Izetbegović i Radončić razgovarali o formiranju vlasti

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine predvođene liderima Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem razgovarali su danas o svim važnim pitanjima, ali nisu jasno potvrdili da će biti koalicioni partneri za formiranje vlasti.

Ovaj susret Izetbegović je nazvao dobrim i obećavajućim, objasnivši novinarima da je predstavnicima SBB-a uručen program rada SDA za naredni četverogodišnji period o kojem bi se sada trebao SBB očitovati kako bi bili usaglašeni naredni koraci.

Za SBB, kaže Radončić, ključno je postići stabilizaciju političkih i drugih prilika u državi, ubrzati napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i Evropskoj uniji kao i osigurati ubrzanje javnih radova za dobrobit svih građana.

Dva lidera saglasni su da jedan od prioriteta treba biti i poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, ali važnim su nazvali i uspostavljanje sistema u kojem neće biti preglasavanja o pitanjima koja razmatra Federalna vlada.

I dok je Izetbegović kazao da su šanse za zajedničko formiranje vlasti velike te da bi takve koalicije mogle biti uspostavljene na svim nivoima uključujući i kantone, Radončić je naglasio da koalicija nije napravljena, nego je o njoj razgovarano.

Lider SBB-a je dodao da bi, ukoliko bude uspostavljena takva koalicija, vlast prvo trebala biti formirana na federalnom i državnom nivou, ali ne smeta mu da druge stranke čine vlast u nekoliko federalnih kantona te da se zadrži raznolikost i da šansa do sada formiranim vladama.

Ove dvije stranke, tvrdi Radončić, imaju strateški zajednički bošnjački interes jer će u Vijeću ministara BiH zajednički participirati Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990.

– Takvim trendovima treba se parirati na način da se sva odgovornost na državnom nivou ne prebacuje samo na jednu stranku nego da se napravi bošnjački blok koji će raditi u interesu Bošnjaka i drugih naroda – stav je Radončića.

No, Izetbegović je potom ponovio da će ukoliko se uspostavi partnerstvo ove dvije stranke na federalnom i državnom nivou takvo partnerstvo biti preneseno i na kantone.

Predsjednik SDA najavio je da će u narednih desetak dana biti mnoge stvari jasnije kada je u pitanju uspostavljanje vlasti, a smatra da bi do 31. marta trebale biti formirane i federalna i državna vlada, što je bio slučaj i nakon Općih izbora 2014. godine.

Lider SDA najavio je da će pojedinačno razgovarati i sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) već sutra, a u ponedjeljak s Pokretom demokratske akcije (PDA).

error: Content is protected !!