IZLAZAK IZ KRIZE Mercator preuzima Konzum i Velpro

Mercator će preuzeti i sve dobavljače na sebe, preuzet će sve zaposlenike i na taj način ćemo napraviti restrukturiranje svih obaveza za dobavljače i dati sigurnost radnicima za njihova radna mjesta, kazao je Ramljak

SARAJEVO – Ogromna kriza u Agrokoru u Republici Hrvatskoj prelila se na sve zemlje regije, izazvala veliku paniku vlasti u svim zemljama zbog dobavljača i zaposlenika, ali sve su prilike kako ta priča ipak ide ka svome razrješenju. To je jučer u Sarajevu potvrdio i Ante Ramljak, povjerenik Vlade RH za Agrokor, predstavivši konkretan plan kada je u pitanju Agrokor u BiH, odnosno njegove tvrtke kćerke.

– Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje veoma stabilno. Dvije kompanije posluju s relativno dobrim, ali nezadovoljavajućim rezultatima, a to su Konzum i Velpro. Taj problem ćemo riješiti tako što ćemo vratiti brend Mercator. Mercator će preuzeti i sve dobavljače na sebe, preuzet će sve zaposlenike i na taj način ćemo napraviti restrukturiranje svih obaveza za dobavljače i dati sigurnost radnicima za njihova radna mjesta, kazao je Ramljak.

Podrška planu

Prema njegovim riječima, Mercator vraća u maloprodajne lance u BiH jer se nakon svih analiza uočilo da je Mercator prepoznatljiviji, kako je imao više uspjeha te daje sigurnost da će i u BiH nastaviti s dobrim poslovanjem. Ipak, treba jasno kazati kako ovaj plan još uvijek nije službeno usvojen te ga još uvijek treba uzeti s dozom rezerve.

– Plan koji sam detaljnije iznio pred Vijećem ministara BiH, i koji je pozdravljen, još uvijek je samo plan jer nismo donijeli definitivne odluke, na njima se još radi. Mercator ima svoj kreditni odbor koji mora prezentirati pred svojim kreditorima, a i Agrokor plan o uvođenju brenda Mercator mora prezentirati svom vjerovničkom vijeću. Ovo nije definitivna odluka ali idemo u tom pravcu, pojasnio je trenutnu situaciju Ramljak.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon sastanka rekao je kako je zajednički interes uspjeh restrukturiranje Agrokora i podrška kompanijama u BiH kako bi održali postojeća radna mjesta, pomogli dobavljačima kojih je više od 1.300 te održavanjem ovog sustava pomogli i ekonomiji BiH.

– Podržavam plan koji je prezentiran i ovo je važan trenutak jer je prethodnih nekoliko mjeseci bilo izuzetno važno za Agrokor i kompanije kćerke u BiH, kazao je Šarović.

Redovni sastanci

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a, izrazio je zadovoljstvo ishodom sastanka s Ramljakom naglašavajući kako postoje pozitivni signali te se ide u dobrom pravcu. Govoreći o poslovanju Agrokora u RS-u, kaže kako se u tom entitetu imaju 650 radnika, 25 manjih marketa i pet trgovačkih centara. Također, naglašava kako i RS-u u interesu  da se nastavi suradnja, s obzirom na broj dobavljača vezanih za Konzum.

– Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, jedna od najvećih mljekara u BiH, ima više od 10 tisuća kooperanata. Zamislite sada da ta armija ljudi dođe u probleme oko distribucije mlijeka iz Kozarske Dubice na policama Konzuma i Velpra, rekao je Gluhaković. On je dodao kako je dogovor da jednom mjesečno budu održavani sastanci na kojima će se pratiti razvoj situacije u vezi sa Agrokorom što pokazuje zainteresiranost svih uključenih da ne dođe do ukidanja radnih mjesta.

Podsjetimo kako Agrokorove tvrtke u BiH osiguravaju radna mjesta za oko 5.200 zaposlenih, a najveći do poslovanja Agrokorove tvrtki kćerki u BiH ostvaruju na području Federacije. U našoj zemlji posluje pet tvrtki kćerki Agrokora – Konzum, Ledo, Sarajevski kiseljak, Velpro, Super kartica, a nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovinski lanac Konzum koji posluje kao samostalna tvrtka. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno iznose oko 66,5 milijun eura, onima u RS oko 2,8 milijuna eura.

Na jučerašnjem sastanku su uz Ramljaka, Šarovića i Gluhaković nazočili i Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, Ivan Del Vechio, veleposlanik Hrvatske u BiH, Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH, Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Poslovnog sustava Mercator, Dubravka Jusić, izvršna direktorica marketinga Agrokor koncerna, kao i direktori ostalih Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnici drugih tijela vlasti BiH.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!