Je li Dodik na pragu osobnog i entitetskog političkog suicida? ‘RSexit’ je prizivanje Daytona 2

Bošnjački čelnici su napokon dočekali politički tajmnig da se Dodik povampiri i nesmotreno uđe u nepovratni konflikt s Dejtonskim ustavom i njegovim tvorcima na čelu sa Amerikom. Neki tvrde kako ulazimo u fazu konačnog razračunavanja između američkih i ruskih sfera utjecaja i interesa u BiH i da čelnici iz RS-a, poglavito Milorad Dodik, očekuju bratsku pravoslavnu zaštitu. U javnom prostoru u manjem entitetu nude se i promišljanja i strahovi kako Dodik priziva raspakiranje Daytona i novi Dayton 2 čime čini suicid prema RS i dovodi je pred nestanak

Gospodar života i smrti u RS-u Milorad Dodik je odabrao taktiku ucjene i blokada državnog sustava u neizvjesnom političkom i ustavnom srazu sa sarajevskim političkim elitama i zapadnim silama.

Njegovo ”Goodby BiH, welcome RS-exit” je definitivno put u nepoznato. Tim je neopreznim parolama ublatio potpuno legitimni zahtjev i političko stajalište da tri strana suca u predviđenoj legislativi trebaju napustiti Ustavni sud BiH. Otvoreno se zaobilazi propisana procedura izmjena Dejtonskoga sporazuma u Parlamentu BiH i ultimatumima, prijetnjama i ucjenama jalovo pokušava isposlovati nekakva politička koncesija.

I sam je Milorad Dodik svjestan rizika kojeg je preuzeo pa je poručio da ne želi biti grobar RS-a i da je moguća njegova smjena.

Blokiranje institucija

Oporba u RS-u predvođena čelnicima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem nije imala previše manevra nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, ali nije baš nešto pretjerano uvjeravala hirovitog Dodika i zastupnike u Narodnoj skupštini u moguću pogubljenost blokiranja državnih institucija i prizivanja đavola da se upetlja sa strane.

Naprosto je pustila Milorada Dodika u živi pijesak. Vrijeme će pokazati hoće li Dodik biti pukovnik ili pokojnik, hoće li biti baš on grobar Srpske i po čijem nagovoru i odobrenju je krenuo u rizičnu avanturu. Za sada je jedino sigurno da je Dodik ponovno stavio na glavu ekskluzivni ”patriotski štit” načetom vođi SDA Bakiru Izetbegoviću koji sada kao na pladnju, poput kakvog sultana, dobiva iskaze lojalnosti i podaništva svih drugih čelnika koji se utrkuju u svojim patriotskim pokličima i empatijama.

Bošnjački čelnici su napokon dočekali politički tajmnig da se Dodik povampiri i nesmotreno uđe u nepovratni konflikt s Dejtonskim ustavom i njegovim tvorcima na čelu s Amerikom. Neki tvrde kako ulazimo u fazu konačnog razračunavanja između američkih i ruskih sfera utjecaja i interesa u BiH i da čelnici iz RS-a, poglavito Milorad Dodik, očekuju bratsku pravoslavnu zaštitu. U javnom prostoru u manjem entitetu nude se i promišljanja i strahovi kako Dodik priziva raspakiranje Dejtona i novi Dejton 2 čime čini suicid prema RS-u i dovodi je pred nestanak.

-Jeste li svjesni, gospodine Stevandiću, čime se igrate? Imate li imalo razuma vi koji ste ovo predložili? Hoće li biti samostalna istočna i zapadna RS. Jeste li vi priznali granicu u Brčkom, gdje se presijeca RS. Davno sam upozoravao Dodika dobronamjerno da se ne igramo ozbiljnim stvarima. Naš amanet je Dejton, u kojem je uklesano 25 tisuća života. Nemamo sinova za gubljenje, da ste osjetili rat, ne biste tako pričali. Upozoravam da se ne igrate opasnim igrama jer je ovo što radite pucanj i vodi u Dayton 2. Ko će nas priznati, ko će nas štititi ako se osamostalimo. Dodik ima kuću u Beogradu, Špirić u Beču, a mi ćemo izginuti u našim suludim igrama, upozorio je Nebojša Vukanović.

Nakon ovoga se javio i Dodik i kazao da je RSexit spomenuo samo kao jednu opciju.

-To su ozbiljne stvari u pitanju. RSexit sam spomenuo kao jednu od opcija, a šta će kasnije biti, to će se vidjeti”,  rekao je Dodik i dodao da je dobra stvar što je hrvatski narod i njegovi predstavnici odlučili da budu podrška u reformi Ustavnog suda BiH.

Dayton 2

Predsjednik Ustavnoga suda Zlatko Knežević je pojasnio suštinu i težinu problema državne i entitetske imovine i prava je šteta što se to ustavno tumačenje pojavilo nakon što je eskalirala nova politička kriza.

”Većina u Ustavnom sudu BiH smatra da se pitanja imovine mogu rješavati u entitetima, ali tek pošto se na razini BiH donese okvirni zakon kojim će se načelno utvrditi pravo na imovinu i raspored imovine” , potpuno je jasna procedura za predsjednika Kneževića koji je napomenuo da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašen neustavnim, ali da on još nije potpisao tu odluku, tako da niko ne zna šta piše u njoj.

”Daytonom su zajamčeni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Tu je i Ustav BiH. Prema Daytonskom sporazumu entiteti nemaju pravo na odcjepljenje”, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko u kojeg su uprte oči preplašene javnosti , ali i sarajevskih političkih lidera i jasno dao do znanja kako je sadašnji ustroj Ustavnog suda sastavni dio Daytonskog sporazuma, a ukoliko bi trojica stranih sudaca prestali biti u njegovom sastavu to bi onda značilo promjenu postojeće osjetljive ravnoteže. Inzko, koji je i konačni tumač Daytonskog sporazuma, kaže kako bi u slučaju takvog scenarija bio nužan “Dayton 2”.

J. S.

9 thoughts on “Je li Dodik na pragu osobnog i entitetskog političkog suicida? ‘RSexit’ je prizivanje Daytona 2

 • veljača 19, 2020 at 3:33 pm
  Permalink

  Nista bez Rusa i Kineza i drugih slobodarskih zemalja.
  Fasisti sa Zapada i NATO nisu sada jedini koji odlucuju.
  Smrt Fasizmu,Zivjela RepublikaSRPSKA.!!

  Reply
  • veljača 19, 2020 at 5:14 pm
   Permalink

   E dacic je dsnas zatvorio vrata Kinezima a Rusi vas ne jebu ni 1%

   Reply
   • veljača 19, 2020 at 5:53 pm
    Permalink

    To su SRPSKI strateski partneri a velike sile,pitaju se a FASISTI otanjili..💀

    Reply
  • veljača 19, 2020 at 8:30 pm
   Permalink

   Sa ovim lojavkom satorskim propalitetom ostacet I bez gaca porodice su otisle mladi kadar avi dobro miletu nausite kesu

   Reply
 • veljača 19, 2020 at 3:38 pm
  Permalink

  HB jedina garantira Hrvatima slobodu i opstanak,nema zivota u ovakvoj naopakoj drzavi.

  Reply
 • veljača 19, 2020 at 5:47 pm
  Permalink

  Covicu sram te bilo kraj tebe moraju da u Hrvatskom saboru raspravjaju o kradzi
  tvog druga Dodika Hrvatskog zemljista po RS jebo ti on mater a ti njemu supcino. Smrt fasistickoj genocidnoj RS. Zivo Zapad i Nato oslobodilicka vojska.

  Reply
  • veljača 19, 2020 at 6:22 pm
   Permalink

   Tradicija💀
   Muslimani su na celu sa Reisim 1941g. cvijecem i poljubcima docekali Hitlerove SS jedinice dok su ulazile u Srpsko Sarajevo.
   Smrt Fasizmu i BIH.💀

   Reply
   • veljača 21, 2020 at 7:24 am
    Permalink

    Bosnjaci su pravoslavce i jevreji cuvali po Sarajevu od ustasa 41, tradicija
    Smrt genocidnoj tvorevini
    Smrt fasizmu sloboda narodu

    Reply
 • veljača 20, 2020 at 10:53 pm
  Permalink

  Smrt fazizmu dedo! I tebi moj sine, hvala na brizi!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!