Izraelci i Kinezi ušli u Aluminij, 200 ljudi očekuje radno mjesto!

Skupština dioničara Aluminija prihvatila je ugovor o najmu ponuđen od strane Abraham grupacije. Podsjećamo, ranije su, na izvanrednoj sjednici sredinom veljače odbili ponudu grupacije o zakupu dijela imovine Društva, uz kasniju tvrdnju da je nedostojna Aluminija, ali i nejasna i neprihvatljiva. Ovog puta posuli su se pepelom, i to nakon što je ponuda “prošla“ i na Vladi Federacije BiH.

Topić tvrdi da je u pitanju prevara

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić jučer je priznao da je ponuda korigirana na način kako bi se udovoljilo Vladi.

Proizvodnja bi se, kazali su, najprije trebala pokrenuti u pogonima ljevaonice, a zatim i u pogonima Anoda i Elektrolizi. Sa ponovnim pokretanjem predviđa se i zaposlenje oko 200 radnika, i to kroz tri etape. Ponuda je inače prihvaćena većinom glasova, a tek je predstavnik malih dioničara Zlatko Topić – Bela bio protiv. On je svoje viđenje prvo priopćio kolegama u Skupštini, a kasnije i predstavnicima medija koji su došli pred vrata tvornice.
– Godinama smo upozoravali da će Aluminij i naše, kao i državne dionice biti poklonjene bez pare i dinara. Zato sam i dostavio primjedbu i glasavao protiv. Skupština je sazvana samo da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi dvije tisuće maraka, rekao je rezigniran, a zatim opleo po vladama Federacije BiH i Republike Hrvatske.

– Ne možemo ih razumjeti. Jednostavno, nasjeli su na prevaru u kojoj ćemo svi biti pokradeni za više od 500 milijuna maraka. Ne mogu da vjerujem da su premijer i resorni ministar koji dolaze iz realnog sektora pristali na sve i protom prekršili zakone ove države, rekao je Topić.
-Zbog toga ćemo, ako već Vlada ne pokrene kaznenu odgovornost, podnijeti krivične prijave i tužbe protiv počinitelja ovog djela, dodao je.

Klepić zadovoljan

Zadovoljstvo nakon Skupštine nije skrivao predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić. On je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, te da svi priželjkuju finale u kojem bi se trebala pokrenuti proizvodnja. Uvjeren je da će usprkos korona virusu to biti u što skorije vrijeme.

– Siguran sam i da će se djelatnici vratiti na posao. Stoga, hvala svima koji su pomogli. Očekujemo i dalju potporu, rekao je.
Novinare je interesiralo i što je promijenjeno u ugovoru u odnosu na ponudu koja je glatko odbijena u veljači. Klepić navodi da se “izmijenilo dosta toga“.

– Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je danas govoriti o rokovima s obzirom na uvjete koje danas imamo usljed ovog virusa, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci, kazao je.
Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan s druge strane najavljuje prijem 80 novih djelatnika i skoro otvaranje pogona. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor. Vjeruje i kako će obje strane ispoštovati ono što će se uskoro potpisati.

– Važno je da se provjere aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste, kazao je.

Podsjetimo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 djelatnika.D. A.

Što sadrži ugovor o poslovnoj suradnji?

Ugovor o poslovnoj suradnji podrazumijeva, u samom startu zakup imovine pogona Ljevaonice, ali u daljem usklađivanju međusobnih odnosa i mnogo širu poslovnu suradnj, objavio je Bljesak.info.. Za početak će novi poslodavac primiti 80 djelatnika, i to u roku 60 dana od potpisa ugovora. Sukladno Ugovoru, pokrenut će proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana. Novih 90 djelatnika zaposlit će potom u roku 60 dana o dana pokretanja pogona Ljevaonice. Na koncu, zaposliti će još 50 djelatnika u roku 12 mjeseci, od pokretanja punog proizvodnog pogona Ljevaonice. Rok trajanja Ugovora je 15 godina u tri faze (2+3+10 godina), uz opciju produženja za još 15 godina. Svaka sljedeća faza bit će uvjetovana poštivanjem potpisanog ugovora. Zakupnina je prema navedenim fazama 30.000, 40.000, 50.000, odnosno 75.000 u slučaju produženja. Obveza Abraham Group je i iznalaženje alternativnog izvora energije (u prvom vremenskom razdoblju) ili pokretanje izgradnje elektrana za svoje potrebe (u drugom razdoblju). Važno je još istaknuti i obavezu pregovora s poslovnim partnerom u vezi s pokretanjem proizvodnih pogona Elektrolize i Anoda, bez preciziranih rokova.

error: Content is protected !!