Izricanje nepravomoćne presude tužitelju Boži Mihajloviću 9. lipnja

Nakon iznošenja završnih riječi, izricanje nepravomoćne presude Boži Mihajloviću, bivšem rukovoditelju Odjela Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, zakazano je za 9. lipanj.

Tužiteljstvo BiH je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Obrana tražila oslobađanje ili odbijanje optužnice., prenosi BIRN BiH. U završnoj riječi, Tužiteljstvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio vršiti nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužiteljstva, otuđila 225.762 KM, novac privremeno oduzet u više predmeta. Tužiteljica Ivana Petković je navela da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je, nadalje, navela tužiteljica, daktilografkinja, ne samo da je prisvajala novac, već je i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio. Dodala je da je optuženi nesporno imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca. Tužiteljica je kao poteškoću u ovom predmetu navela odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na županijsku razinu, iako je Tužiteljstvo kanilo da im zajedno dokazuje krivnju.

Obrana Mihajlovića je, pak, u završnoj riječi ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuću presudu. Prema riječima odvjetnika Vlade Adamovića, “strašna” je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi.

On smatra da Mihajlović može biti odgovoran samo ako je druga osoba prisvojila novac. Obrana je argumentirala i da je za nadzor nad radom daktilografkinje zadužen tužitelj, ali i uprava Tužiteljstva, dok je za organizaciju poslova te prijem zaposlenih i njihov angažman na čuvanju privremeno oduzetih predmeta zadužen glavni tužitelj. Dodao je i da otuženi Mihajlović nije ispitan na sve okolnosti iz optužnice, što je zakonom propisano, i da je to jedan od razloga što ne može biti donesena osuđujuća presuda. Mihajloviću je suđenje počelo u rujnu 2018. godine. BIRN

error: Content is protected !!