Jedanaest članica NATO-a pokreće inicijativu za program obuke pilota

Jedanaest ministara odbrane u petak su pokrenuli inicijativu stvaranja mreže prostora za obuku pilota širom evropskog kontinenta.  Ministri odbrane Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne  Makedonije, Portugala, Rumunije, Španije i Turske potpisali su Pismo namjere kojim potvrđuju svoje obavezivanje na inicijativu Obuke borbenih letova NATO-a (NFTE), u cilju udruživanja snaga u obuci pilota borbenih aviona, helikoptera, fiksnih krila i dronova, saopćeno je u petak iz NATO-a.

Nekoliko manjih evropskih saveznica ima potrebe za redovnom godišnjom obukom pilota u obimu koji ne opravdava uspostavu ili nastavak rada nacionalnih letačkih centara. Multinacionalna NATO-va inicijativa za Obuku pilota u Evropi bavit će se zahtjevima tih zemalja.

Potpisivanje dodatnog Pisma namjere obavljeno je virtualno iz prijestonica zemalja učesnica, upravo nakon završetka sastanka ministara odbrane NATO-a u ovoj sedmici. U okviru sporazuma, 11 saveznica će istražiti opcije za uspostavu evropskih prostora obuke za zračne posade, ostvarujući što je moguće veću korist od postojećih struktura obuke, navodi se u saopćenju.

– Ova međunarodna saradnja povećat će evropske prostore letačke obuke i omogućit će zračnim posadama obuku što bliže matičnim zemljama. Kao takva, ona služi kao sjajan primjer transatlantske saradnje – istaknuo je zamjenik generalnog sekretara Mircea Geoană.

Inicijativa će omogućiti uštedu troškova i povećat će interoperabilnost među saveznicama koje učestvuju u njoj i koristit će ukupnoj pripravnosti zračnih snaga NATO-a, navodi se u saopćenju Sjevernoatlantskog saveza u petak.

error: Content is protected !!