Izvršeno 736 inspekcijskih nadzora, kaznili s 546.410 maraka

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su od 2. do 15. 10. izdali 424 prekršajna naloga u iznosu od 546.410 KM.

Također, izvršeno je 736 inspekcijskih nadzora i 39 kontrolnih nadzora, te sačinjeno 736  zapisnika. Naplaćeno je ukupno 176.616 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno  ukupno 120 upravnih mjera, te 34 mjere privremene zabrane rada.

Od 206 kontroliranih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a da 10 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodanu robu i izvršene usluge.

Akcent pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su u priopćenju za javnost ponovo pozivali sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finanijskog sankcioniranja. Napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

error: Content is protected !!