Izložba ciklusa crteža ‘Dvojina’ autora Davora Paponje postavljena online

Kako je pandemija koronavirusa poremetila sve planove vezane za kulturne manifestacije u Banjoj Luci, Podružnica “Napretka” odlučila je izložbu ciklus crteža “Dvojina” autora Davora Paponje danas postaviti online, dok se ne steknu uvjeti za normalnu postavku.

Izložba ciklus crteža “Dvojina” je trebala biti organizirana koncem aprila u sklopu projekta “Stazama hrvatske kulture” koji je prepoznat od ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao projekt od značaja za hrvatski narod izvan granica RH.

Ciklus crteža “Dvojina” nazivom upućuje na staroslavensku gramatičku jezičku konstrukciju, koja se tek kao arhaizam u našem jeziku i danas može sresti, čime se aludira na položaj kršćanstva koji je izgubio svoju dominaciju u suvremenom svijetu u kojem živimo. Prisustvo ranokršćanske ikonografije očituje se u jasnom pokušaju sažimanja vizualnog jezika autohtone predkršćanske kulture i početak konstruiranja vlastitog vizualnog identiteta kršćanstva.

– Autor kroz radove pokušava istražiti sebi blisku religijsku prošlost gdje se prisustvo paganskih elemenata neprestano, poput dvojine, provlači kroz obrede i simbole, ali koji na prvi pogled i nisu toliko očiti. Figure su uvijek prikazane u paru, aludirajući na dvije strane iste medalje, koje istovremeno upućuju na dualnost i jedinstvo kako u kršćanstvu, tako i na podvojenost svakog “univerzalnog” principa – istakla je kustos Amalija Stojsavljević.

– Ovom izložbom želimo zaintrigirati širu javnost, a posebno mlađu populaciju da istražuje o povijesti svoje religije, te istu im približiti i upoznati ih sa vrijednotama vjere – navela je predsjednica HKD “Napredak” podružnica Banja Luka Ružica Ševarika, saopćeno je iz “Napretka”.

error: Content is protected !!