Izetbegović najavio izbore i investicije u Mostaru

Došli smo vidjeti što vlast na gradskom, entitetskom i državnom nivou može učiniti zajedno s gospodarstvenicima da ubrzamo ekonomski oporavak ovoga dijela BiH, kazao je Izetbegović jučer novinarima u Mostaru.

Upitan kada će biti riješeno pitanje neodržavanja izbora u Mostaru, Izetbegović je kazao kako misli da će sve biti riješeno u idućih godinu dana.

MOSTAR – Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović došao je u petak u Mostar s najjačom postavom političara iz stranke i gospodarstvenika kako bi razmotrili mogućnosti investiranja u grad na Neretvi gdje je već godinama sve stalo. Imali su i tribinu u Narodnom pozorištu.

Iduća godina je izborna – održavaju se opći parlamentarni izbori i SDA se očigledno već ozbiljno sprema. Predsjednik SDA najavljuje mogućnost da se tada održe i izbori u Mostaru gdje se nisu održali duže od osam godina.

Isto toliko dugo u Mostaru nema zakonodavne vlasti bez koje nema ni investicija ni razvoja. Adrese odgovornih dobro su poznate. Svjesni su toga, čini se, i u SDA.

Izbori

”Došli smo vidjeti što vlast na gradskom, entitetskom i državnom nivou može učiniti zajedno s gospodarstvenicima da ubrzamo ekonomski oporavak ovoga dijela BiH”, kazao je Izetbegović jučer novinarima u Mostaru.

Upitan kada će biti riješeno pitanje neodržavanja izbora u Mostaru, Izetbegović je kazao kako misli da će sve biti riješeno u idućih godinu dana.

”Ne bih da zadajem neke prebrze rokove. Imamo tu hrvatske zahtjeve kada je u pitanju Izborni zakon BiH. Ne možemo rješavati samo ono za što je zainteresirana jedna etnička grupa. Radit ćemo to u paketu. Iskombinirat ćemo jedan dobar paket i završiti do kraja 2017. najdalje do proljeća 2018.”, kazao je Izetbegović.

On je naglasio da SDA nikad nije bila na fonu podjele grada Mostara.

”SDA se borila za jedinstven Mostar i za jedinstvenu BiH. Ne znam uopće odakle takve floskule. Mi smo za ravnopravnost Bošnjaka u Mostaru i na tome ćemo ustrajati”, kazao je Izetbegović.

Investicije

Premijer Federacije Fadil Novalić kazao je novinarima da je rukovodstvo SDA došlo u Mostar s predstavnicima najjačih kompanija kako bi se vidjelo da li mogu investirati u Hercegovinu.

”Nastojat ćemo da nekim potpornim mehanizmima lokalne vlasti i Vlade Federacije privolimo kompanije da ovdje investiraju”, kazao je Novalić.

On je naveo da se Vlada jako trudi da investira u Hercegovinu, ali da ima problema.

”Imali smo problem sa EIB-om i poništavanje tendera. Sad je to ponovo otvoreno- Zvirovići- Počitelj – Kvanj. Pokušat ćemo još jednom i s akcizama i prvi prioritet nam je Mostar – Jug i Mostar – Sjever, a to su užasno skupe dionice. Treba milijarda eura da se autoputom prođe kroz ovaj grad, ali to bi ga preporodilo”, kaže Novalić.

Eldin Hadžiselimović, generalni direktor ASA grupacije bio je jedan od gospodarstvenika na skupu u Mostaru i kazao kako je ova grupacija koja zapošljava preko 6000 radnika u BiH zainteresirana za širenje.

”U Hercegovini smo prisutni u Tomislavgradu gdje imamo tvornicu kablova i imamo potencijal da se širimo i u drugim oblastima. S naše strane postoji interes za širenje, a vidjet ćemo koji su prijedlozi sa druge strane”, naveo je Hadžiselimović.

U Mostaru je jučer bio i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, te federalni ministar MUP-a i visoki dužnosnik SDA Aljoša Čampara, dok su domaćini bili predsjednik županijskog odbora SDA HNŽ-a i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i predsjednik mostarskog SDA Salem Marić.

U Mostaru su bili i direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman, direktor BBI banke Amer Bukvić, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, direktor ASA Preventa Edin Hadžiselimović, direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović i još niz gospodarstvenika.

Salem Marić naveo je da je cilj sastanka sagledavanje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u Mostaru, te da će predstavnici vlasti učiniti sve sa svoje strane da pomognu gospodarstvenicima da investiraju u Mostar.

Utjecaj Rusije

Komentirajući izjave zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yeea da je očit utjecaj Rusije na Balkanu i da oni guraju RS u odcjepljenje Izetbegović je rekao da takvog utjecaja Rusije u BiH nema.

”Da jednostrano podržavaju pravoslavce na Balkanu to je jasno, ali da će ići dotle da nanesu štetu Srbima u BiH i na Balkanu i da ih gurnu u neke takve stvari, ne bih rekao. Mislim da je čak obratno i da je Milorad Dodik došao sa promijenjenom retorikom iz Moskve i kazao da oni neće ići na odcjepljenje”, kazao je Izetbegović.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!