Je li se Covid-19 širio po europskim zemljama prije dolaska u Kinu?

Pandemija koronavirusa krenula je iz Italije. Tvrde to kineski državni mediji koji se pozivaju na liječnika iz Milana. On je ustvrdio da je još krajem studenog u Italiji zabilježen slučaj neuobičajene upale pluća. Službeni Peking tako sada negira rasprostranjeno mišljenje kako je Covid-19 izvorno krenuo s tržnice u Wuhanu.

Virus ‘divlja’ u Europi

Kao jedan od argumenata u prilog toj tvrdnji ističu i da je broj novozaraženih u Kini u stalnom opadanju, dok u Europi virus “divlja”. Državne agencije i TV postaje citiraju talijanskog liječnika Giuseppea Remuzzija koji je uvjeren da je bolest cirkulirala Italijom mjesecima prije nego što je otkrivena u Kini, javlja Daily Mail. Profesor Remuzzi, didrektor Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri iz Milana u prošlotjednom se intervjuu prisjetio da su “lokalni liječnici viđali vrlo neobične slučajeve upale pluća, vrlo ozbiljne, naročito kod starijih osoba, a slučajevi su zabilježeni u studenom i prosincu.
– To znači da je virus bio prisutan u Italiji, barem u Lombardiji, prije nego što smo ga uopće postali svjesni – izjavio je.
Kineske novine Global Times to su odmah objavile s naslovom “Virus se širio u Italiji prije epidemije u Kini”.
Državna televizija CCTV citirala je pak drugi Remuzzijev intervju u kojem on navodi kako su čudne upale pluća viđane čak i u listopadu.
Ovakve tvrdnje prošle su i “škare” inače rigoroznih kineskih medijskih cenzora, a vijest se brzo proširila i društvenim mrežama, uz opće odobravanje stanovništva.
Problem je što Remuzzi za takve tvrdnje nema adekvatne dokaze niti je provedena ikakva studija koja bi ih potkrijepila. Suočen s tim pitanjem, Remuzzi je rekao da mu je informacija došla “od više liječnika”.

U naknadnom pojašnjenju rekao je i kako on u svojim izjavama nije rekao gdje je virus krenuo, nego da je bio rasprostranjen Italijom prije nego što smo za njega doznali radi Wuhana, piše Daily Mail.
Još je jedna kontroverza u ovom slučaju – kineski mediji sami su objavili kako su prvi zaraženi u Italiji bračni par iz Wuhana. U članku stoji kako je zaraženi par u Italiju stigao 23. siječnja te su liječeni u bolnici u Rimu.

error: Content is protected !!