Izetbegović: Ništa od Kongresa, ništa od ‘Trećeg’

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, odgovarajući na pitanje portala Klix.ba je li strank stabilna nakon brojnih unutarstranačkih previranja i isključenja Senada Šepića te hoće li pristati na izvanredni kongres stranke, što određeni kadrovi predlažu, naveo da je uspjeh SDA u dva posljednja izborna ciklusa i recipročan neuspjeh rivalskih stranaka izazvao opće ujedinjavanje protiv SDA.

Nema ni govora o izvanrednom kongresu ili konvenciji

“SDA samo u Sarajevskoj županiji u gotovo svim općinama drži vertikalu načelnik-gradonačelnik-županijski premijer-federalni premijer-predsjedatelj Vijeća ministara-član Predsjedništva BiH. SDA nije bila ovako pozicionirana od vremena Alije Izetbegovića. I unutar stranke to stvara pritisak i intenzivira borbu za pozicije pred izbore 2018.“, naveo je on dodavši da oni koji su nezadovoljni vlastitom pozicijom to nezadovoljstvo ‘pakiraju’ u opću priču o borbi za državu i narod, zabrinutost za politiku koju aktualno rukovodstvo vodi, pričat će o korupciji i nepotizmu, sprječavati “kriminalne privatizacije”, izmišljati radikalizacije, a zapravo tražiti put za ostvarenje osobnih ciljeva i ambicija. Izetbegović je stava da su upravo te neutemeljene ambicije jedini razlog za spominjanje izvanrednog kongresa te da upravo oni koji su onemogućavali i dvije godine odlagali redovni kongres danas traže izvanredni. “Nema ni govora o izvanrednom kongresu ili konvenciji, redovni planiramo za 26. svibanj 2019.“, kateogoričan je lider SDA.

Komentirajući najavu lidera HDZ-a BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović da će ovih dana u parlamentarnu proceduru biti dostavljen Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović kaže da nije vidio konkretne prijedloge HNS-a BiH no pretpostavlja da će se ponoviti set zahtjeva na koje SDA kroz ranije bilateralne razgovore nije pristala.

Nećemo mijenjati stav o izmjenama Izbornog zakona

“Nemamo namjeru mijenjati stav. Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, to pitanje može biti riješeno kroz provedbu presude suda u Strasbourgu po modelu koji je predložio Stefan Fuele. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića može biti provedena isključivo na način da se poštuje Ustav FBiH, da se poštuje sama presuda, no HDZ traži više od toga, predlaže da Parlament izađe u susret Ljubićevim zahtjevima koje je Sud odbio. I, konačno, mora se poštivati rezultate posljednjeg popisa stanovništva. Osim toga, SDA očekuje da hrvatska strana prihvati paket dogovora koji bi relaksirali odnose u FBiH i BiH. Moramo se očitovati o teritorijalnom integritetu zemlje, odreći se priča o novim podjelama, ukloniti ostatke majorizacije i dominacije na lokalnoj razini, riješiti model za izbore u Mostaru, konačno potpisati ugovor države sa Islamskom zajednicom kakve druge vjerske zajednice imaju odavno… “, ističe za Klix.ba Izetbegović.

U osvrtu na pitanje usvajanja Zakona o akcizama, on kaže da ničeg bolnog i njegovoj provedbi neće biti te da su u pitanju politikantska pretjerivanja.

Na opasku da se lider SBB-a Fahrudin Radončić praktično povukao iz koalicije, tj. njene praktične provedbe, lider SDA ocjenjuje da odnosi stranačkih predsjednika nisu dobri, da nedostaje komunikacije, te da je naročito loše između Radončića i njega zbog potpuno besmislenih, paranoičnih uvjerenja i tvrdnji da on, Izetbegović, stoji iza sudskog procesa koji se vodi protiv Radončića.

Ništa od trećeg entiteta

“Na razini parlamenata i vlada, život ide dalje. Do kraja mandata će trajati preuranjena predizborna kampanja, jedno upalno stanje koje će ometati rad vlada i parlamenata, ali ih, uvjeren sam, neće zaustaviti. Čeka nas 18 mjeseci politikantstva i demagogije. Mali su izgledi, ali nije nemoguće da se ipak dogovori jedan kvalitetan paket mjera koji bi, barem u FBiH donio relaksaciju. Od trećeg entiteta očito nema ništa, zašto to zvanično ne prihvatiti? Jednog člana Predsjedništva BiH trebaju izabrati Hrvati, zašto i to ne prihvatiti i kroz zakon osigurati? Mostar mora biti grad ravnopravnih naroda i građana, zašto to ne osigurati? HDZ BiH tvrdoglavo i jednostrano inzistira samo na svojoj “listi želja”, a trajna rješenja moguća su samo uz obostrano razumijevanje i uvažavanje“, zaključio je.

error: Content is protected !!