Izraelci žele Aluminij na duže razdoblje, NO se koleba

U petak u kasnim poslijepodnevnim satima održan je novi krug pregovora između predstavnika Aluminija (Nadzorni odbor i Uprava) i izraelske Abraham grupe, koja je jedina istaknula ‘kandidaturu’ za preuzimanjem te posrnule kompanije.

Kako saznajemo, određeni pomaci prema mogućem dogovoru su postignuti, ali konačan ishod je i dalje neizvjestan. Kao jedan od većih kamena spoticanja ispostavila se duljina trajanja najma kompanije. Abraham grupa traži da na dulje razdoblje takoreći unajmi Aluminij, a u tom razdoblju bi se strateški razvijala kompanija i ‘vraćala’ radna mjesta. S druge strane, Nadzorni odbor imao je različite stavove o tome, pa se tako dio NO-a protivi dužem najmu, već isključivo ostaje pri ranije iskazanom stavu da se duljina trajanja najma ograniči na dvije godine. Izraelcima ta opcija ne odgovora jer ne postoje nikakve šanse da u roku dvije godine naprave neki isplativ model poslovanja i povrate uloženi novac.

Smatraju da je naprosto nerealno da u dvije godine ulože 10 milijuna maraka, te da se najam nakon toga prekida. Kako saznajemo, ponuda Abraham grupe nije odbijena, a odlučeno je da će se pregovori i dalje nastaviti.

Ono što je zasad jasno jeste da će preostali radnici Aluminija u Novu godinu ući s uručenim otkazima. Ukoliko se pak u međuvremenu uspije pronaći dogovor s Abraham grupom, dio njih već u siječnju bi se mogao vratiti na posao, ali to ovisi od ishoda pregovora.

J. S.

error: Content is protected !!