IZVJEŠTAJ MIJE BRAJKOVIĆA: U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?

U moru informacija oko događanja u Aluminiju i radu bivših direktora i nadzornih odbora zadnjih nekoliko dana se praktički izjednačava uloga onih koji su Aluminij uništili i napravili dug od skoro pola milijarde maraka i onih koji su tvornicu obnovili i napravili giganta od nje, piše portal ero.tel.

Tako se u dijelu sarajevskih i zagrebačkih medija zadnjih dana izjednačava uloga npr. Mije Brajkovića i Ive Bradvice. Stavljati znak jednakosti između njih dvojice samo može predstavljati apsolutnu neinformiranost onih koji pišu takve tekstove ili se pak radi o dobro smišljenim navodima kojima se želi spriječiti da se Brajković ili bilo tko od onih koji su od Aluminija napravili giganta više ikada u njega vrate i po drugi put pokušaju obnoviti tvornicu.

Ipak, Brajković je prije napuštanja Aluminija napisao izvještaj u kojem je precizno navedeno što ostavlja iza sebe. Niti jedan direktor nakon njega to nije učinio jer bi onda mogao samo prikazati sliku kako se tvornica dio po dio pljačka i uništava.

U Brajkovićevom izvještaju kojeg su usvojila sva tijela stranke, te podržali i sindikati se navodi kako na dan njegova umirovljenja 30. travnja 2009. godine, Aluminij d.d. nije imao nikakvih dospjelih, a neizmirenih obveza, piše ero.tel.

Sa druge strane zalihe glinice, petrolkoksa, predlegure, smole i rezervnih dijelova svojom vrijednošću omogućuju rad bez dodatnih troškova još jedno duže razdoblje.

Akumulirana dobit na kraju 2008.godine je bila 55 milijuna KM, a godina je završena sa 14,5 milijuna KM neto dobiti. Stanje žiro- računa je bilo 13,9 milijuna KM, od čega na računu WLB 11 milijuna maraka, kao osiguranje za dugoročne kredite.

Potraživanja od PDV su bila 7,5 milijuna maraka, a na oročenim računima kod raznih banaka bilo je oko 40 milijuna dolara, oko 10 milijuna dolara potraživanja i 3,5 milijuna dolara zaliha gotovih proizvoda, odnosno 53 milijuna dolara gotovine, što iznosi oko 100 milijuna KM.

Pored toga ostali su kompletno modernizirani pogoni Elektrolize, Ljevaonice i Anoda, sanirana ratna šteta od 140 milijuna dolara, što znači da je ukupno uloženo 270 milijuna eura u sanaciju i modernizaciju Aluminija. Pored toga ostavljen je dugoročni ugovor do 2011.godine za opskrbu glinicom, po cijeni 15,1% od cijene aluminija na burzi. Prosječan osobni dohodak 30. travnja 2009. godine je bio 1820 KM neto.

Ovo su dijelovi izvješća o poslovanju, usvojenog od strane Nadzornog odbora na sjednici održanoj 30.travnja 2009. godine i podijeljeno članovima Uprave i Nezavisnom sindikatu. U arhivi Aluminija postoje svi dokumenti o cjelokupnom poslovanju Aluminija, usvojeni na nadležnim tijelima i zainteresirani ih mogu pogledati.

Što drugi direktori mogu reći na ovu temu? Vjerojatno će se nadležna tužiteljstva uskoro očitovati oko toga, piše ero.tel,

4 thoughts on “IZVJEŠTAJ MIJE BRAJKOVIĆA: U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?

 • srpanj 18, 2019 at 8:37 am
  Permalink

  Pa to naslijedi Ivo Lasic kojeg nakon nekog vremena zamijeni Ivo Bradvica navodno radi dugo od oko 13 miliona KM.
  Lopta se zakotrljala.

  Reply
  • srpanj 18, 2019 at 1:08 pm
   Permalink

   ako je taj LASIC uspio od tolikog viska i novca i sirovina, gotovih proizvoda itd uspio napraviti DUG OD 13 MILIONA onda nastavio Bradvica jos nekoliko desetina miliona duga napraviti pitam se kako to niko nije vidio

   Reply
 • srpanj 18, 2019 at 2:33 pm
  Permalink

  Da li je to nekoga zabrinjavalo?

  Reply
 • srpanj 19, 2019 at 8:23 pm
  Permalink

  Aluminiju treba direktor ili barem savjetnik u liku cijenjenog gospodina Mije Brajkovića koji je znao rukovoditi poslovanjen Aluminija, koji je znao svakog radnika gdje i šta radi ili ne radi, direktora koji je na kraj izlazio sa sa nabavkom struje, sirovina, koji nije trošio više nego što je zaradio. Ćovjek uz kojeg smo osjećali sigunost, blagostanje. Bile su vrijednosti i sposobnosti radnika jako izražene, one prave istinske a ne ove unazad 10 godina što vladaju Aluminijem. Ovi dovedeni kadrovi, koji nemaju ni znanja, ni sposobnosti ni obrazovanja (s kiseljačkim i banjalučkim i dr. diplomama) koji donose jalove rezultate i neuspjehe. Važno je da su nabirikali koeficijente koje ni najsposobniji inženjeri ne pamte za svog rada i djelovanja u Aluminiju. Uništili su nam firmu, dobar glas, zajedništvo. Aluminij je dobro radiio i pomagao i druge potrebite i naše i vaše. Nitko se ne nađe dostojan da barem spomene ono što je ALuminij značio za grad i šire. Aluminij je bio više od teške industrije, bio je majka mnogim drugim. Mi smo živi svjedoci. Samo se pitam zašto je laž bučnija od istine, zašto tolika oholost i zavidnost u ljudima i želja da vladaju a neznaju nemaju ni sposobnosti niti bilo kakve rezultate pozitivne iza sebe. Zašto ljudi plasiraju neistine u javnost samo da bi nametnuli neke svoje probitke ili sebi ugrabilili neku poziciju i tako se pnašali van zdravog razuma. Jednostavno rečeno neka vlada onaj tko ima rezulta u svom radu sve ostalo treba skloniti neka radi samo ono za što je sposoban. Tj. treba neko jasno dosveti stvari na svoje mjesto.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!