Izetbegović i Džaferović prijete Čoviću ”jotom građanskoga”, a u praksi ultimativno brane bošnjačke kvote!

Kada god se u javnosti isforsira priča u nužnosti izmjena Izbornog zakona, a poglavito ako bilo kakvi vapaji ili prijedlozi dođu iz usta čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i njegovih suradnika, bošnjačke stranačke perjanice iz SDA izvrše kontraudare sa građanskim političkim floskulama.

Već su svima postali otrcani dvostruki politički aršini. Verbalno se zagovara i brani građanski koncept u odnosu na etnički, a u praksi se zapravo još i rigidnije kreiraju potpuno obrnuti procesi.

Bošnjački član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović iskoristio je ovih dana obilni prostor u raznoraznim glasilima da šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću ”zaprijeti” kako SDA nikada neće dopustiti preferiranje etničkog u odnosu na građanski koncept u BiH, a aludirajući na Čovićeve prijedloge izmjena Izbornog zakona i navodnog stvaranja nacionalnih izbornih jedinica.

Bošnjački interesi 

-Prijedlozi HDZ BiH protivni su načelima vladavine prava. Ova država ne može sebi dopustiti ‘niti za jotu’ slabljenje građanskog načela. Smatramo da se prvo trebaju provesti izborni rezultati pa onda razgovarati o izmjenama izbornog zakona. Ne vjerujem da se taj zakon može promijeniti niti za mjesec, dva, ali niti za tri mjeseca, ocijenio je Džaferović uz primjetno svojatanje i istupanje u ime države kao ekskluzivnog vlasništva jednog naroda pa čak i dominanto njegove SDA.

Njegov stranački vrhovnik Bakir Izetbegović u predvečerje mamljenja u bošnjačku izabranu vrstu građanskog ”kratkog fitilja” Željka Komšića se patronaški obratio hrvatskom stožerniku i glavnom rivalu Draganu Čoviću toplom podukom da mora svariti postojanje građanske koncepcije u državi.

-Ne možemo ignorirati postojanje snažnog bloka građanskih stranaka u BiH i birača koji se ne žele svrstati u nacionalnu podjelu. Njihovo pravo je podržano nizom presuda Europskog suda za ljudska prava i mišljenjem Europske komisije u zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. HDZ treba prihvatiti postojanje građanski utemeljenih Bosanaca i Hercegovaca, prestati s pokušajima da oni uguraju neku bošnjačku kvotu i popraviti odnose s njihovim predstavnicima. Ovo je jedini put da idemo zajedno, razvidno kaže šef dominanto bošnjačke nacionalne stranke Bakir Izetbegović.

Praksa i ovih dana u temeljima negira Džaferovića i Izetbegovića i još jednom otkriva njihove neprihvatljive dvostruke aršine. Tako se bošnjački „zeleni“ minder homogenizirao oko stajališta da šef OSA-e mora biti bošnjačke nacionalnosti.

Ministar sigurnosti i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić otvoreno je priznao kako je ranije dogovoreno da na čelu SIPA bude Srbin, a ravnatelj OSA-e Bošnjak. Poslovično je ta važna poluga ”ekskluzivno vlasništvo” upravo SDA. Jedan od kandidata za budućeg načelnika Srebrenice Ćamil Duraković ovih dana apelira da se okupe ”probosanske stranke”,  ali da za načelnika izaberu isključivo kandidata bošnjačke nacionalnosti.

Iz vrha SDA nešto stidljivije najavljuju kako će tražiti od partnera da na čelu Uprave za neizravno oporezivanje dođe Bošnjak. U Sarajevskom kliničkom centru je kaotično stanje, on može i izdahnuti ali u šefovskoj fotelji mora biti bošnjački specijalista.

I tako je u svim javnim kompanijama gdje SDA zapovijeda. Šef SDA Bakir Izetbegović je nedavno poručio kako nikada neće ostaviti Bošnjake Mostara pod dominacijom HDZ-a BiH.

U Sarajevskoj županiji se grubo kršio vitalni nacionalni interes hrvatskoga naroda. To je samo nekoliko svježih primjera, koji su neoborivi dokaz da se SDA isključivo bori i forsira bošnjačke nacionalne interese, a građanski koncept toj stranci služi samo kao oružje u borbi protiv politike HDZ-a BiH i interesa hrvatskog konstitutivnog naroda.

Čelnik SBB Fahrudin Radončić je puno iskreniji i korektniji od Bakira Izetbegovića. On se ponaša kao legalista i ne krije da mu je vrh političkih prioriteta borba za interese svoga bošnjačkoga naroda. 

Strah 

Podsjetimo da je prošle godine Dragan Čović izjavljivao da građanska BiH u konačnici znači “islamsku državu”. Milorad Dodik, je u svom prepoznatljivom apokaliptično-histeričnom stilu zaključio da “to znači nestanak Republike Srpske”.

Postavlja se pitanje zbog čega srpske i hrvatske političke elite u BiH osjećaju toliki strah i od samog spominjanja građanske države? Pa, između ostalog i zbog politike SDA koja građanski koncept nekorektno zlorabi i s njim manipulira. U praksi joj služi za dominaciju o čemu su upozoravali brojni intelektualci u BiH različitih nacionalnosti.

Zanimljivo je kako mnogu umovi u BiH sumnjaju da i sami protagonisti građanskog uređenja BiH znaju što je to zapravo građanski koncept. Čak se i bivši šef SDP Zlatko Lagumdžija pomalo narugao svojim bivšim „partijskim drugovima“ porukom da ne znaju što je to građanska država i da to nije apriori model jedan čovjek jedan glas. 

U teoriji je opće poznato kako je građanska država proizvod liberalne političke filozofije i ere prosvjetiteljstva. Ona ukratko podrazumijeva da su svi građani neke države ravnopravni pred zakonom, jednaki u pravima, te da nikakvi grupni identiteti, vjera, rasa, porijeklo, spol ili klasa ne smiju im jamčiti bilo veća bilo manja prava od bilo kojeg sugrađanina. Bila je to uistinu revolucionarna ideja koja je stupila na mjesto višestoljetne dominacije feudalnog poretka u kojem su pojedinci samo na osnovu svoje obiteljske pripadnosti imali unaprijed zajamčeni položaj gospodara ili podanika. 

 -Kolektivna prava naroda proizlaze iz građanskih. Ona po svom karakteru pripadaju setu građanskih političkih prava, što proizlazi iz naprijed naznačenog pakta, koji se naziva građanskim, a govori o pravu naroda na samoodređenje. Građansko i nacionalno nisu u opreci kako u nas neki politički i pravno poluobrazovani naglašavaju, kako bi osporili prava naroda da odlučuju o svom političkom položaju. Država u kojoj se u punini mogu ostvariti prava naroda i nacionalnih manjina utvrđena međunarodnim konvencijama je građanska država, a ona koja to ne omogućava, nije, nedavno je iznio svoje viđenje građanskog koncepta i odnosa domaćih elita prema tom pitanju Krešimir Zubak, bivši hrvatski član Predsjedništva BiH. 

Dvolično djelovanje

Ponajveći živući, ne samo hrvatski, intelektualac u BiH Ivan Lovrenović u čuvenoj ”21. tezi o BiH” podsjeća kako strašna, pak, zbivanja u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća, kada je izgledalo da je od Miloševićeve srpske ratne politike, kojoj se bio priključio i Tuđman s hrvatske strane, Bosni i Hercegovini namijenjen politički nestanak, a bosanskim muslimanima, uz masovne pokolje i progone s velikog dijela teritorija, potpuna politička marginalizacija – silno su pojačali faktor straha i resantimana kao prvorazredan psihopolitički motiv.

”Nerješivi problemi s današnjom politikom integralizma nastaju, međutim, zbog toga što se iz te bošnjačke i sarajevske vizure ne uviđa ozbiljnost i jednaka politička utemeljenost zahtjeva nacionalno drugih, odnosno, previđa se da danas više naprosto ne postoji mogućnost da se ti drugi pridobiju za integralistički koncept Bosne i Hercegovine. Budući da se, dakle, pristup bošnjačko-bosanskih integralista praktično svodi na opciju koja se dominantno podudara sa samo jednom etničkom političkom voljom, a pri čemu se iz nje same to ne vidi kao vlastiti politički defekt i ograničavajući moment, nego se ta opcija nastoji nametnuti kao jedino moguće rješenje za uređenje države, bošnjački/bosanski se integralizam ukazuje kao samo još jedan etnonacionalni partikularizam, jednak dvama ostalim, i s nimalo manjim psihološko-političkim nabojem nacionalizma, po karakteru i vrsti ekvivalentan ostalim južnoslavenskim nacionalizmima što su determinirani sudbinom i statusom malih naroda, u bošnjačkom slučaju još izloženoga besprimjernom uništavanju pred očima cijeloga svijeta u ratu 1992-1995“ , smatra Lovrenović. 

U našoj državi nisu svi jednaki čak i pred zakonom, Ustav se gotovo svakodnevno krši, jači predvodi političko nasilje nad slabijima. Ako se, dakle, pledira taj zajednički put i dogovor kako u svojoj ”lekciji” sugerira Bakir Izetbegović Draganu Čoviću, onda se prioritetno i korektno mora uljudno saslušati ona druga ili treća strana.

Čuti i vidjeti što ih to muči i boli da bi se došlo do strateškog dogovora. Dvolično političko djelovanje i paternalističko podučavanje samo daljnje proizvodi podjele i vodi zemlju u ambis. J. S.

22 thoughts on “Izetbegović i Džaferović prijete Čoviću ”jotom građanskoga”, a u praksi ultimativno brane bošnjačke kvote!

 • siječanj 28, 2020 at 1:40 pm
  Permalink

  Treba se sjetiti sta je bilo sa Milosevicem radi njegove tkz. gradjanske drzave. Niti su Srbi, a niti Hrvati bas toliko ne pismeni da ne bi razumjeli politiku nekih muslimanskih politicara. A i to kako su neki govorili:” Srbi imaju Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku. BiH je nasa”.

  Reply
 • siječanj 28, 2020 at 1:45 pm
  Permalink

  “Gradjanska drzava” je fasisticka opcija kojom muslimani zele da dominiraju i vladaju BIH.
  Srbi i Hrvati nikada nece pristati da drugi njima valadaju i njihovom imovinom.
  RS HB 5 kantona Bosna mogu u konfederaciju ili razlaz svakom svoje.
  Bih je zemlja u kojoj nista ne funksionise i stvorena je silom protipravno jer Zapadu tako odgovara.Smrt FASIZMU.

  Reply
  • siječanj 29, 2020 at 1:27 pm
   Permalink

   *Mlada Bosna,OSTARILA si i bliži ti se kraj,prije toga moraš da shvatiš da Muslimani Bošnjaci nikada za nikada kao autohtoni narod Bosne/BiH neće dozvoliti da srbi a ni hrvati vladaju njima i nameću im njihove želje i običaje.UZP i hercegbosna su povalili Čovića k’o kurbana pa od izvornoga zakonodavstva nema ništa. Smrt fašizmu sloboda narodu i GRAĐANIMA

   Reply
   • siječanj 29, 2020 at 5:44 pm
    Permalink

    A KRCUN, otkada su Bosnjaci autohtoni narod BIH? Stari Bosnjani su bili krscani, Alija nazava Muslimane Bosnajcima i potpisa da ste poturceni. Znaci autohtoni narod u BIH su krscani, a poturice mogu u Tursku ako im ovdje nije dobro.

    Reply
  • veljača 3, 2020 at 6:55 am
   Permalink

   🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

   Reply
  • veljača 3, 2020 at 7:03 am
   Permalink

   🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 Ahahahahahaha

   Reply
 • siječanj 28, 2020 at 2:17 pm
  Permalink

  HB jedino garantuje prava i slobodu Hrvatima.

  Reply
  • siječanj 29, 2020 at 1:33 pm
   Permalink

   *Točno pravo i slobodu garantuje HB hercegovačkim škutorima a Hrvate BiH u 85% slučajeva diskriminira.Kvazihrvati iz Bobanovog i Šuškovog imaju zagarantirana prava.

   Reply
 • siječanj 28, 2020 at 2:21 pm
  Permalink

  Sarajevo koje bi trebalo biti glavni grad i grad svih naroda je etnicki cisto sada muslimanski.
  Jel to gradjanska opcija koju zagovaraju?

  Reply
  • siječanj 29, 2020 at 1:49 pm
   Permalink

   *Nesvrstani,SVRSTAJSE! za tvoju konstataciju vizevi SARAJEVA morao bih se obratiti Franji Tuđmanu,Šušku i Bobanu a možeš i Miloševiću,Karadžiću i Krajišniku kako bi upotpunio znanje.Sarajevo su po naređenju Krajišnika napustilo 95000 Srba s namjerom da se u OSLOBOĐENO SARAJEVO vrate za sjednicu dana. Hrvatima je 1993 god.obećan bolji život u Šuškovom i Bobanovo naselju ka su zabili nož u leđa Muslimanima u Hercegovini koji su bili u HOS-u i HVO-u ,razoružali ih i u logore Heliodrm i Dretelj zatvorili.Haški TRIBUNAL je sve rekao,UZP

   Reply
   • siječanj 29, 2020 at 5:49 pm
    Permalink

    E KRCUN bas neki povjesnicar. Cuj napustili Sarajevo? Mislis protjerani i poubijani! Zasto zatvaras oci pred istinom. Jesu li to Muslimani bili merhametli u ratu? Sta su sabirni centri muslimanski nego logori u kojima ste mucili, klali i ubijali i civile i vojnike. Pominjes UZP! Nema goreg UZP od muslimanskog i mudzahedinskog, procitaj nesto vise osim Avaza, ima i drugih medija u kojima ima dosta informacija koje bi ti razbistrile glavu i skratile jezik, ne radi tebe, nego buducnosti djece koja se jos nisu rodila. S mrznjom u sebi trujes sve oko sebe.

    Reply
 • siječanj 28, 2020 at 3:12 pm
  Permalink

  Mmuvam hrvatsju jebem fasisti srusiliste mostar protjerali 30.000 Bosnjaka proglaseni UZP i zalitese 3 vas procenta mrsu u hr i srbiju razgulite Bosna je Bosnjacka cigani.

  Reply
  • siječanj 28, 2020 at 5:53 pm
   Permalink

   Bujrum u Tursku ovde nije bilo Islama prije Osmanlija.

   Reply
   • siječanj 28, 2020 at 10:21 pm
    Permalink

    Kad bi se vi pitali ali na srecu ne pitate se ti i slicni tebi, ovdije lijecite licne psihicke probleme ovaj mlada bosna ti i jos par vas, bit ce onako kako bude a vi mozete samo lajati po portalima bolesnici jadni

    Reply
   • siječanj 29, 2020 at 1:59 pm
    Permalink

    “Zrinjski” hahaha nije mjesto da ti kažem što mislim,šupalj si k’o đevđir a neznaš gdje curiš,pa prema tome nije bilo ni katolika,ti bi kao Škugor mogao razguliti u Albaniju.U Bosni su bili KRSTJANI&BOGUMILI imali svoju Crkvu i Dida kao poglavara,dobrovoljno prihvatili Islam i sa Turskom i Osmanlijama nemaju nikakve veze.!!!

    Reply
  • siječanj 29, 2020 at 11:23 am
   Permalink

   Kud nije Franjo pustio Srbe da udu u Bihac ….Hrvati ih spasili oni sad ih hjebu…..gubi nikad ne viruj fes kako god okrenes nikad nema pocetka ni kraja …..gubu je trebalo satrat dok su lipsavali

   Reply
   • siječanj 29, 2020 at 2:05 pm
    Permalink

    *Sije Ama kreten si žestok. tenkre i to žešći,kud Alija ne posluša Miloševića pa nemobilisa 350.000 Bošnjaka Muslimana,znadeš kolika bi ti danas Hrvatska bila,petnaestak kilometara oko Zagreba.

    Reply
  • siječanj 29, 2020 at 5:51 pm
   Permalink

   Djavide, mrs u Tursku!

   Reply
 • siječanj 29, 2020 at 6:41 am
  Permalink

  SDA se pretvorila u sovinisticku stranku.sa svojim satalitima pod krinkom gradjanskog vrsi sovinizam nad hrvatima.

  Reply
 • siječanj 29, 2020 at 5:54 pm
  Permalink

  SDA je uvijek bila islamska i samo se za islam zalaze, i to onaj koji nikada na ovim prostorima se nije prakticirao. Samo se kriju iza paravana gradjanska, nema u SDA nista gradjansko. To je babo Alija tako zacrtao, steta sto nije jos malo pozivio pa da vidimo sta bi Hag o njemu rekao.

  Reply
  • veljača 3, 2020 at 7:00 am
   Permalink

   🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 Inace tvpj hdz i babo vas i poglavnik covic su gradjanski opredjeljeni, djubradi jedna da imate imalo stida ne bi se ni javili mrs

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!