Izetbegović želi neutralizirati Čovićevu moć u Domu naroda i nadzirati proračun i nadolazeće donacije?

Ustavni poredak u FBiH opasno ‘visi’ i na teškoj je kušnji unatoč činjenici da u većem entitetu nije uvedeno izvanredno stanje.

Zakazana izvanredna sjednica Zastupničkog doma federalnog parlamenta, sa samo jednom točkom dnevnoga reda, izmjena Poslovnika, naprasno je otkazana. Predsjedatelj Zaimović je taj kontrovezni potez obrazložio činjenicom da je na području Sarajeva na snazi zabrana okupljanja 20 i više osoba. Otkazivanje sjednice Parlamenta izazvalo je žestoke polemike između političkih aktera, ali i brojne sumnje uglednih intelektualaca i analitičara da se nešto nakaradno valja u pozadini.

Parlament može raditi

Smatraju da je posve indikativno, i smišljeno u kuhinji SDA, da se baš u predvečerje dolaska zastupnika u glavni grad sjednica otkaže kako bi se zapravo ugasila ustavna funkcija Parlamenta, a sva moć skoncentrirala u Vladu FBiH i na premijera Fadila Novalića.

Po Ustavu samo u izvanrednim situacijama, kada Parlament silom prilika ne može zasjedati, funkciju zakonodavnog tijela preuzima Vlada FBiH i ona može donositi uredbe sa zakonskom snagom. Sve upućuje da to baš želi Bakir Izetbegović. Ali, njegovi politički partneri u vlasti poput šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića kao i oporbeni protivnici Nermin Nikšić i Elmedin Konaković upozoravaju kako u Federaciji nije izvanredno stanje i da Parlament može i mora raditi kao i liječnici, medicinske sestre, policija, rudari i tisuće drugih ugroženih ljudi.  

Ako je u Sarajevu na snazi zabrana okupljanja nije, primjerice u Tuzli odakle gradonačelnik Jasmin Imamović poziva zastupnike i jamči gostoprimstvo sukladno naputcima Kriznog stožera o socijalnoj distanci. Apsolutno nije morbidna teza da su zastupnici morali malo ozbiljnije promisliti pa pokazati solidarnost i empatiju sa strašnim zlom koje je pogodilo, primjerice Konjic i Mostar, pa sjednicu održati u tim nepravdeno ‘žigosanim’ gradvima u Hercegovini. Tamo i dalje žive ljudi, pate i nisu nikome zabranili ulazak.

Naravno da je to zabluda i besmileno promišljanje, jer sebičnost i kukavičluk domaćih političkih hijena nema granica. Međutim, sve  se više doima kako vrh SDA spletkari sa ustavnim poretkom i funkcijom federalnog Parlamenta.  Između redaka se nazire namjera Bakira Izetbegovića da u poluizvanrednoj situaciji neutralizira moć Dragana Čovića u Domu naroda, ali i oporbe u federalnom Paralmentu i tako beskrupulozno nadizre usmjeravanje federalnog proračuna i nadolazeće donacije iz Europe i svijeta. U to je, uostalom , posmunjao i njegov partner Fahrudin Radončić, koji poznaje mentalitet  čelnika SDA pa već sada poručuje kako ne želi ništa imati s donacijama.        

Reakcije

Odluka da se otkaže sjednica Zastupničkoga  doma za SDP BiH predstavlja napad SDA na institucije države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

-Očito po uzoru na svog koalicijskog partnera Milorada Dodika, čije mjere kopiraju sa zakašnjenjem, u SDA su se dosjetili kako uvesti izvanredno stanje i suspendirati rad parlamenta i u Federaciji. I dok je Milorad Dodik svoju odluku pokrio formalno odlukom poslušnika u Narodnoj skupštini RS, u Federaciji to SDA pokušava, kao loša kopija, uraditi na mala vrata blokirajući rad Parlamenta.Skandalozna je odluka, da se zbog navodne zabrinutosti za zdravlje parlamentaraca otkazuje sjednica Parlamenta, dok u isto vrijeme širok dijapazon radnika, od zdravstvenih, preko rudara, do radnica u supermarketima, javnoj upravi i tvornicama, koje se trude održati proizvodnju, svakodnevno obavljaju svoje poslovne djelatnosti i vrlo često su nedovoljno zaštićeni, poručio je šef SDP-a Nermin Nikšić.

Smatra kako SDA, na ovaj način pokušava ukinuti sva zakonodavna tijela, ne mareći ni za zdravlje građana, a ni za oporavak privrede Bosne i Hercegovine.

-Šta bi za Federaciju značilo kad bi se po želji SDA sva moć prebacila u ruke Fadila Novalića i vlade koju on vodi najbolje znaju oni koji su ovih dana prisiljeni očekivati konkretnu pomoć i mjere kojih nema ni na vidiku, ustvrdio je Nikšić.

U kompetencije i domete premijera Novalića sumnja i bivši dekan sarajevskog Filozofskog fakulteta dr. Salih Fočo.

– Sam premijer vlade Federacije BiH više liči na predsjednika mjesne zajednice i njenih problema nego na predsjednika vlade jednog entiteta. Često govori i to nepovezano, skače s teme na temu i bez i smisla i stvarne poruke pa i samog koncepta koji želi zastupati. Sama njegova pojava ne samo da ne ulijeva povjerenje u vlast i njene mjere i namjere, već svojim držanjem povećava konfuziju i nesigurnost u ono što radi i što mu je nadležnost, skenirao je ukratko  Fočo.

Iako Nermin Nikšić tvrdi da je i DF bio za održavanje sjednice, potpuno drugačije je promišljanje ključnog ‘pravnika’ u stranci Željka Komšića, dr. Zlatana Begića.

-Onaj tko se odazove takvom okupljanju, protivno odlukama vlade i kriznih stožera , zanemarujući stanje nesreće i posebne izvanredne okolnosti te prouzrokuje posljedicu – izravno čini kazneno djelo. Prema Ustavu Federacije, u slučaju opasnosti po zemlju kada Parlament Federacije ne može zasjedati, vlada je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom, s vremenskim ograničenjem u pogledu njihovog važenja, pojasnio je Begić i ostao nedorečen činjenici da Parlament još uvijek može zasjedati i ne mora to biti u  Sarajevu.

Vođa HDZ-a BiH Dragan Čović uopće ne dvoji da se sjednica Zastupničkog doma morala održati i da Parlament mora i dalje obavljati svoju zakonodavnu funkciju i štititi ustavni poredak.

-Ako se ne može održati u ambijentu kako se do sada održavalo, onda se mora naći neki drugi prostor koji bi omogućio uvažavanje svih mjera koje se traže, bez obzira na to da li je u pitanju ta socijalni razmak ili nešto drugo. U svakom slučaju ne smijemo suspendirati Ustav Bosne i Hercegovine, zakonodavna vlast mora donositi svoje odluke taman te odluke donijeli da ovlaste nekoga da može u nekom razdoblju od mjesec-dva po jednom drugačijem sustavu donijeti one odredbe koje su nam nužne da bi danas Ustav funkcionirao u Bosni i Hercegovini. Znači, predsjednik Federacije BiH, formalno šef izvršne vlasti u Federaciji prema Ustavu, sve to treba složiti nekako da dobijemo jedan tim ljudi koji može brzo odlučivati za ključne mjere kako bi se brinuli o našim životima, ali opet s druge strane ne smijemo napraviti anarhiju, bezvlašće, smatra Čović koji je očigledno malo ‘okrznuo’ i pospanost predsjednika Federacije Marinka Čavare.

Vrlo je ogorčen i ‘postiđen’ čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Upozorava kako rade zdravstveni radnici, policija, komunalci, dio realnog sektora, radi i državna služba, čak i šalteri u institucijama rade. Rade uposleni u obrazovanju, od kuće, ali rade.

-Samo se parlamentarci brinu kako ćemo i ne rade. Neće biti održana ni sjednice Doma naroda. Parlament je dosad morao usvojiti izmjene velikog broja zakona kako bi olakšao gospodarstvu, zdravstvu. Sramota me nekad zaista što se ovim poslom bavim, napisao je Konaković na Facebooku.

Zapitao se da li su mogli zasjedati u nekoj velikoj dvorani, tri metra udaljenosti između zastupnika te glasati aklamacijom uz maske i rukavice.

Politička podmetanja i pogubna pohlepa za vlasti, te ogavna otuđenost i nesolidarnost sa narodom i herojima na prvoj crti obrane od koronavirusa dodatno raspamećuju ionako sluđene i prestrašene ljude. Od ‘nevidljivog neprijatelja’ jednako je opasnija bahata i besramna vlast koja zlo i nevolju koristi za političko profiterstvo i financijsku gramzljivost. To se mora zaustaviti. J. S.

error: Content is protected !!