uradi neka računa da BiH nema. Priželjkujemo takve poteze, ja priželjkujem da netko uradi nešto unilateralno i bez dogovora, odnosno da neki ministar iz Vijeća  ministara nešto sam uradi. Od tog trenutka BiH više neće biti i neka čitaju kako hoće ovu poruku,brutalan je bio  Dodik.

On je istaknuo da bi to bila stvar preko koje sigurno Republika Srpska ne bi prešla.

-Sinonim za BiH je kriza, neuspjeh, intevrencionizam međunarodne zajednice i da dva od tri naroda ne žele ovu zemlju. Sve ovo produbljuje političku krizu u BiH, koja je najdublja do sada, a otišao sam u Sarajevo s uvjerenjem da neke stvari mogu biti pokrenute na putu ka članstvu u EU. Njima je važnije da izguraju priču o godišnjem nacionalom planu, nego EU, završio je Dodik. 

Aktualna ministrica obrane Marina Pendeš je eliminirala svaku sumnju ili opciju da baš ona dostavi Godišnji nacionalni program u središte NATO saveza.

– Jako je bitno ono što je donijeto kroz odluke Predsjedništva kada je u pitanju pregled obrane i plan modernizacije OSBiH, zatim vanjskopolitička strategija koju je, također, usvojilo Predsjedništvo BiH. Prema mom mišljenju, kao ministrica obrane dužna sam u potpunosti provoditi te odluke. Sve drugo su priče. Jednostranim ponašanjem ili nošenjem nekog dokumenta u NATO, a da Predsjedništvo ili Vijeće ministara nije donijelo zaključak o tome, ne mislim da ima ikakvog smisla. To je kao da netko kaže da predsjedatelj Vijeća ministara može odnijeti dokument u Bruxelles, pojasnila je Pendeš.

Huškanje na sve strane

Lider SDA Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana na obilježavanju bitke za jedno strateško sarajevsko brdo ratoborno poručio da branitelje treba zaštititi u svakome pogledu, jer bi se moglo dogoditi da državu opet bude trebalo braniti.

Znao je i ranije Izetbegović potpaliti srpsku scenu huškačkim izjavama. Međutim, šef SDA i nekrunisani bošnjački vođa nailazi na sve češće i sve glasnije kritike u svome nacionalnom korpusu. Pojedini intelektulaci upozoravaju da su Bošnajci ponajviše zbog politike konflikta Bakira Izetbegovića danas politički veoma usamljeni i da imaju jedinog saveznika u Islamskom svijetu Recepa Tayipa Erdogana.

-Razgovor Izetbegovića s Erdoganom za vrijeme bajramskih praznika to samo potvrđuje. I na žalost potvrđuje njihovu katastrofalnu politiku baš kad je u pitanju sigurnost, odnosno vojni aspekt sigurnosti Bosne i Hercegovine. A to je pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-savezu. Dakle, razgovor Erdogana i Izetbegovića se vodio baš u trenutku kad su se mediji raspisali da je Erdogan svojim približavanjem Putinu, posebno kupovinom skupocijenog ruskog raketnog sustema razorne moći, izazvao najveću krizu unutar NATO-a. I povrh svega Izetbegović skoro cinično izjavljuje da će on jednostrano podnijeti zahtjev za aktivizaciju plana MAP-a što formalno znači zahtjev za prijem u članstvo u NATO-savezu. Ako se bar Bošnjaci prisjete da je Izetbegović na skoro isti način uputio zahtjev u Haag za obnovu Tužbe protiv Srbije za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da smo doživjeli politički debakl i za svagda izgubili pravnu bitku po ovom pitanju, onda se razumom obdarenim građanima Bosne i Hercegovine „diže kosa na glavi“ pri pomisli da bi se i ovaj Izetbegovićev zahtjev mogao završiti političkim debaklom i biti odbijen u Bruxellesu na način da se više nikad neće steći pravno-politički uvjeti da se on obnovi!, piše vlasnik jednog sarajevskog portala i ugledni bošnjački intelektualac.

On prepoznaje da zaista treba strahovati nad ovakvim scenarijem, jer kako podnositelj zahtjeva Izetbegović nije pouzdan ni kredibilan, još manje mu je kredibilan Erdogan kao jamac tom zahtjevu za prijem u članstvo u NATO-savez. Njegova je kritika ipak dosta usamljena, ne nazire se kritična masa koja bi prisilila Izetbegovića na zaokret i ublažavanje radikalizma   

Obuzdati strasti

Formiranje pričuvnih policijskih snaga u oba entiteta, makar je to u FBiH samo uzaludni pokušaj, dodatno unose nemir i zebnju među stanovništvo. U ovoj državi nismo svi jednaki pred zakonom, u ovoj zemlji nema pravde. A onda, kako razaznaje biskup Franjo Komarica, ne može biti niti mira. Ako Dodik i Izetbegović budu gonili po svome i inatu  opravdana je bojazan da bi netko mogao pregaziti tu fatalnu crvenu liniju tolerancije. 

Jedini je izlaz obuzdati strasti, pokazat mudrost i pamet i formirati Vijeće ministara i Vladu FBiH. Sukobi bi moglo eskalirati, paradokslano, tek kada Dodiku istekne mandat  predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Na eventualne provokacije Željka Komšića i Šefika Džaferovića on će kao „obični član  Predsjedništva“ uzvraćati razornije nego kao prvi u tročlanom šefu  države. Tada ga politička pristojnost, kojoj inače nije sklon, neće obuzdavati da zarati do “političkog   istrebljenja“

Piše: D. Lukić, [email protected]

  

4 thoughts on “Izetbegović i Dodik plešu po ‘crvenoj crti’

 • lipanj 15, 2019 at 12:22 pm
  Permalink

  Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću je ovo labudov ples! Znaju to oni odlično!

  Reply
 • lipanj 15, 2019 at 1:20 pm
  Permalink

  Smrt BIH Fasistickoj NATO tvorevini koja opstaje silom jer Zapadu to odgovara.💀

  Reply
 • lipanj 16, 2019 at 7:36 pm
  Permalink

  🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 predstava za zalupane seljacke retardirane i zaostale balkanske mase, znaci jebo vas dodick, covke, izet begi svi ostali koji vas uzimaju lopatom 30 godina dok se vi patite kak cete kutiju cigara kupiti ahahahahahahaha…….

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!